Καλωσορίζοντας τον νέο υπουργό. Του Γιώργου Μπουλμπασάκου

Επανειλημμένα ο πρωθυπουργός και οι τέσσερις υπουργοί που κάθισαν στην καρέκλα του υπουργείου Υγείας μάς διαβεβαιώνουν ότι η υγεία συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να περιγράψουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Σύστημα Υγείας, ξεκινώντας από μια κοινή διαπίστωση: Υπάρχει αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δεν θα αναφερθώ καθόλου σε αριθμούς, γιατί είναι γνωστή η ικανότητα των κυβερνώντων σε αλχημείες και επικοινωνιακούς χειρισμούς των στοιχείων και των δεδομένων. Θεωρώ ότι δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ.

Η χώρα μας, σύμφωνα με αυτά, δαπανά για την υγεία λιγότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία υπολείπεται δραματικά του μ.ό. των ευρωπαϊκών κρατών. Επίσης είναι γνωστό ότι η δημόσια χρηματοδότηση για τις συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι χαμηλότερη του μ.ό. Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απ’ όπου θα μπορούσαν να διορθωθούν πολλές ανισορροπίες, η χώρα μας διαθέτει σαφώς μικρότερα ποσά από άλλες που διαθέτουν μάλιστα πιο ισχυρά συστήματα υγείας. Αυτό έχει ως συνέπεια να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι χρήστες υγείας. Ετσι λοιπόν είμαστε πρωταθλητές στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό -εδώ προκύπτουν και οι περισσότερες αλχημείες- ας συμφωνήσουμε σε αυτά που δεν επιδέχονται άλλη ανάγνωση. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τα επίπεδα προ οικονομικής κρίσης. Γενικά στη χώρα μας, το εργατικό δυναμικό στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας είναι από τα χαμηλότερα, όπως διαπιστώνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αυτό το πληρώσαμε ακριβά στη διάρκεια της πανδημίας με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η προσπάθεια η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και η τωρινή της Ν.Δ. απέτυχε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.

Είναι γνωστή η απουσία σύγχρονων μονάδων περίθαλψης (νοσηλεία στο σπίτι, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες χρονίως πασχόντων), καθώς και η ανορθολογική κατανομή των δομών υγείας ανά την επικράτεια. Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη επικαιροποίησης του χάρτη υγείας για να μπορούν οι πολίτες να έχουν ισότιμη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών. Οι πολίτες των νησιών και της περιφέρειας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Ολοι αναγνωρίζουν ότι οι μισθοί των υγειονομικών είναι σε απαράδεκτα επίπεδα. Αν δεν αποκατασταθεί αυτή η κοινωνική αδικία, θα έχουμε αύξηση της μετανάστευσης ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Η προσπάθεια των υγειονομικών πρέπει να αμείβεται σωστά και ανάλογα. Φυσικά να αξιολογούνται περιοδικά υπηρεσίες, δομές και προσωπικό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Φυσικά η αξιοκρατική επιλογή διοικητών και όλων των θέσεων ευθύνης στο Σύστημα Υγείας πρέπει να απαλλαγεί από κομματικούς και ρουσφετολογικούς εναγκαλισμούς. Θα συγκρουστούμε με τον νέο υπουργό που καλείται να εφαρμόσει την κυβερνητική επιλογή για ένα απαξιωμένο, φτηνό προνοιακό σύστημα υγείας. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρεσβεύει ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας ποιοτικό και αποτελεσματικό, με ισότιμη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

ΥΓ. Σκόπιμα δεν αναφέρθηκαν αριθμοί. Αν αμφισβητούνται από τους κυβερνητικούς υπεύθυνους, ο Τομέας Υγείας του Κινήματος δημόσια θα τους εκθέσει.

Αναδημοσίευση από www.efsyn.gr