Μετά τη νίκη Μακρόν – Οι Προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να δράσουν. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Με αισθήματα ανακούφισης και ικανοποίησης, παρακολουθήσαμε τα αποτελέσματα του β’ γύρου των Γαλλικών εκλογών και την σημαντική πολιτικά νίκη του Προέδρου Μακρόν.

Η Ακροδεξιά για μια ακόμη φορά ηττήθηκε, σε μια πολύ κρίσιμη χώρα για την Ευρώπη και την Δημοκρατία.Με την συμβολή όχι μόνο του κέντρου -όπως παρουσιάζουν ορισμένοι- αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς.

Δεν χρειάζεται να σχολιάσω τις μάλλον άστοχες παρεμβάσεις του κ. Ε. Τσακαλώτου, που πιστεύω ότι στόχευαν σε εσωκομματικά του ακροατήρια. Είναι σωστή η διαπίστωση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, ότι η νίκη Μακρόν κρατά «ζωντανή» την ελπίδα για τις αναγκαίες κοινές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμους τομείς.

Κατά τα αλλά ας μη εθελοτυφλούμε.

Η ισορροπία που δημιούργησε το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ασταθής. Ιδίως όσο συνεχίζονται ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση.
Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο τίτλος του Economist λίγο πριν το αποτέλεσμα: «Even if Macron wins, French politics already have changed for ever».

Ή άλλοι τίτλοι που έγραφαν: «Μια νίκη δεν αρκεί».

Η Γαλλική κοινωνία -όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες και φυσικά η Ελληνική-έχουν υποστεί σημαντικά ρήγματα μετά τις πρόσφατες κρίσεις.Οι ανισότητες διευρύνονται επικίνδυνα. Αποκτούν κοινωνικά,γεωγραφικά, αλλά και ηλικιακά χαρακτηριστικά, μια και οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα.

Μεγάλα στρώματα του πληθυσμού αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν στα νέα αρνητικά δεδομένα, νοιώθουν να είναι «οι χαμένοι» της κρίσης,οι εκτός πια των τειχών, που βιώνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Ως συνέπεια δημιουργούνται και ραγδαίες αλλαγές στις πολιτικές συμπεριφορές. Που υπερβαίνουν πολλές φορές τα κλασσικά σχήματα και κόμματα. Που ευνοούν ακραίες δυνάμεις, που με πολωτικό και διχαστικό λόγο, απευθύνονται στο θυμικό αυτών των πολιτών. Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός προβάλλουν ως εύκολες διέξοδοι, ιδιαίτερα όταν η Ευρώπη και οι δημοκρατικές κυβερνήσεις, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πειστικά τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Όταν εμμένουν στις παρωχημένες και αδιέξοδες λογικές των Συμφώνων Σταθερότητας και της διαρκούς λιτότητας. Όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινές πολιτικές και παρεμβάσεις, όπως τουλάχιστον έπραξαν κατά την πανδημία.

Θα κάνουμε τεράστιο λάθος όσοι πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, αν πιστέψουμε ότι με την νίκη Μακρόν, ο «δράκος» σκοτώθηκε.

Αντίθετα είναι τώρα η ώρα, να κατανοήσουμε ότι οδηγούμαστε στην κοινωνία του 50%και ότι αν δεν αλλάξουμε ρότα τα αρνητικά φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν, θα είναι όλο και περισσότεροι αυτοί -και ιδίως νέοι άνθρωποι- που θα γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική. Ενώ νέοι διχασμοί στις κοινωνίες θα παίρνουν όλο και μεγαλύτερη έκταση. Τίποτε δεν θα είναι όπως χθες.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέες δυναμικές ισορροπίες στην Ευρώπη και στις χώρες της. Να αποκαταστήσουμε με τολμηρά μέτρα στήριξης την ενότητα και την συνοχή των κοινωνιών.

Να αισθανθεί ο πολίτης ότι:

  • δεν πληρώνει μόνο αυτός για την κρίση, ενώ οι ισχυροί ανεξέλεγκτοι κερδίζουν περισσότερο. Όπως γίνεται ιδιαίτερα στην χώρα μας, με την ανοχή και στήριξη της ΝΔ.
  • το πλαφόν στις τιμές της ενέργειας αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο την Ισπανία και την Πορτογαλία.
  • η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη, αποτελούν πάντα βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας
  • οι νέοι άνθρωποι θα έχουν ευκαιρίες και δυνατότητες για ένα καλύτερο μέλλον.

Χρειάζεται μια βαθιά αλλαγή, με χαρακτηριστικά ανατροπής, στις πολιτικές της Ένωσης, αλλά και των χωρών-μελών της.

Είναι ώρα αποφάσεων:

  • Για την διεύρυνση και μονιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και του ρόλου του, ώστε να στηριχθούν και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες. Με πόρους που θα προέλθουν από και από την φορολόγηση των μεγάλων κερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής.
  • Για την επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος. Απόφαση που πρέπει να ισχύσει από αύριο το πρωί και όχι να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
  • Για την ριζική αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και την αναστολή των υποχρεώσεων για πρωτογενή πλεονάσματα, την ώρα που η ανάπτυξη καρκινοβατεί και οι κοινωνίες υποφέρουν .
  • Για ένα καινοτόμο πρόγραμμα στήριξης των νέων ανθρώπων για ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, δυνατότητες για ποιοτική απασχόληση και απόκτηση κατοικίας για τα νέα ζευγάρια μέσα από ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, όπως σε χώρες της Ιβηρικής.

Στο επόμενο διάστημα θα κριθούν όλοι. Όργανα της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης και κυβερνήσεις. Να δούμε αν και πως θα αξιοποιήσουν τα σκληρά μηνύματα των Γαλλικών εκλογών όπου στον πρώτο γύρο το 1/3 των πολιτών ψήφισε Ακροδεξιά κόμματα.

Οι Προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να δράσουν.

Το αυγό του φιδιού δεν πρέπει να εκκολαφθεί.

Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”