Αυτοδιοικητικές εκλογές. Του Βασίλη Μαστρογιάννη

Η δύναμη του Λαού είναι η ψήφος. Ιδού λοιπόν η μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά του σε λίγες μόνο μέρες.

Ένα ερώτημα πλανάται με όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στην διαχείριση της Κεντρικής εξουσίας /Διοίκησης, αλλά κυρίως σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης.

Σε θεσμικό επίπεδο οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια (ν 4622/2019, ν 4623/2019, ν 4635/2019, ν 4674/2020, ν 4735/2020, ν 4954/2022) γύρισαν τη Δημοκρατία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλές δεκαετίες πίσω (ανατροπή των συσχετισμών που είχαν διαμορφωθεί, κάτι που κρίθηκε αντισυνταγματικό, αναστολή των θεσμών λαϊκής συμμετοχής -δημοψηφίσματα κλπ- , πελατειακό πισωγύρισμα στον διαμεσολαβητή/ συμπαραστάτη, υπερσυγκεντρωτισμός εξουσίας κ.α.)

Σε λειτουργικότητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια η Κυβερνητική λογική διαχείρισης της εξουσίας «πνίγηκε» κυριολεκτικά στη Θεσσαλία, στη Στερεά, αλλά και όπου εκδηλώθηκαν έντονα φαινόμενα, «κάηκε» κυριολεκτικά στον Έβρο, τη Ρόδο, την Εύβοια και αλλού (και τώρα οι περιοχές αυτές βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα) και «εκτέθηκε» από τα δις των απευθείας αναθέσεων.

Η Κυβερνητική αυτή λογική θέλει, επιδιώκει και δυστυχώς τα καταφέρνει να έχει υποχείριο ελεγχόμενο την Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίως τις Περιφέρειες.

Ο λόγος προφανής, εκτός από την «Εικόνα» (να βαφτεί η Ελλάδα μπλε), είναι να διαχειρίζονται τα τεράστια κονδύλια της περιφερειακής ανάπτυξης κατά το δοκούν και στους αρεστούς και τους ημέτερους.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να είναι σαφές ότι ο Θεμέλιος λίθος στη προσπάθεια αναμόρφωσης της διοικητικής λειτουργίας, είναι η αποσυγκέντρωση των δομών εξουσίας, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, με λογική Τοπικής Αυτονομίας, κατά πως επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας και φυσικά η αξιοκρατία.

Με τη διαφανή και έντιμη διακυβέρνηση σαφώς ενισχύεται η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Κατά συνέπεια το δίλλημα είναι απλό.

Θα ενισχύσουμε όλους όσους απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση της εξουσίας που τους δόθηκε επανειλημμένως από το Λαό (Αττική, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αιγαίο, Πελοπόννησο, Μακεδονία– Θράκη) μόνο και μόνο να δει η παρούσα καθεστωτική πολιτική κατάσταση το μπλε στο χάρτη ή θα δώσουμε ένα μήνυμα, ότι δεν είμαστε υπήκοοι κανενός, αλλά ελεύθεροι πολίτες με κρίση, βούληση και άποψη?

Οι καιροί ου μενετοί. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για τις επόμενες γενιές και αυτή την έρημη Πατρίδα που την καταστρέφουμε χωρίς αιδώ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΦΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ.

Αναδημοσίευση από ieidiseis.gr