Ρυθμίσεις και απορρυθμίσεις. Του Γιώργου Μπουλμπασάκου
Την τελευταία μέρα του χρόνου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με τις ευλογίες του υπουργείου ,αποφάσισε νέα ρύθμιση για το κλείσιμο ραντεβού στις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Οι αιφνιδιασμοί και οι μονομερείς ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθεστώς. Η συζήτηση και η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους απουσιάζει και στην ουσία με την ρύθμιση, αποδομείται η σχέση ασθενούς- γιατρού που είναι το θεμέλιο αυτής της διαδικασίας. Η χρήση του gov δεν μπορεί να γίνει από ηλικιωμένους και συνιστά πρόσθετη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους. Αφήνω τελευταίο ότι παραβιάζει την υποχρέωση του οργανισμού για σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με τον ΠΙΣ. Επιπλέον στρεβλώνει έτι περαιτέρω την λειτουργία του προσωπικού γιατρού στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Εξακολουθεί να μην βλέπει ότι ο προσωπικός γιατρός συνιστά μόνο έναν κρίκο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Πλέον οι ανάγκες υγείας είναι πολλές και σύνθετες, αφού οι ασθενείς πάσχουν από πολλαπλά νοσήματα ταυτόχρονα. Απαιτείται ολιστική διαχείριση πολλαπλών νόσων από διεπιστημονικές ομάδες και πολλές ειδικότητες. Είναι αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων στην ΠΦΥ.
Εμείς ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η ανάγκη για την άμεση αναβάθμιση του συστήματος πρέπει να εστιαστεί στη δημιουργία δικτύων φροντίδας (group practice ή/και δίκτυα ΠΦΥ όπως ΚΥ, Πολυϊατρεία κλπ) που θα παρέχουν μια ολοκληρωμένη δέσμη υπηρεσιών και θα διασυνδέονται με την δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Δυστυχώς αντί αυτού νομοθετήθηκε μία δήθεν μεταρρύθμιση που απλά θέλει να καλύψει την μνημονιακή υποχρέωση της κάλυψης του πληθυσμού με προσωπικό γιατρό κατά 75%. Έτσι βαπτίζονται προσωπικοί γιατροί:
– Ιδιώτες γιατροί χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ τους οποίους τους πληρώνει αποκλειστικά ο ασθενής
– Ειδικευόμενοι που ακολουθούν την Γενική Ιατρική
– Αγροτικοί γιατροί τους οποίους μετονομάζει ως Προσωπικούς Ιατρούς, που επιπλέον τους τοποθετεί στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οι ιατροί χωρίς ειδικότητα ως προσωπικοί ιατροί είναι αντιεπιστημονική προσέγγιση και δημιουργούν ζητήματα όσον αφορά την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας. Οι συγκεκριμένοι δε έχουν τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν περιστατικά ΠΦΥ σαν προσωπικοί ιατροί. Μια τέτοια πρακτική θα έχει συνέπειες στην ποιότητα της φροντίδας, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της καθολικής κάλυψης σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Δεν είναι μόνο πόσοι εγγράφονται στον προσωπικό ιατρό, αλλά και τι υπηρεσίες λαμβάνουν!
Πού εφαρμόζεται κάτι παρόμοιο ειδικευόμενοι να ασκούν έργο ειδικευμένου; ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο! Μειώνουν τα προσόντα και ύστερα από 41 χρόνια επιστρέφουμε στην προ ΕΣΥ εποχή (όταν οι Αγροτικοί Γιατροί ήταν οι μόνοι γιατροί στην περιφέρεια) με μια διαφορά τώρα φέρνει και «αγροτικούς» στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Προσθέτει και ιδιώτες που θα αμείβονται αποκλειστικά από τους ασθενείς με συνέπειες στο κόστος.
Καταστρατηγεί τις προϋποθέσεις για την καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Για εμάς η κάλυψη και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών θα πρέπει να είναι ισότιμη, βάση της ανάγκης και όχι βάση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης .
Για άλλη μια φορά η κυβερνητική πολιτική αποδομεί και βλάπτει σοβαρά την Δημόσια Υγεία.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ