Κάθε χρόνο τα ίδια και μερικές φορές κάθε πέρσι και καλύτερα! Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ
Σχόλιο της Ευγενίας Μπουρνόβα σε ρεπορτάζ του Αποστόλη Λακασά στην Καθημερινή για το πρόβλημα των ιδιαίτερα χαμηλών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Κάθε χρόνο τα ίδια και μερικές φορές κάθε πέρσι και καλύτερα! Και η σημερινή υπουργός συζητάει το πρόβλημα των ιδιαίτερα χαμηλών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Έχουν ήδη γραφτεί πολλά αυτές τις μέρες. Λίγοι επισημαίνουν το πρόβλημα της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης στο λύκειο. Οι χιλιάδες αποφοίτων λυκείου που έγραψαν κάτω από τη βάση έχουν ωστόσο απολυτήριο! Δεν υπάρχουν ευθύνες σε κανέναν γι’ αυτό; Οι γονείς δεν ανησυχούν γι’ αυτό; Βεβαίως και όχι, είναι η απάντηση: οι γονείς θέλουν απλώς τα παιδιά τους να μπουν στο πανεπιστήμιο ακόμα και αν οι πραγματικές γνώσεις τους, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα τους επέτρεπαν να τελειώσουν το λύκειο. Είναι γνωστά αυτά στην ελληνική κοινωνία η οποία μαζί με τις πολιτικές ηγεσίες, σε πλήρη συνενοχή, απαιτεί πανεπιστημιακά πτυχία για τα παιδιά της. Γι’ αυτό αφού ο κανακάρης, ενήλικος πια, εισαχθεί στο πανεπιστήμιο αρχίζει τις πιέσεις για να περνάει τα μαθήματα όπως είχε μάθει να πιέζει (ο μπαμπάς ή η μαμά) τους καθηγητές για να παίρνει μεγάλους βαθμούς στο σχολείο. Η πίεση γίνεται κυρίως προβάλλοντας τα πολλά χρόνια στο πανεπιστήμιο (κοινώς δεν μπορεί ή δεν θέλει να γίνει επιστήμονας γιατί επιστήμονες παράγουν τα ΑΕΙ), ή ότι χρειάζεται το πτυχίο για τη δουλειά που έχει βρει κλπ. Κάποια στιγμή, όταν ο αριθμός αυτών που συσσωρεύονται στα διάφορα μαθήματα αυξάνει πολύ, για κάποιους πολύ παλιούς φοιτητές το 3-4 γίνεται 5. Επιπλέον για κάποια χρόνια, το υπουργείο (ως φιλεύσπλαχνη μητέρα των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών) είχε εγκρίνει και επιπλέον εξεταστική περίοδο για τους λεγόμενους επί πτυχίω (δηλαδή όσοι είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 4 έτη). Φέτος, μετά την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και την δημιουργία πολλών νέων τμημάτων ανά την επικράτεια -η πιο λαϊκίστικη πολιτική που έγινε ποτέ – προς μεγάλη ικανοποίηση των ελληνικών οικογενειών, τα παιδιά τους εισάγονται πλέον αποκλειστικά σε πανεπιστήμιο, χωρίς τον φόβο να μειωθεί το κύρος της οικογένειας από πιθανή είσοδο στα ΤΕΙ. Τι θα γίνει όμως στα πανεπιστήμια;
Όσο η τεχνολογική εκπαίδευση δεν αναβαθμίζεται και όσο τα πανεπιστημιακά τμήματα δεν έχουν την δυνατότητα να ορίζουν την κατώτερη βαθμολογία εισαγωγής στα βασικά μαθήματα της επιστήμης τους (η πρόταση έχει κατατεθεί πριν χρόνια) η καθοδική πορεία στην εκπαίδευση θα συνεχίζεται.