Υπόγειες διαδρομές αποδεδειγμένης δολιότητας. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Δεν είναι μόνο που οι «μεγάλες» οικονομίας εντός της Ένωσης προσπαθούν να ξεφύγουν κατά μόνας από την ενεργειακή κρίση, με κλασικό παράδειγμα τις σχεδιαζόμενες επιδοτήσεις 200 δις. στην ενεργοβόρα γερμανική βιομηχανία, είναι και οι εσωτερικές «αναδιαρθρώσεις» που οδηγούν την οικονομική κρίση σε κοινωνική ρήξη.

Σε τέτοιο τρόπο που μόνο τα «εθνικά θέματα» έχουν απομείνει στον κ. Μητσοτάκη  σαν (ενωτική) σημαία πρωθυπουργού. Στα υπόλοιπα έχει καταστεί μέλος-μέρος του προβλήματος. Αλλά και στα «εθνικά θέματα», πόσο αλήθεια μπορεί να είναι… Δένδιας; (τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του και οι αντιπαραθετικές δηλώσεις στις κάμερες πριν ενάμιση χρόνο).

1.Στην Περιφέρεια συντελείται μία από τις βαθύτερες οικονομικές μεταβολές με την καταστροφή της Κτηνοτροφίας λόγου του κόστους των ζωοτροφών. Οικογένειες θα μεταναστεύσουν, κοπάδια θα καταστραφούν, προϊόντας Ονομασίας Προέλευσης (όπως η παραδοσιακή φέτα) κινδυνεύουν να χαθούν λόγω έλλειψης αιγοπρόβειου γάλακτος. Μια σημαντική δραστηριότητα δεμένη με την ελληνική περιφέρεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής (όπως η κοινή ζωή με τα κοπάδια και η σχετική γνώση) θα χαθούν.

Η κυβερνητική πολιτική προβλέπει, χωρίς άλλες παρεμβάσεις, την μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%. Ωστόσο, παραμένει στο 13% ο ΦΠΑ στον καταναλωτή. Το κράτος ενισχύει την κερδοσκοπία δια των φόρων…

Έτσι όμως, ότι «γλυτώνει» ο κτηνοτρόφος από τις ζωοτροφές, οι οποίες δεν έγιναν φθηνότερες καθώς το σιτηρέσιο έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω τρόπου παραγωγής (άρδευση με εκτεταμένη χρήση ενέργειας αντί φυσικής ροής, κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.α.), στη συνέχεια το αποδίδει στην εφορία. Εισπράττει από τον καταναλωτή υψηλότερο ΦΠΑ και στην διαδικασία συμψηφισμού (με τον αρχικό φόρο στο σιτηρέσιο) είναι χρεωστικός στην εφορία. Την στιγμή που ο παραγωγός στο ταμείο του διαθέτει μόνο την εξάμηνη επιταγή του χονδρεμπόρου…

Κατά συνέπεια, ο χαμηλός συντελεστής στις ζωοτροφές είναι μόνο για τηλεοπτική προπαγάνδα των υπουργών που μονοπωλούν τα δίκτυα…

2.Οι συνταξιούχοι, και καλώς, με μηνιαίες αποδοχές έως 800 ευρώ θα λάβουν «επίδομα ακρίβειας» τον Δεκέμβριο ύψους 250 ευρώ. Αντιθέτως, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που αμείβοντα από 400 έως και 700 ευρώ (π.χ. αναπληρωτής εκπαιδευτικός σε νησιωτική περιοχή…) δεν έλαβαν κάποια αύξηση. Και ενόσω έχει (ή θέλει να κάνει) οικογένεια και πληρώνει ενοίκιο…

3.Οι μεταβιβάσεις από τις τράπεζες στα fund των «κόκκινων» δανείων οδηγούνται σε ναυάγιο. Οι διαδικασίες που επέλεξαν οι τράπεζες για μια ταχεία απόσειση του βάρους των, χρεώνει τους φορολογούμενους με 20 δις πρόσθετο χρέος. Στο ύψος αυτό ανέρχονται οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου σύμφωνα με το σχέδιο «Ηρακλής».

Και μην ξεγελιέστε. Δεν είναι τα «σπίτια του κοσμάκη». Για τα οποία πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία από τα Fund. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλά δισεκατομμύρια προς ασυνεπείς επιχειρήσεις, με τεράστια ατομική περιουσία των ιδιοκτήτων, που κάνουν ζημία στον υγιή (επιχειρηματικό) ανταγωνισμό

4.Η τιμολόγηση της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος συνεχίζεται με τον παλαιό τρόπο (με βάση την ακριβότερη τιμή που τώρα τυγχάνει να προέρχεται -εδώ και 15 μήνες- από το εισαγόμενο και ρυπογόνο φυσικό αέριο). Στη συνέχεια οι πάροχοι δίνουν τιμές (στον καταναλωτή) 90% υψηλότερα από την βλακώδη τιμολόγηση (300% πάνω από το πραγματικό κόστος). Το κράτος δεν παρεμβαίνει, παρά μόνο έρχεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη. Τα οποία, ωστόσο, προκύπτουν μετά από πολλές και αδιαφανείς δαπάνες, μεταξύ άλλων και για μισθούς και μπόνους στελεχών (όπως της ΔΕΗ!)Το κόστος της κρίσης το πληρώνουν οι καταναλωτές και οι… φορολογούμενοι.

5.Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με το ποσό των 750 εκ. ευρώ εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις για την τοποθέτηση (μικρών) φωτοβολταϊκών τα οποία θα προορίζονται για ιδιοκατανάλωση. Και όταν θα υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή, αυτή θα πέφτει στον… κουβά. Κοινώς θα χάνεται γιατί δεν μπορεί να την απορροφήσει το δίκτυα (μέση και χαμηλή τάση-ΔΕΔΔΗΕ) το οποίο δεν έχει εκσυγχρονιστεί. Και αναρωτιέται κανείς εάν βρισκόμαστε σε περίοδο που μπορούμε να έχουμε τέτοιες απώλειες, από ανανεώσιμες πηγές μάλιστα, ενέργειας;

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”