Η εκλογική πόλωση γύρω από τα ψευδή διλήμματα της κοινωνίας. Του ΘΩΜΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Κάνοντας μία ανασκόπηση των όσων συμβαίνουν στην πολιτική επικαιρότητα παρατηρώ ότι ο τύπος και τα τηλεοπτικά πάνελ, επικεντρώνονται κυρίως σε προφητείες διακυβερνητικών συνεργασιών παρά σε προγραμματικούς σχεδιασμούς και προτάσεις. Τώρα όμως που οι προεκλογικές υποσχέσεις κατατέθηκαν, έχει ουσιαστικό νόημα να εξετάσουμε τα όσα υπόσχονται οι υποψήφιοι παρά να επικεντρώνουμε στο ψευδές δίλλημα που τίθεται στους πολίτες για να τους αποπροσανατολίσει από το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών. Είναι εντυπωσιακό το ότι στην προεκλογική περίοδο δεν ασχολούμαστε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στην καθημερινότητα της, και το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι, “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”;

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι επικρατεί ένας θολός ανταγωνισμός σχετικά με το ποιος έχει το πιο αποτελεσματικό σχέδιο, αόριστα, χωρίς να δίνονται επαρκείς εξηγήσεις επί της ουσίας. Ειδικά όσο ακούμε από δεξιά και αριστερά κοστολόγια, τα οποία κάνουν αναφορές σε δισεκατομμύρια, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν φαίνεται να υποβάλλονται και σε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Φυσικά, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε όλα αυτά βρίσκεται στην δημόσια σφαίρα από τον Δεκέμβριο του 2022.

Όπως μου αρέσει και συνηθίζω να λέω, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην συμμετοχή του πολίτη. Θέλουμε ο πολίτης να βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων. Να είναι ο συμμέτοχος και ο καταλύτης στην ανάδειξη και την επίλυση των κοινωνικών ζητημάτων ταυτόχρονα σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Εξού και η πρωτοβουλία του www.digitalsociety.gr .

Πως γίνεται λοιπόν, να μας απασχολεί το δίλλημα “Τσίπρας ή Μητσοτάκης” ενώ υπάρχουν και από τους υπόλοιπους φορείς σοβαρές προγραμματικές προτάσεις; Όταν η ακρίβεια, η κατάρρευση του συστήματος υγείας και η έλλειψη παραγωγικών συντελεστών αποτελούν τους βασικούς άξονες των προβλημάτων της χώρας; Αν μη τι άλλο αυτά είναι μονάχα ορισμένα από τα κατάλοιπα που μας άφησαν και δεν φταίει η πανδημία. Σίγουρα όμως φταίνε οι τελευταίες δύο κυβερνήσεις.

Η ευκαιρία τους δόθηκε, και αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, θεωρείται αποτυχημένη η προσπάθεια τους να αλλάξουν την χώρα. Ως εκ τούτου το κρίνω αποπροσανατολιστικό και τουλάχιστον υποκριτικό να συζητάμε γύρω από το ποιος έκανε καλό ή όχι, όταν και οι δύο υιοθέτησαν την ίδια στάση απέναντι στον πολύπαθο δημόσιο τομέα. Εκείνη των πελατειακών σχέσεων και του ρουσφετιού. Ο διάλογος του Τσίπρα με έναν συνταξιούχο, που έγινε viral είναι αποκαλυπτικός. Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι προσέλαβαν 1000 νέους επιστήμονες για να επιταχύνουν τις απονομές συντάξεων, και συνεχίζει λέγοντας πως η ΝΔ υποτίθεται ότι τους απέλυσε. Δεν μας λέει όμως ούτε με ποια κριτήρια προσέλαβαν αυτά τα 1000 “νεαρά” άτομα ανάμεσα στους χιλιάδες ανέργους επιστήμονες, ούτε πότε έγιναν τέτοιου είδους προσλήψεις. Παρόλα αυτά μας υπόσχεται αξιοκρατία και διαφάνεια.

Επίσης αυτό επιβεβαιώνεται και εκ των πραγμάτων από όλες τις τραγωδίες που περάσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επομένως όταν εμφανίζεται η ΝΔ και αναφέρει μέσω της κκ. Ασημακοπούλου ότι το ΠΑΣΟΚ προκρίνει μία κυβέρνηση “Kinder έκπληξη” θεωρούμε ότι ο λαϊκισμός υπερβαίνει τα όρια και την λογική των πολιτών. “Kinder έκπληξη” αποτελεί η τακτική των μονοκομματικών κυβερνήσεων να υπόσχονται εξυγίανση της δημόσιας ζωής ενώ παράλληλα τα στελέχη τους γίνονται ήρωες σκανδάλων. Το ΠΑΣΟΚ δεν προκρίνει καμία κυβέρνηση στα πρότυπα της κκ. Ασημακοπούλου. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας θεωρεί πως αν μία ισχυρή μερίδα πολιτών, δεν ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα αντίστοιχα, τότε επιβεβαιώνεται η υπόθεση μίας απαραίτητης αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας, έστω και κατόπιν συναίνεσης. Αν οι ίδιοι ενδιαφέρονται ειλικρινά για το μέλλον της Ελλάδας, τότε από μόνοι τους δεν θα πολιορκήσουν την καρέκλα της πρωθυπουργίας, και θα ενισχύσουν προοδευτικά την προσπάθεια λύσης των προβλημάτων της χώρας στη βάση των προγραμμάτων.

Πόσο ειλικρινές είναι το γεγονός ότι κ. Τσίπρας προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση έχει διατυπώσει ανοιχτή πρόταση σε όποιον βρίσκεται αυτήν την στιγμή μέσα στο κοινοβούλιο; Ή πόσο ορθολογικό είναι το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε μία μονοκομματική κυβέρνηση, σαν το πιο προοδευτικό σχήμα; Ας μην ξεχνάμε ότι το επιτελικό κράτος της ΝΔ φαίνεται να μην λειτούργησε, η μάλλον λειτούργησε δημιουργώντας έναν κλειστό πυρήνα διακυβέρνησης με μια προσωπική αυλή του κ. Μητσοτάκη. Μήπως η κυβέρνηση της ΝΔ κολυμπάει σε αυταπάτες;

Ας μας πει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης αν θεωρεί ότι οι 21 κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ευρώπη δεν είναι αποτελεσματικά και προοδευτικά σχήματα; Ή μήπως θεωρεί ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν βρίσκονται σε επίμαχο γεωπολιτικό περιβάλλον; Ωραία η θεωρία του, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι χώρες της Σκανδιναβίας για παράδειγμα λαμβάνουν αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα και πιο ευκίνητα από ότι λαμβάνονται εδώ στην Ελλάδα.

Επομένως το δίλλημα δεν μπορώ να φανταστώ κατά πόσο είναι δίλλημα. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο προεκλογικό προϊόν. Οι προτάσεις τους είναι ψηφοθηρικές και το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να βάλει την υπογραφή του σε κάτι τέτοιο. Όσο το κλίμα παραμένει σε τόσο έντονη πόλωση, τόσο θα τροφοδοτούνται οι παρατάξεις τους με λαϊκιστικό φανατισμό. Άλλο τόσο θα οπισθοδρομεί η χώρα.

Τελικά μου φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης αναζητάει απλώς μία δεύτερη ευκαιρία για να κυβερνήσει ανεξέλεγκτος, ενώ ο κ. Τσίπρας επιδιώκει απλώς την καρέκλα της εξουσίας χωρίς κάποιο όραμα και ταυτότητα. Και τα δύο έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες και το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Η Ελλάδα, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Ο προγραμματισμός του αύριο πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα ειδάλλως το λαμπρό μέλλον είναι ιδιαίτερα εύθραυστο.
Εν κατακλείδι, οι προβληματισμοί δεν είναι λίγοι, όμως οι ευθύνες είναι πολλές. Για ποιον λόγο να στηρίξουμε τις κυβερνήσεις των δύο εξ αυτών όταν και οι δύο προγραμματίζουν να προσκαλέσουν το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση; Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή; Μήπως ήρθε η ώρα να τους αφήσουμε στην άκρη και να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Άλλωστε είναι η παράταξη εκείνη που εκτός από κυβερνητική εμπειρία έχει και έντονη αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος. Είναι η μοναδική παράταξη με σταθερές αξίες, πάγιες θέσεις, και πρόγραμμα για να πάει η χώρα μπροστά. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει διαχρονικά πως προτεραιότητα του είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας. Η ιστορία συνεχίζεται.. ας την γράψουμε μαζί.

*Ο Θωμάς Παπαδόπουλος είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Αναδημοσίευση από “thestival.gr”