Γιώργος Γιάνναρος: Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει να θέτει προγραμματικά ζητήματα και να απευθύνεται στους πολίτες μόνο με πολιτικούς όρους.
O Γιώργος Γιάνναρος είναι Υποψήφιος Βουλευτής στην Α΄ Αθήνας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Απαντώντας στα τρία ερωτήματα που του απηύθηνε η «Μεταρρύθμιση», τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει να θέτει προγραμματικά ζητήματα και να απευθύνεται στους πολίτες μόνο με πολιτικούς όρους.
Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες μετα τις εκλογές της 21ης Μαϊου, αναφέρει, πως το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει το πρόγραμμα του από το Δεκέμβριο και θα βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών για να σχηματιστεί κυβέρνηση, με την προϋπόθεση να υπάρχει κουλτούρα και διάθεση συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο και όχι μόνον «εάν βγαίνουν τα κουκιά».
Ολόκληρη η συνέντευξη:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρά την προσπάθεια που γίνεται από τις ηγεσίες ορισμένων πολιτικών δυνάμεων να οξύνουν την πόλωση, η προεκλογική περίοδος κυλάει ομαλά και σε μάλλον χαμηλούς τόνους. Πιστεύετε ότι αυτό οφείλεται στην αδιαφορία των πολιτών ή στην διάθεσή τους να ακούσουν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους πριν αποφασίσουν;
Η απλή αναλογική έχει αλλάξει λίγο τα δεδομένα επειδή δυστυχώς έχει εμπεδωθεί η εντύπωση ότι στις πρώτες εκλογές ψηφίζουμε λίγο πολύ «για πλάκα». Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν στέρεο αφήγημα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και ζητούν την πρώτη θέση λες και πρόκειται για αγώνα ταχύτητας μιας ανάσας. Η απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί σε αυτές τις εκλογές είτε μας αρέσει είτε όχι, θα έπρεπε να ωθήσει τα κόμματα σε συγκλίσεις σεβόμενα τους θεσμούς αντί να προεξοφλείται ποιος θα είναι Υπουργός ή Πρωθυπουργός στις 10 Ιουλίου;. Σε μία άλλη χώρα, θα μπορούσαμε να συζητάμε ακόμα και για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού λόγω της απλής αναλογικής. Δεν είμαι σίγουρος όμως ότι οι χαμηλοί τόνοι θα συνεχιστούν ως το τέλος της προεκλογικής περιόδου. Η τοξικότητα και η σκανδαλολογία δεν θα σταματήσουν να μας απασχολούν αντί να συζητάμε τι προτείνει ο καθένας σε όσα πραγματικά απασχολούν τους πολίτες.
ΕΡΩΤΗΣΗ.Τα προεκλογικά προγράμματα είναι πολυσέλιδα και πυκνά σε προτάσεις και δεν προσφέρονται συνήθως για ανάλυση σε βάθος κατά την προεκλογική περίοδο. Μπορείτε να μας πείτε τους τρεις πιο σημαντικούς κατά τη γνώμη σας λόγους για να αποφασίσει ένας πολίτης να ρίξει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κάλπη;
Η προηγούμενη τετραετία ήταν γεμάτη από πολλές προκλήσεις αλλά εκτιμώ ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Στην πανδημία δε δίστασε στιγμή να στηρίξει τα σκληρά μέτρα κοινωνικής απόστασης στην πρώτη φάση αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμού στη δεύτερη φάση. Στην οικονομία έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διάθεση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης με έμφαση στη βελτίωση των υποδομών. Στο θέμα της ακρίβειας επιμένει σε μέτρα μείωσης της έμμεσης φορολογίας στα βασικά αγαθά. Στην ενεργειακή κρίση έσπευσε να προτείνει λύσεις που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα θέματα του κοινωνικού κράτους, στην υγεία στα πλαίσια αναβάθμισης του ΕΣΥ προτάσσει την αξιολόγηση στη διοίκηση των νοσοκομείων με διαφανείς αξιοκρατικές διαδικασίες, εκτός από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είναι απαραίτητες. Στην Παιδεία, προτείνεται η διαμόρφωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων να γίνεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, σε συνδυασμό με την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Τέλος, η κοινωνική κατοικία θεωρώ ότι είναι από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν την τετραετία που πέρασε και αυτό «αναγνωρίστηκε» και από το κυβερνόν κόμμα που ανέλαβε μια λειψή πρωτοβουλία μετά από την επιμονή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο συγκεκριμένο θέμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλάει για δυνατότητα λύσης του προβλήματος της επόμενης διακυβέρνησης της χώρας μετά τις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πιστεύετε ότι υπάρχει η βάση για ουσιαστικές προγραμματκές συγκλίσεις και ποιες προϋποθέσεις θεωρείτε αναγκαίες για την επίτευξη μιας σταθερής κυβερνητικής συμφωνιας;
Το κλειδί βρίσκεται στην ερώτηση που διατυπώσατε. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει να θέτει προγραμματικά ζητήματα και να απευθύνεται στους πολίτες μόνο με πολιτικούς όρους. Έχει καταθέσει το πρόγραμμα του από το Δεκέμβριο και θα βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η πρώτη προϋπόθεση θεωρώ ότι είναι να υπάρχει κουλτούρα και διάθεση συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε αριθμητικό, δηλαδή μόνο «να βγαίνουν τα κουκιά». Προγραμματικές συγκλίσεις μπορούν να υπάρξουν αν καθήσουμε σε ένα τραπέζι χωρίς να είναι η πρώτη μας σκέψη το πως θα αποχωρήσουμε καταγγέλλοντας τους υπόλοιπους συνομιλητές μας. Όσο όμως αναλωνόμαστε στα πρόσωπα και στις καρέκλες δε θα βρεθεί κοινός τόπος. Η αγωνία μας πρέπει να είναι πως θα πάει η χώρα μπροστά με σχέδιο και πολιτικές και όχι πως θα μοιράσουμε αξιώματα και θέσεις όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν. Μία ακόμα προϋπόθεση θα έλεγα ότι θα πρέπει να είναι η ειλικρίνεια που συνδέεται με τη δέσμευση για τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας, που πρέπει να παρουσιαστεί μαζί με τους στόχους προς επίτευξη. Η σαφήνεια του πλαισίου χωρίς γκρίζες ζώνες και με σεβασμό στις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί εκ των προτέρων από τους συμμετέχοντες είναι επίσης καθοριστική.
Αναδημοσίευση από “metarithmisi.gr”