Καθαρές κουβέντες για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής. Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΔΗ
Το «τετέλεσθαι» για την σοσιαλδημοκρατία που είχαν αναγγείλει κάποιοι εν μέσω οικονομικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία τελικά αποδείχθηκε fake news. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των εκλογών σε ΗΠΑ και Γερμανία,δυο εκ των μεγαλύτερων δημοκρατιών στο δυτικό κόσμο, εύκολα φτάνει κάποιος σε δύο ασφαλή συμπεράσματα: αφενός ότι οι «αντισυστημικές» δυνάμεις σταδιακά αποδυναμώνονται και αφετέρου ότι οι ψηφοφόροι στοχάζονται πάνω σε μια πιθανή αλλαγή του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που κυριάρχησε την τελευταία δεκαετία με ένα πιο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα.Τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις του Μπάιντεν όσο και στις προεκλογικές εξαγγελίες του Σολτς, είναι παραπάνω από φανερή η διάθεση για στροφή σε μια πιο αριστερή ατζέντα στα εργασιακά, για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους και πράσινες πολιτικές για την κλιματική κρίση. Ειδικά για το SPD,το κομβικό σημείο για την ανοδική πορεία του ήταν το προ διετίας συνέδριο του για την εκλογή ηγεσίας και την τότε απόφαση για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης προς τα αριστερά.
Περίπου στο ίδιο κομβικό σημείο φαίνεται να βρίσκεται και το αδελφό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του SPD στη χώρα μας, το Κίνημα Αλλαγής. Η εκλογή της επόμενης ηγεσίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας ανοδικής πορείας για την δημοκρατική παράταξη που βρέθηκε στο χείλος του αφανισμού την προηγούμενη δεκαετία. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής το 2017, ως συνέχεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) του 2015, με σύνθεση δυνάμεων από όλο το φάσμα της κεντροαριστεράς κατάφερε και έδωσε πολιτική διέξοδο στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Αν κάτι απαιτείται αυτή την στιγμή για την διεύρυνση του στη βάση της κοινωνίας, είναι το Κίνημα Αλλαγής να συνεχίσει με πίστη και επιμονή στο εγχείρημα του νέου φορέα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, τιμώντας έτσι και όλους τους πολίτες που πήραν την πρωτοβουλία για την δημιουργία του. Η πρόταση για «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ» αδικεί σε τελευταία ανάλυση και τις προτεραιότητες για σοβαρό διάλογο πάνω σε μείζονα πολιτικά ζητήματα.
Αλλά πέρα από ονόματα, σύμβολα ακόμα και πρόσωπα, το σημαντικό για το Κίνημα Αλλαγής είναι να εκπέμψει ένα διαυγές πολιτικό στίγμα για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες. Όπως τα περισσότερα Ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, το Κίνημα οφείλει να αυτοτοποθετηθεί απερίφραστα στην αντιδογματική αριστερά, υπηρετώντας τον ιστορικό ρόλο του, δίνοντας μάχες αφενός στο επίπεδο διεκδίκησης της εξουσίας με τις συντηρητικές δυνάμεις και αφετέρου στο επίπεδο των ιδεών με την κομμουνιστογενή και ριζοσπαστική αριστερά. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με προτεραιότητα σε συγκεκριμένες πολιτικές για την μείωση των ανισοτήτων, την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ανοδική κοινωνική κινητικότητα αλλά και πράσινες πολιτικές ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ψηλά στην ατζέντα πρέπει να παραμείνουν τα θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων και βέβαια να ενισχυθεί το μέτωπο με τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας στον εθνικισμό.
Οι διαδικασίες ανάδειξης νέου αρχηγού για το Κίνημα Αλλαγής τους επόμενους μήνες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το πεδίο ανάδειξης και ισχυροποίησης των δεσμών ανάμεσα στον μοναδικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα της χώρας και τους κεντροαριστερούς πολίτες. Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει κάτι πολύ περισσότερο από τα εφήμερα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, εκφράζει τις προσδοκίες και το όραμα όλων των δημοκρατικών πολιτών για ένα καλύτερο αύριο.
Δημοσίευση από “thecaller.gr”