Γ.ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ (στην ananeotikiaristera.gr): «ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, Η ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ 4η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.»

Του Κώστα Πανδή

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Γραμματείας της πολιτικής κίνησης  «Ανανεωτική Αριστερά» Γιώργος  Γιάνναρος μιλά στην «ananeotikiaristera.gr» και αναφέρει ότι  η υγειονομική κρίση έφερε την  επιτάχυνση εξελίξεων σε εκπαίδευση και οικονομία. Τονίζει με την διδασκαλία μέσω  ίντερνετ βγήκαν  στην επιφάνεια οι μεγάλες  ψηφιακές ανισότητες που υπάρχουν,  αλλά και  στον  τομέα της εργασίας   η ανασφάλεια των εργαζομένων  εντάθηκε, είτε με την  τηλεργασία  είτε με τις  αλλαγές εργασιακών σχέσεων. Σημειώνει την μεγάλη  ήττα του λαϊκισμού σε παγκόσμιο επίπεδο από υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις  που εμπιστεύθηκαν την επιστήμη και την εξειδικευμένη γνώση.

Διαπιστώνει  την συρρίκνωση της Σοσιαλδημοκρατίας  σε όλη τη Ευρώπη πλην λίγων εξαιρέσεων εξαιτίας της επανάπαυσης  της στα επιτεύγματα του παρελθόντος τα οποία δεν συγκινούν τους νέους ψηφοφόρους. Προτείνει νέες προγραμματικές διακηρύξεις  ενσωματώνοντας τις προκλήσεις του αιώνα μας, ιδιαίτερα τώρα που η Ευρωπαϊκή  Ένωση δήλωσε παρούσα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις πολιτικές οικονομικής ανασυγκρότησης μετά την πανδημία.

Η συνέντευξη

Ποιες είναι οι ιδεολογικές και πολιτικές προεκτάσεις από την υγειονομική κρίση στη νέα εποχή;

Η υγειονομική κρίση πάγωσε προσωρινά σχεδόν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις χώρες που επιβλήθηκε καραντίνα αλλά ταυτόχρονα επιτάχυνε τις εξελίξεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση κι η οικονομία. Ενώ διάφοροι αρθρογραφούσαν για την κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης λόγω της ταχείας εξάπλωσης της πανδημίας μέσω της πολλαπλής αλληλεξάρτησης των χωρών μεταξύ τους, η έρευνα κι ο αγώνας δρόμου για θεραπεία κι εμβόλια για τον κορονοϊό έφερε πιο κοντά από ποτέ την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα.

Τα σχολεία στις περισσότερες χώρες έκλεισαν πρώτα και τα μαθήματα συνεχίστηκαν μέσω ίντερνετ. Για όλους; Δυστυχώς όχι, γιατί υπάρχουν έντονες ψηφιακές ανισότητες και δεν είναι αυτονόητο ότι κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν προσωπικό υπολογιστή. Οι επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, έκλεισαν τα γραφεία τους και συνέχισαν τη λειτουργία τους με τηλεργασία. Δυστυχώς όμως, η τηλεργασία δεν ήταν δυνατή για όλους και πολλοί συμπολίτες μας σε θέσεις χαμηλότερης εξειδίκευσης επλήγησαν περισσότερο κι η ανασφάλεια λόγω της περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων εντάθηκε. Επίσης, οι μικρότερες απώλειες των χωρών που εμπιστεύτηκαν την επιστήμη και την εξειδικευμένη γνώση σε κάτι που οι περισσότεροι δεν είχαμε φανταστεί ότι θα ζούσαμε ποτέ, συνιστούν τη μεγαλύτερη ήττα του λαϊκισμού τα τελευταία χρόνια. Τέλος, οι προκλήσεις της δημοκρατίας είναι πολλαπλές, όχι μόνο λόγω της Κίνας που η ανελευθερία λόγου και τύπου ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και στο δυτικό κόσμο άνοιξε μια συζήτηση για τα ατομικά δικαιώματα και την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα όπως τα «πιστοποιητικά ανοσίας».

Ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα στις νέες συνθήκες;

Η σοσιαλδημοκρατία ψάχνει το βηματισμό της στον 21ο αιώνα μιας κι οι δυνάμεις της στην Ευρώπη βλέπουν τις εκλογικές τους επιδόσεις να δυσχεραίνουν με λίγες εξαιρέσεις όπως η νίκη του Σάντσεθ στην Ισπανία. Η πανδημία όμως έφερε ξανά στο προσκήνιο κάποιες βασικές της ιδέες όπως είναι το κράτος παροχής υπηρεσιών με ιδιαίτερη έμφαση στα δημόσια συστήματα υγείας που σήκωσαν το βάρος της υγειονομικής κρίσης. Δυστυχώς, τα επιτεύγματα του παρελθόντος και συγκεκριμένα μέχρι τη δεκαετία του 1970 δεν είναι αρκετά για να συγκινήσουν τους νέους ψηφοφόρους που τα θεωρούν δεδομένα και ψάχνουν απαντήσεις στις ανησυχίες και στα προβλήματα τους με όρους του σήμερα και κυρίως του αύριο.

Οι νέες προγραμματικές διακηρύξεις πρέπει να ενσωματώνουν τις προκλήσεις του αιώνα μας, όπως η κλιματική κρίση (μιας κι ο όρος κλιματική αλλαγή είναι παρωχημένος), οι νέες τεχνολογίες κι η άμβλυνση των ψηφιακών ανισοτήτων αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Η αρχική ολιγωρία των Ευρωπαϊκών θεσμών που είχαν πελαγώσει στο πρώτο κύμα της πανδημίας προκαλούσε χαμόγελα ικανοποίησης στους ευρωσκεπτικιστές κάθε χώρας αλλά η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ταμείο ανάκαμψης των 750 δις ευρώ τους έκοψε προσωρινά το βήχα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε παρούσα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις πολιτικές οικονομικής ανασυγκρότησης μετά τον Αρμαγεδδώνα του κορονοϊού αφήνοντας πίσω τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Τέλος, στην Ελλάδα, το Κίνημα Αλλαγής για να παίξει το ρόλο ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πρέπει να να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με γνώμονα την εξωστρέφεια και την προστιθέμενη αξία, να απαιτήσει πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία για τα χρήματα του πακέτου που θα λάβει η χώρα και να εκσυγχρονίσει το λόγο του με αναφορές στο μέλλον.