Καπνοί είναι τα μελλούμενα και αφρός τα περασμένα. Του Θανάση Μυλιόρδου

Στις δύσκολες μέρες της εποχής μας και στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ, τον βιασμό του κράτους δικαίου, και στις business με τους λίγους και εκλεκτούς, περιμένει κανείς μια αντίδραση. Μια δύναμη, που θα μπορέσει να σταθεί απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα με σοβαρότητα, προτάσεις, πρόγραμμα, σταθερότητα, ωριμότητα.

Να επιδιώξει αυτή η πολιτική να πολεμήσει και να κερδίσει το μεταπολιτικό και το επικοινωνιακό με την ίδια την πολιτική. Με ιδεολογία, γιατί η ζωή κάνει κύκλους και μπορεί να είμαστε στο μακρινό 2024, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφερε τη μεγάλη αλλαγή γιατί συγκρούστηκε ιδεολογικά με τη Δεξιά.

Έτσι πρέπει να κάνει και τώρα, προσαρμοσμένο προφανώς στο πλαίσιο της εποχής, αλλά το κύριο όπλο του να είναι η ιδεολογία του και το ιδεολογικό του πρόσημο πρέπει να είναι αυστηρά αριστερό και Κεντροαριστερό. Επιλέγει, μεμονωμένα, όπως χθες με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για την ευρωβουλή του κ. Ζαγοράκη, να αποδείξει πως τελικά η βιτρίνα και η επικοινωνία είναι αυτά που μετρούν ακόμα και για έναν χώρο, που σχεδόν πάντα, στηριζόταν σε αξίες και την ιδεολογία του. Απέδειξε με άχαρο τρόπο, πως αυτή η επιλογή δεν έγινε με όρους ιδεολογικού πρόσημου, αλλά ενός μικροπολιτικού κουτοπόνηρου σχεδίου αρπαγής κάποιων ψήφων εκ των δεξιών.

Είναι μια λάθος προσέγγιση και ένα λάθος μήνυμα προς την κοινωνία, που διψά για την σοβαρή εναλλακτική αντιπρόταση, που είμαι πεπεισμένος πως μόνο η κεντροαριστερά με μπροστάρη το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ μπορεί να πετύχει. Τέτοια λάθη όμως, απομακρύνουν το χώρο από αυτό το επίτευγμα και εισάγουμε το ΠΑΣΟΚ και εμείς στο χώρο της άχαρης απολιτίκ μεταγραφολογίας, με σκοπό ένα εφήμερο πολιτικό εκλογικό αποτέλεσμα, αδιαφορώντας για την ιδεολογία και το παράδειγμα που θα δώσουμε στην κοινωνία.

Ονειρεύομαι ένα ΠΑΣΟΚ απογαλακτισμένο από αυτό τον τρόπο σκέψης, που θα χαράζει την πορεία του χωρίς να εξαρτάται από τα εκλογικά αποτελέσματα και τους εφήμερους συσχετισμούς και κάθε του πολιτική επιλογή θα είναι εντός ιδεολογικών του ορίων. Γιατί έτσι μόνο θα μπορέσει να εκφράσει τους μη προνομιούχους, ξανά, πάντα με προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα ένα Κίνημα Λαού και αντλούσε δύναμη μόνο από τον ελληνικό λαό. Και η μεγάλη Δημοκρατική Σοσιαλιστική Παράταξη θα πρέπει να είναι εδώ και πιστή στο ραντεβού με την ιστορία.

Τα ιδανικά του αγώνα, η ελευθερία, η συνταγματική νομιμότητα, η κρατική ανεξαρτησία, η δημοκρατία η ισότητα, αποτέλεσαν και αποτελούν μείζοντα αιτήματα για οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, που διεκδικεί την αλλαγή του κόσμου, την τομή με το παρελθόν. Αιτήματα που αφορούν τη σημερινή αριστερά για μια δικαιότερη και πιο δημοκρατική κοινωνία.

Ζητήματα, που για να λυθούν απαιτούν ιδεολογική καθαρότητα και πειθαρχία.

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.thesocialist.gr