Τομέα Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας Κινήματος Αλλαγής: “Στήριξη για επαγγελματίες και εργαζομένους που πλήττονται από τα μέτρα κατά της πανδημίας”

Οι προτάσεις του Τομέα Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας του Κινήματος Αλλαγής για την πραγματική στήριξη των επαγγελματιών που πλήττονται άμεσα από τα νέα μέτρα.

Κανένα μέτρο στήριξης από την Kυβέρνηση δεν άκουσαν οι επαγγελματίες οι οποίοι θα υποστούν τις άμεσες οικονομικές συνέπειες από την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της πανδημίας.

Επαγγελματίες που βιώνουν αισθητή πτώση τζίρου τους τελευταίους μήνες λόγω της υγειονομικής κατάστασης, έχοντας ταυτόχρονα συσσωρευμένες υποχρεώσεις από το παρελθόν και αδυναμία πρόσβασης στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Κλάδοι όπως τα κέντρα διασκέδασης και τα club, αλλά και εργαζόμενοι όπως οι μουσικοί και οι Dj’s πλήττονται καίρια, ενώ συνολικά ο κλάδος της εστίασης θα υποστεί σημαντική πτώση τζίρου, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα που θα ισχύσουν τα νέα μέτρα.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη, ανακούφιση και ενίσχυση όλων όσοι πλήττονται πραγματικά.

Μέτρα ενίσχυσης επαγγελματιών

 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους κλάδους που θα μείνουν πρακτικά κλειστοί.
 • Επιδότηση ενοικίου τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις.
 • Εκ νέου υπαγωγή των επιχειρήσεων που πλήττονται στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, με αναθεώρηση του πλαφόν ενίσχυσης και μείωση στο 20% της πτώσης τζίρου ως προϋπόθεση υπαγωγής. 

Μέτρα ανακούφισης

 • Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για 3 μήνες για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις. 
 • Μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις.

Μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων

 • Αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο για όλους τους εργαζόμενους των άμεσα πληττόμενων επιχειρήσεων.
 • Δυνατότητα για επιδότηση εργασίας τον Ιανουάριο στο 20% των εργαζόμενων των επιχειρήσεων που σημειώνουν πτώση τζίρου πάνω από 20% λόγω των περιορισμών.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου για τα μέτρα για την πανδημία

Τα σημερινά μέτρα της Κυβέρνησης έρχονται μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις. Έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί όταν υπήρχαν τα πρώτα δείγματα της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων έδειξαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την  ελληνική.  

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στο τρίπτυχο εμβολιασμός – ενίσχυση του ΕΣΥ – μέτρα προστασίας.  

 • Χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου χωρίς ραντεβού, σε επιπλέον από τα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. 
 • Άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων για νοσηλεία περιστατικών covid, εάν υπάρξει ανάγκη.  
 • Μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και αποσυμφόρησης των μέσων μαζικής μεταφοράς.  
 • Επιδημιολογική επιτήρηση με επέκταση των σημείων όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν pcr και rapid test. 

Το κριτήριο του πολιτικού κόστους που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την κοινωνία και την οικονομία.