Η επόμενη μέρα. Του Θόδωρου Μαργαρίτη

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή των πολιτών αποτυπώνει την κρίση και την χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Παράλληλα είχαμε σοβαρή ήττα της Ν.Δ και συνέχιση της πτωτικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής παρουσίασε ισχνή αύξηση των εκλογικών του ποσοστών. Ο πολιτικός στόχος για δεύτερη θέση απέτυχε και αυτό συνιστά πολιτική αποδοκιμασία που πρέπει να μας προβληματίσει. Η προσφυγή στη βάση του κόμματος το φθινόπωρο, καθώς και ο πολιτικός και ιδεολογικός διάλογος, ήταν αναγκαίες επιλογές.

Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής κινήθηκε όλη την προηγούμενη διετία σε πνεύμα συνοχής και ενότητας. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι απουσίαζαν οι συλλογικές διαδικασίες και όλα στηρίχθηκαν σε μονομερείς αποφάσεις της ηγεσίας. Ακόμα και σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν ζητήθηκε η συμμετοχή του κόμματος, ώστε να αποφευχθούν αχρείαστες τριβές. Η επίκληση και μόνο της ιστορικής πορείας του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και ανένταχτους πολίτες.

Η πολιτική κίνηση Ανανεωτική Αριστερά με τις δημόσιες θέσεις της επιμένει στην ανάγκη για ένα μεγάλο άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προς πολιτικά ρεύματα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και της οικολογίας. Ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων -όπου είναι εφικτό- για την αντιμετώπιση των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών.

Αυτά τα δυο ζητήματα πρέπει να αποτελούν βασικές κατευθύνσεις της «επόμενης μέρας» από την εκλογή προέδρου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ