Εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς- ΕΣΥ: Η δημόσια υγεία σε κίνδυνο

Η κατάσταση στο ΕΣΥ και η ανάγκη να στηριχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας ήταν το θέμα της ανοιχτής συζήτησης με τίτλο “ΕΣΥ: Η δημόσια υγεία σε κίνδυνο” που διοργάνωσε η πολιτική κίνηση “Ανανεωτική Αριστερά” που είναι ενταγμένη στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, πνευμονολόγος- γραμματέας τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και μέλος Συντονιστικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Αριστεράς, η Ρόζα Βρεττού, καρδιολόγος Αττικό Νοσοκομείο- αν. γραμματέας τομέα υγείας ΠΑΣΟΚ και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, “ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει  με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν πέφτουν μόνο τα ασανσέρ στα νοσοκομεία. Κλινικές υπολειτουργούν, αδειάζουν  από προσωπικό και οι πολίτες “πληρώνουν το μάρμαρο”. Διαλύουν αυτό το ΕΣΥ, που κράτησε όρθια την κοινωνία και την χώρα, όπως φάνηκε  στην πανδημία. Τότε,  η γενεσιουργός μήτρα του ΕΣΥ είχε προδιαγραφές  που κινητοποίησαν τις αξίες και τις καλές παραδόσεις της δημόσιας προσφοράς. Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση υπήρξε το κλειδί αυτής διαδικασίας. Η καθολικότητα και η προσβασιμότητα του ΕΣΥ, άλλα δύο δυνατά στοιχεία που η προνοητικότητα του Παρασκευά Αυγερινού και η αφοσίωση του Γιώργου Γεννηματά είχαν εξοπλίσει το σύστημά μας και αποδείχθηκαν  σωτήρια στην πράξη. Τώρα το καθήκον μας είναι να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ”.

Η  Ρόζα Βρεττού ανέφερε ότι “η σημερινή πραγματικότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας καθιστά όλο και εμφανέστερες τις ανισότητες στην πρόσβαση  στις υπηρεσίες υγείας καθώς και στην παροχή των καλύτερων δυνατών διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, εντείνοντας το αίσθημα  ανασφάλειας σε κάθε άνθρωπο. Η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία οικονομικά ανταποδοτικής σχέσης των νοσοκομείων  με τον ΕΟΠΥΥ, τα αποσπασματικά νομοθετικά μέτρα για την προσέλκυση νέων γιατρών και νοσηλευτών, η αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι σε όλα τα στοιχεία αποτύπωσης των δεικτών υγείας του πληθυσμού, ο  ανορθολογικός τρόπος κατανομής των νοσοκομειακών μονάδων, αποτελούν μερικές μόνο από τις αιτίες της δυσλειτουργίας του ΕΣΥ.  Αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα η δημιουργία νέων μεθόδων χρηματοδότητησης ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται για την κατάργηση όλων των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης που αλλοιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ”.

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος εστίασε στην  πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Π.Φ.Υ.) “ως κρίσιμο πυλώνα κάθε συστήματος υγείας, ιδιαίτερα σήμερα με την επέκταση της ιατρικής εξειδίκευσης  και την ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας. Δεν είναι μόνο το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας αλλά και το αναγκαίο στοιχείο για τη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα και της ολιστικής παροχής της. Στην Ελλάδα η Π.Φ.Υ. είναι παραδοσιακά παραμελημένη, με φωτεινά σημεία πολιτικών τη δημιουργία των Κέντρων Υγείας (δεκαετία 1980) και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (δεκαετία 2010). Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι επικεντρωμένος στη συνταγογράφηση, ενώ με τα τελευταία μέτρα απαξιώνεται ακόμη περισσότερο. Η αναστροφή της κατάρρευσης του ΕΣΥ και η συγκρότηση αναβαθμισμένης  Π.Φ.Υ. μπορούν να αποτελέσουν πεδίο σύγκλισης ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων”.

Παραβρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, ο βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης, ο Νίκος Σαλαγιάννης διευθυντής του κόμματος- μέλος του Π.Σ, οι αντιδήμαρχοι Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη και Γιώργος Γιάνναρος.