Καταιγιστικές οι ανατροπές στην εργασία. Της ΖΕΦΗΣ ΔΗΜΑΔΑΜΑ

Η πανδημία επηρέασε δραματικά την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις. Δυστυχώς τις συνέπειες αυτών θα τις αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον με πολλαπλές ανατροπές.

Η ψηφιακή μετάβαση στην εργασία ενισχύεται με γρήγορους ρυθμούς και ίσως η τηλεργασία αποτελέσει τη “νέα κανονικότητα” στη μετά-πανδημια εποχή. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές κατά την περίοδο της πανδημίας αξιοποίησαν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες επομένως ήδη ένα πρώτο βήμα, έστω και βίαια, έχει πραγματοποιηθεί για το μετασχηματισμό της εργασίας μέσω αυτοματισμού και ψηφιοποίησης.

Το 2020, οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν περισσότερο από 32% ενώ πολλοί καταναλωτές υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους στο διαδίκτυο ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας.

Ο στόχος όμως μιας δίκαιης ανάκαμψης θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ανταπόκριση των κυβερνήσεων στις παραπάνω αλλαγές με τη διασφάλιση ταυτόχρονα των εργαζομένων. Αν θέλουμε να επιτύχουμε την πλήρη απασχόληση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με σημαντική ανακατανομή των εργαζομένων από τις θέσεις χαμηλού μισθού και χαμηλής ειδίκευσης, χρειάζεται συστηματικός σχεδιασμός. Οι χαμηλού μισθού και χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας παρουσιάζουν σημαντική μείωση ενώ οι προβλέψεις δεν δείχνουν αύξησή τους μετά την πανδημία άρα θα απαιτηθούν διαφορετικές και υψηλότερες δεξιότητες για σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Μια πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου McKinsey διαπίστωσε ότι έως και 25% περισσότεροι εργαζόμενοι από ότι είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν ίσως χρειαστεί να αλλάξουν άμεσα επάγγελμα.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι στις υπηρεσίες τροφίμων, λιανικής, φιλοξενίας, εξυπηρέτησης πελατών και υπαλλήλων γραφείου, οι οποίες αντιπροσώπευαν σημαντικό μερίδιο της προ-πανδημικής απασχόλησης.

Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 4,3 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας σε τρόφιμα και εξυπηρέτηση πελατών και σχεδόν ένα 1 εκατομμύριο λιγότερες θέσεις εργασίας υποστήριξης γραφείου το 2030 από ότι θα συνέβαινε χωρίς την πανδημία.

Και οι οκτώ χώρες που μελετήθηκαν στην ανωτέρω έρευνα, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το ίδιο μοτίβο μειωμένης ζήτησης για επαγγέλματα και θέσεις εργασίας με χαμηλούς μισθούς.

Για να αντιμετωπιστούν τα ανωτέρω σε μια εξαιρετικά ευμετάβλητη αγορά χρειάζονται επείγουσες πολιτικές για επανεκπαίδευση με χρηματοδοτικά επιμορφωτικά προγράμματα και πολιτικές στήριξης εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

Προς το παρόν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει επιδείξει καμιά μέριμνα για την αντιμετώπιση των αλλαγών στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, σε τελείως άλλη κατεύθυνση, προωθεί την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης διαπραγμάτευσης, την δεκάωρη δουλειά, με απλήρωτες υπερωρίες και χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο.

Κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για την επανακατάρτιση των εργαζομένων για την ανάπτυξη νέων απαραίτητων δεξιοτήτων για την ψηφιακή και τεχνολογική μετάβαση και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι αλλαγές που ήδη διαμορφώνονται ραγδαία, χρειάζονται άμεσα αντανακλαστικά από τα κόμματα, τα συνδικάτα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Το Κίνημα Αλλαγής όπως και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα αποδεχθούν τη φθηνή και απαξιωμένη εργασία για του εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, ούτε την απουσία θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων με ανεξέλεγκτη την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”