Βολεμένοι γραφειοκράτες. Του Σταμάτη Μαλέλη

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Γράφω ολόκληρο το όνομα για να υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ όπως «σκέτα- νέτα» αποκαλείται είναι συνασπισμός κομμάτων. Αυτό ορισμένοι το αποκρύπτουν παίζοντας με την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην ουσία συνεργάζεται με άλλους πολιτικούς οργανισμούς. Αυτό δείχνει και την υποκρισία κάποιων που σκίζουν τα ιμάτια τους ορκιζόμενοι  στην καθαρότητα του κόμματος.

Προφανώς και δεν εννοούν το ΠΑΣΟΚ που έφτασε στο 4% το 2012 και κινδύνευσε με εξαέρωση όταν στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έπεσε κάτω από το 3%. Και για να θυμόμαστε την ιστορία της Παράταξης, που επέδρασε περισσότερο από όλους τους φορείς στην ελληνική κοινωνία μετά την μεταπολίτευση, ευτυχώς η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να συνεργαστεί με άλλες οργανώσεις της κεντροαριστεράς και να φτιάξει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που κατάφερε να σταθεί στα πόδια της.

Είναι σαφές και χιλιοειπωμένο ότι η Δημοκρατική Παράταξη, όπως έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε, πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Πρέπει να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση ρέπει προς την αλαζονεία.

Για τον μεγάλο πόλο χρειάζονται όπως εκτιμούν και πολιτικοί παρατηρητές υπερβάσεις και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αλλά και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Για τα δύο τελευταία χρειάζονται κυρίως υπερβάσεις που αφορούν ένα τείχος που ονομάζεται δογματισμός και για το ΠΑΣΟΚ ανατροπή στο βόλεμα.

Το κόμμα που ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου εάν δεν αλλάξει θα…βουλιάξει. Εάν συνεχίσει να λειτουργεί με τους όρους μικρομάγαζου που κάποιοι παίζουν τους μπακαλόγατους θα παρατείνει την εξουσία του Μητσοτάκη μέχρι κάτι άλλο να δημιουργηθεί, αφού τα κενά είναι θνησιγενή, για να αντικαταστήσει τη Συντηρητική Παράταξη.

Για να αλλάξει το σημερινό πολιτικό στάτους χρειάζονται γενναίες αλλαγές. Χρειάζονται κάποιοι να ταρακουνηθούν. Οι κομματικοί «δημόσιοι υπάλληλοι» που έκαναν την πολιτική τους τοποθέτηση… επάγγελμα. Τα περιθώρια στενεύουν. Ας μη γίνουν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης η χαρά του Μητσοτάκη μόνο και μόνο για τους βολεμένους γραφειοκράτες.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο