Πληθυντική Κεντροαριστερά. Του Τάσου Δαρσινού

Οι διπλές εκλογές Μαίου-Ιουνίου είχαν σαν αποτέλεσμα την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας με την άνετη επικράτηση της ΝΔ αλλά κυρίως με την ολοσχερή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα πολιτικό τοπίο όπου στο χώρο της αντιπολίτευσης κινούνται δύο κόμματα με χαμηλά όμως ποσοστά που αδυνατούν ακόμα να συνιστούν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατόρθωσε να αυξήσει τα ποσοστά του και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται ότι δημοσκοπικά κατακτά την δεύτερη θέση με στόχο στις Ευρωεκλογές να αποκτήσει την δυναμική του leader της αντιπολίτευσης.

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς αποκτά ξανά την ελπίδα να αποτελέσει τον κύριο αντίπαλο της Συντηρητικής Διακυβέρνησης και να είναι η δύναμη αυτή που θα τεθεί Κυβερνητικός αντίπαλος της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές. Για να γίνει όμως αυτό δυνατό χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συσπειρώσει δίπλα του όλες τις πλατιές δυνάμεις του χώρου στην πορεία μιας ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που ξεκινά από το Προοδευτικό Κέντρο, την Πολιτική Οικολογία, τους Σοσιαλδημοκράτες και τις δυνάμεις της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Το 2015 η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ που δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ έδωσε το έναυσμα για μια μεγάλη Κεντροαριστερά και αποτέλεσε ένα πείραμα Ελληνικού Επινέ. Στην πορεία το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ήταν το όχημα για να ανασυνταχθεί ο χώρος της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας και να φτάσει το 2023 να καταγράψει διψήφιο ποσοστό και να διεκδικεί επάξια το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ώστε να καταστεί ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς και της επόμενης Διακυβέρνησης αποκτούν μεγαλύτερη αξία και ελπιδοφόρα πρόταση. Χρειάζεται σαφή στρατηγική εμπλουτισμού του χώρου και με όμορες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο μιας πλατιάς συσπείρωσης για να αποκτήσει δυναμική Κυβερνησιμότητας.

Η περιχαράκωση στα στενά πλαίσια ιστορικών αναδρομών που απευθύνονται μόνο στο θυμικό των πολιτών χωρίς να κοιτούν το μέλλον δεν ευνοούν τη συγκρότηση εναλλακτικής πρότασης.

Η μεγάλη Σοσιαλδημοκρατική παράταξη θα είναι εκείνη που θα χαράξει την ατζέντα της επόμενης δεκαετίας για τη χώρα μας με έμφαση στο Κοινωνικό Κράτος τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση των Κοινωνικών ανισοτήτων. Το δικό μας ΕΠΙΝΕ είναι η συγκρότηση της ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και η ανάδειξη εναλλακτικού προγράμματος Διακυβέρνησης με αλλαγή αφηγήματος για τη χώρα.

Αναδημοσίευση από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ