«Test Covid-19: Πότε, πως και γιατί». Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ
Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη . Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εργάζεται αδιάκοπα για την εύρεση αποτελεσματικών μεθόδων περιορισμού και αντιμετώπισής της.
Χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα που φαίνονται ότι προσφέρουν σημαντική βοήθεια, δοκιμάζονται και τρέχουν κλινικές μελέτες για άλλα, και συγχρόνως προχωρούν γοργά οι μελέτες για την δημιουργία εμβολίου.
Στην επικαιρότητα βρίσκεται και η προσπάθεια για γρήγορα τεστ προκειμένου να έχουμε γρήγορη εργαστηριακή επιβεβαίωση.
Τα σημερινά μοριακά τεστ ‘’αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης ‘’ (PCR) έχουν μεγάλη ακρίβεια, είναι χρήσιμα αλλά έχουν μειονέκτημα το ότι δεν είναι γρήγορα, είναι ακριβά και δεν είναι εύκολο να γίνουν μαζικά και επιτόπου.
Φυσικά είναι βασικό διαγνωστικό εργαλείο αλλά χρειάζονται συμπληρωματικά τεστ που να δίνουν γρήγορα αποτελέσματα. Αυτό θα διευκολύνει πολύ το έργο των κλινικών γιατρών και είναι απαραίτητα στην δεύτερη φάση της πανδημίας όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το απαιτεί ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα αλλά και η προστασία των υγειονομικών. Δοκιμάζονται τεστ PCR που δίνουν αποτελέσματα σε 45 λεπτά, τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων διάρκειας 20 λεπτών και άλλα. Το μεγάλο πρόβλημα προς το παρόν είναι η μικρή αξιοπιστία τους που όμως είναι ζήτημα χρόνου να αντιμετωπιστεί.
Ο Ηλίας Μόσιαλος στις 29/3 μέσω του διαδικτύου έκανε γνωστή την πρόταση του για τα τεστ ταχείας διάγνωσης. Από κοινού οι χώρες να αγοράσουν τις πατέντες των νέων διαγνωστικών τεστ. Έτσι σε γρήγορο χρόνο θα έχουμε ευρεία χρήση τους με ευεργετικά αποτελέσματα. Θα λειτουργήσουν δηλαδή ως ‘’δημόσια αγαθά’’ που οι πάντες θα δικαιούνται πρόσβασης.
Το Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα και πριν τις 29//3/2020 έχει επισημάνει την αναγκαιότητα της αύξησης των διαθέσιμων αντιδραστηρίων και την καθυστέρηση της χώρας μας να εντάξει όλα τα διαθέσιμα εργαστήρια σε ένα κοινό δίκτυο. Από τότε είχε μιλήσει για να ενταχθούν στην προσπάθεια έμπειροι μοριακοί βιολόγοι και γενετιστές. Είναι χαρακτηριστικό το ενημερωτικό σημείωμα του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της πανδημίας της 28/3/2020. Έχει πει να σταματήσει η αισχροκέρδεια στα τεστ και ότι η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη και δυνητικά επικίνδυνη.
Στο ίδιο σημείωμα πρότεινε την ένταξη του ‘’ Ερρίκος Ντυνάν’’ στο σύστημα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης καθότι αυτό που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για διάθεση ενός ιδιωτικού νοσοκομείου στην Δυτική Αττική δεν είχε αποτέλεσμα. Μετά από λίγες μέρες είχαμε την διάθεση από το εν λόγω νοσοκομείο ενός ορόφου για τις ανάγκες της πανδημίας. Εκεί είχε επισημανθεί και η απαράδεκτη αύξηση της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ.
Όλα αυτά και μια σειρά άλλων μέτρων παρουσίασε η πρόεδρος κ.Γεννηματά στην τελευταία συζήτηση στην Βουλή στις 2/4 όπου έκανε αποδεκτή την πρόταση του κ.Μόσιαλου και προέτρεψε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και έτσι είχαμε την πρόταση για κοινή προμήθεια εμβολίων και διαγνωστικών τεστ που έκανε ο Πρωθυπουργός από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο.
Επίσης η πρόταση για την δημιουργία πρωτοβάθμιου δικτύου για ιατρική βοήθεια στο σπίτι είχε καθολική αποδοχή αφου και τα άλλα κόμματα την είχαν στις προτάσεις τους.
Είναι σαφές και ελπιδοφόρο ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας μας βρέθηκε σε ένα επίπεδο συνεννόησης σαφώς υψηλότερο από την προηγούμενη περιπέτεια της πατρίδας μας.
Είναι θετικό ότι έστω και τώρα υιοθετούνται πολλές προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την υγειονομική κρίση που έχουμε.
Ο πολιτικός μας χώρος έχει ψηλά στις προτεραιότητές του το κοινωνικό κράτος και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παρότι το ΕΣΥ οδηγήθηκε σε υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, γήρανση και πελατειακή λειτουργία, το Κίνημα Αλλαγής με την συμμαχία των λειτουργών του θα το οδηγήσει στην ανανέωση και ανασυγκρότηση.
Στηρίζουμε το’ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ’ ,δεν εφησυχάζουμε,δεν χαλαρώνουμε δεν σπάμε τους κανόνες αυξάνοντας έτσι το επίπεδο ασφάλειας της οικογενειάς μας, της γειτονιάς μας, της πόλης μας της χώρας.