Tη μεγαλύτερη σημασία έχει το αποτέλεσμα των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Ίσως για πρώτη φορά είδαμε σε πρόσφατη δημοσκόπηση (της Pulse), να υπάρχει ισορροπία μεταξύ αυτών που επιθυμούν άμεσα εκλογές και αυτών που ζητούν ολοκλήρωση της τετραετίας.

Πιστεύω ότι το θεωρητικά σωστό είναι η ολοκλήρωση της θητείας μιας Κυβέρνησης και εν συνέχεια η κρίση της στις εκλογές από τους πολίτες.

Όμως εκτιμώ ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, όπου κυριαρχούν η πόλωση, η πολιτική ισοπέδωση, η απουσία κάθε συνεννόησης -και συζήτησης- ακόμη και σε κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα. Με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά και το παραδοσιακό τάξιμο.

Ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει κάθε εβδομάδα μέτρα που άγνωστο πώς, πότε και αν θα υλοποιηθούν.

Εξαγγέλλει για παράδειγμα την επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών την ώρα που αυτοί κλείνουν και χωρίς καμία δέσμευση για τις χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα χρειασθούν.

Εξαγγέλλει για πολλοστή φορά προσιτή στέγη για τα νέα ζευγάρια, χωρίς τίποτε το συγκεκριμένο και φυσικά χωρίς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προφανώς θα υπάρχει μαγικό ραβδάκι που δεν το βλέπουμε!

Οι ίδιοι Υπουργοί που μέχρι πριν λίγο καιρό ξόρκιζαν την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τώρα αναγγέλλουν ότι την εξετάζουν. Προφανώς βρήκαν το λεφτόδενδρο,γ ια το οποίο κατηγορούσαν τα άλλα κόμματα.

Όμως για τις σοβαρές καμπάνες που μας προειδοποιούν, ούτε λόγος.

 Τι και αν το δημόσιο χρέος πήρε την ανηφόρα ,το χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών καλπάζει και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δημιουργείται.

 Τι και αν οι πλειστηριασμοί απειλούν όλο και περισσότερο την πρώτη κατοικία.

 Τι και αν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες, η ακρίβεια πλήττει τα νοικοκυριά και κυρίως τους πιο ευάλωτους και το κόστος δανεισμού του δημοσίου, αλλά και των επιχειρήσεων, αυξάνει συνεχώς.

 Τι και αν η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης καρκινοβατεί.

Τα σύννεφα στην οικονομία και την κοινωνία πληθαίνουν, αλλά για την Κυβέρνηση αυτά είναι ακόμη ψιλά γράμματα.

Επαναλαμβάνεται η γνωστή συνταγή της ΝΔ: άστα για αργότερα, προέχουν οι εκλογές.

Τότε όμως φοβάμαι ότι μία νέα οικονομική κρίση θα είναι προ των πυλών.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι προτιμότερο να γίνουν μια ώρα αρχύτερα οι εκλογές και να υπάρχει καθαρός πολιτικός ορίζοντας. Ώστε το κάθε κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες που η ψήφος των πολιτών θα του κατανείμει.

Με μια προεκλογική περίοδο όχι πλειοδοσιών και ανέξοδων υποσχέσεων. Αλλά όπου το κάθε κόμμα οφείλει να τοποθετηθεί απόλυτα συγκεκριμένα:

– για το πως δεν θα φθάσουμε σε νέα κρίση,

– για το πως θα στηριχθεί η ανασυγκρότηση της οικονομίας,

– για το πως θα προστατευθούν οι ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, αλλά και τα μεσαία νοικοκυριά, από τις συνέπειες ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού στο βιοτικό τους επίπεδο.

Κάτι ακόμη.

Πιστεύω ότι την μεγαλύτερη σημασία έχει το αποτέλεσμα των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής. Γιατί εκεί θα κριθεί αν υπάρχει -ή όχι-προοπτική αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, αν υπάρχει -ή όχι- περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, ή αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι πια και με την λαϊκή ψήφο, ο νέος Πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή της χώρας.

Άρα η λογική που λέει «χαλαρή ψήφος και βλέπουμε», δεν έχει πραγματική βάση.

Ανεξάρτητα του αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή όχι,(και τότε πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική ), οι πραγματικά νικητές και οι χαμένοι των εκλογών θα είναιήδη γνωστοί.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει μπροστά του την μεγάλη ευκαιρία του. Ενισχυμένο από την μαζική συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες του και την αισιοδοξία που εξέπεμψε το Συνέδριο του, είμαι βέβαιος ότι θα την αξιοποιήσει. Ενισχύοντας και τον προγραμματικό του λόγο, μιλώντας καθαρά, στοχευμένα, τολμηρά, προοδευτικά, για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό.

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”