Το κοινωνικό κράτος είναι δικαίωμα των πολιτών. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
Κάποιοι αρκούνται στο να διαπιστώνουν ότι θα έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2022 και σημαντικούς για το 2023.
Για μας όμως υπάρχει ένα μείζον ζήτημα: πώς και σε ποιους κατανέμονται τα οφέλη της ανάπτυξης. Αν από αυτά -μέσω της αναδιανομής- μειώνονται οι ανισότητες, δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές, αν αυξάνονται οι προοπτικές εργασίας για τους ανέργους, αν προστατεύονται ουσιαστικά οι αδύναμοι, αν αναγεννάται η ελπίδα στους νέους ότι θα ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους.
Ή αν αντίθετα ωφελούνται κυρίως οι οικονομικές
ελίτ, οι μεγάλοι και ισχυροί και ταυτόχρονα οι ανισότητες στην κοινωνία
διευρύνονται επικίνδυνα. Με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να οδηγούνται στο περιθώριο,
στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Με το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας να διευρύνεται και να ενισχύονται λογικές
και πολιτικά σχήματα που αποτελούν απειλή για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.
Καλό θα είναι όσοι λοιπόν αρέσκονται στο να επιχειρηματολογούν με βάση τα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία, να προσέξουν και κάποια αλλά από αυτά που δημοσιοποιούν η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και μεγάλα Ινστιτούτα των κοινωνικών φορέων.
Για να βοηθήσουμε ας παραθέσουμε κάποια από αυτά:
- Το 13,9 % του πληθυσμού στερείται βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή περίπου 1.400.000 άνθρωποι στην Ελλάδα.
- Το 6,% μάλιστα αντιμετωπίζει ανεπάρκεια τροφής!!!Πάνω από 600.000 άνθρωποι.
- Το 28,3% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας η κοινωνικού αποκλεισμού.
Δηλαδή 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα μας. Με το χειρότερο να είναι ότι αυτό το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2%, δηλαδή κατά 200.000 ανθρώπους, μέσα σε ένα χρόνο.
- 711.000 εργαζόμενοι, (σχεδόν 30% του συνόλου), δουλεύουν με μερική απασχόληση και μισθούς κάτω των 400 ευρώ μηνιαίως. Μισθούς φτώχειας.
- Το 71% των εργαζομένων δηλώνει ότι η ακρίβεια έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση βασικών ειδών διατροφής και ο ένας στους δυο δηλώνει ότι δεν τα βγάζει πέρα.
Απασχολούν την Κυβέρνηση της ΝΔ και τους υποστηρικτές της στα ΜΜΕ, αυτά τα στοιχεία; Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Για τη συντηρητική παράταξη αυτά είναι ψιλά γράμματα. Το πολύ -πολύ να εξαγγείλουν κάποια έκτακτα επιδόματα, που τελικά δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα εγκλωβίζουν στην φτώχεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Οι Κυβερνητικές υποσχέσεις για ευημερία με βάση τις οικονομικές επιδόσεις, διαψεύδονται απόλυτα, μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα των ανισοτήτων, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας των πολιτών για το μέλλον τους.
Είναι η ώρα για μια ριζική αλλαγή στην χώρα μας.
Ναι, χρειαζόμαστε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ανάπτυξη βέβαια στηριγμένη στην εγχώρια παραγωγή, στην καινοτομία, στις νέες πολιτικές για το περιβάλλον. Ώστε να έχει διάρκεια και σταθερότητα.
Για μας όμως, για την προοδευτική παράταξη, είναι βασική αρχή ότι η Ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμηχωρίς την κοινωνική συνοχή, την στήριξη των εργαζομένων, χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.
Ένα νέο και ισχυρό κοινωνικό κράτος και η μείωση των ανισοτήτων, αποτελούν για μας βασικά στοιχεία και επιταχυντές της ανάπτυξης. Επίσης η εργασία αποτελείτο θεμέλιο της ατομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας και το κύριο κριτήριο των οικονομικών επιδόσεων.
Αλλά κοινωνικό κράτος που οδηγεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους στην χειραφέτηση και όχι την εξάρτηση με τα προσωρινά επιδόματα.
Είναι η ώρα με μια ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, να συνδέσουμε την ανάπτυξη, με την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Που διασφαλίζει ότι κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως δυνατοτήτων, δικαιούται μια θέση στην κοινωνία. Ότι κανείς δεν μένει πίσω.
Που εγγυάται την δημιουργία ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για γνώση, επιχειρηματικότητα και δικαίωμα σε ποιοτική απασχόληση. Με κανόνες και ασφάλεια για τον εργαζόμενο.
Που προωθεί την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικά δημόσια αγαθά, (στην υγεία, την παιδεία, την στήριξη της οικογένειας).Κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως ηλικίας πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια.
Η υλοποίηση αυτών των βασικών αρχών όμως απαιτεί την μετάβαση από ένα κοινωνικό κράτος παλαιού τύπου που κυρίως αποζημιώνει, σε ένα σύγχρονο μηχανισμό που επενδύει στον άνθρωπο.
Ώστε να καταπολεμά αποτελεσματικά την φτώχεια και να μειώνει τις ανισότητες.
Ώστε να προσφέρει γνώσεις και ευκαιρίες σε όλους να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι το κλειδί.
Ώστε να εντάσσει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με θετικές δράσεις και οριζόντια μέτρα.
Μετάβαση λοιπόν. Από ένα επιδοματοκεντρικό κοινωνικό κράτος, σε ένα ορθολογικό, ενεργητικό, βιώσιμο, αναδιανεμητικό, με στοχευμένες πολιτικές και υψηλής ποιότητα υπηρεσίες.
Δει δη χρημάτων βέβαια.
Δεν αγνοούμε ότι σε μια χώρα με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, οι πόροι από τον Προϋπολογισμό δεν είναι απεριόριστοι. Υπάρχειόμως σήμερα μείζον ζήτημα ορθής και στοχευμένης αξιοποίησης τους.
Ας αναλογισθούμε το που πήγαν τα πολλά δις, ευρώ που διατέθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Αυξήθηκαν οι καταθέσεις των μεγάλων στις τράπεζες, άλλα αυξήθηκε και η φτώχεια, αποδυναμώθηκαν το ΕΣΥ και οι κοινωνικές υπηρεσίες.
Όμως μπορούν να αντληθούν και πρόσθετοι πόροι, αρκεί να τολμήσουμε.
Να αναμορφώσουμε το φορολογικό σύστημα, φορολογώντας τον μεγάλο πλούτο.
Να στρέψουμε τις προτεραιότητες διάθεσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνοντας τις κοινωνικές υποδομές, την ενίσχυση της απασχόλησης, την κοινωνική κατοικία για τα νέα ζευγάρια.
Να αξιοποιήσουμε ορθά την δημόσια περιουσία, επαναφέροντας το Υπερταμείο στον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης.
Για το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής το κοινωνικό κράτος είναι δικαίωμα των πολιτών.
Είμαστε αποφασισμένοι συνδέοντας την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη.
Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”