2021: τι περιμένουν Ευρώπη και Ελλάδα;-Time past and time present…. Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ

Πρώτα απ’ όλα μετά το δυστοπικό 2020 Ευρώπη και Ελλάδα έχουν μια άμεση κύρια προτεραιότητα: να ελέγξουν πλήρως και να εξαφανίσουν εάν είναι δυνατόν την πανδημία με τις ολέθριες συνέπειές της σε ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο. Και η επίτευξη του στόχου αυτού φαίνεται πιο ρεαλιστική τώρα μετά την παραγωγή και έγκριση των εμβολίων. Το 2021 μπαίνει – ευτυχώς – με μια σημαντική κατάκτηση για την Ένωση συνολικά: το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (FRR) καθώς και ο πολυετής επταετής προϋπολογισμός της Ένωσης (MFF – 2021-2027) έχουν υιοθετηθεί από Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι η Ένωση διαθέτει τώρα το Ταμείο συνολικού ύψους 750 δις ευρώ ως μέρος του προγράμματος “Ευρώπη της Νέας Γενιάς” για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Και ένα πολυετή προϋπολογισμό ύψους 1,1 τρις περίπου. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ένωση, ιδιαίτερα καθώς ως γνωστόν  η Ένωση και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά θα δανεισθεί από τις χρηματαγορές σ αυτό το ύψος για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο. 

Από την άλλη μεριά, η πλέον ενδιαφέρουσα καινοτόμος εξέλιξη του 2021 θα είναι η σύγκληση (δια ζώσης ή ψηφιακά) της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης/ Διάσκεψης των Πολιτών για το Μέλλον της Ευρώπης (European Conference for the Future of Europe). Η Συνέλευση “θέλει” να είναι μια πρωτόγνωρη άσκηση πανευρωπαϊκής δημοκρατίας που θα επιτρέψει στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις και προσδοκίες τους για τη μελλοντική Ευρώπη που θέλουν.  Ξεκίνησε ως ιδέα του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν αλλά υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι και διαμόρφωσαν σχετικές θέσεις – προσεγγίσεις. Μέσα στο χρόνο θα υπάρξει βέβαια και  η πλέον σημαντική πολιτική εξέλιξη με την αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την Ευρωπαϊκή και Γερμανική πολιτική σκηνή. 

Για την Ελλάδα, το 2021 δε είναι μόνο το έτος – επέτειος της Παλιγγενεσίας, είναι επίσης το έτος συμπλήρωσης σαράντα (40) χρόνων από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1981.  Και παρά την περιπετειώδη τεσσαρακονταετή πορεία, η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι μια χώρα μέλος στον κεντρικό πυρήνα της Ένωσης με συμμετοχή σ όλες τις ενοποιητικές διαδικασίες, από την Ευρωζώνη (ΟΝΕ) μέχρι την κοινή αμυντική πολιτική. Είναι σημαντικό. Με τα 32 δις που η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει από εφέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης (72 δις συνολικά εάν συνεκτιμηθεί και ο πολυετής προϋπολογισμός μέσα στην επταετία) η χώρα έχει σημαντικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και να προωθήσει τον κοινωνικοοικονομικό της εκσυγχρονισμό.

Αλλά και για το 2021 η μείζων πρόκληση για την Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και προβλημάτων. Ας ελπίσουμε ότι οι εορτασμοί για το 1821 δεν θα δημιουργήσουν το λάθος κλίμα που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους χειρισμούς. Ο διάλογος/ διερευνητικές επαφές θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει.   Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να τον θέλουν αν και με διαφορετικούς όρους και θεματολογία. Κάπου θα πρέπει να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες για να ξεπερασθούν τα προβλήματα αυτά. Το μεγαλύτερο βάρος γι’ αυτό   φέρει η Τουρκία, οι έκνομες ενέργειες της οποίας και η τοξική ρητορική της θα πρέπει να σταματήσουν. Όχι άλλος ένας χρόνος έντασης. 

“Time is out of joint”…

Δημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ”