Ώρα για αντιπαράθεση ουσίας. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Είναι πράγματι σημαντική η συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη, για την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα από την ώρα που οι εκλογές πλησιάζουν και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ανοίξει τα χαρτιά του με τα 12 σημεία που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αρκεί η συζήτηση να επικεντρωθεί σε αυτή την agenda και το κάθε κόμμα να παρουσιάσει τις δικές του διαφορετικές προτάσεις. Σε μια ανεπίσημη -αλλά ίσως ουσιαστική -έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Δεν αμφιβάλλω ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επεκτείνει τη συζήτηση στο τι έγινε με το -απαράδεκτο- δημοψήφισμα του 2015, με τους τυχοδιωκτισμούς του κ Βαρουφάκη, ακόμη και με την παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Το αν θα τον ακολουθήσει ο κ Τσίπρας, είναι μια δίκη του επιλογή. Τότε όμως πιθανά οι πολίτες θα κλείσουν τις τηλεοράσεις τους, αρνούμενοι να παρακολουθήσουν μια ακόμη παράσταση πόλωσης, αναντίστοιχη με τα οξυμένα προβλήματα της ζωής τους.

Επιτέλους είναι ώρα να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας πολιτικές. Προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Γιατί οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις. Όταν ιδιαίτερα οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και η φτώχεια, η αίσθηση της αδικίας οδηγούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, στην οργή, την ανασφάλεια, την αγανάκτηση. Με όλα τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται.

Δεν αρκεί η κυβέρνηση να απαριθμεί τα ποσά που διέθεσε -τα οποία αντλεί από τις τσέπες μας λόγω των αυξημένων εσόδων του κράτους από τους έμμεσους φόρους σε καύσιμα και τρόφιμα -αλλά πρέπει να δούμε και ποια είναι τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της. Που ως τώρα είναι ισχνά, πλήρως ανεπαρκή, ατελέσφορα.

Όπως και δεν αρκεί, δεν πείθει μια στείρα και γενικευμένη παροχολογία ,ως απάντηση στα κυβερνητικά μέτρα, Χρειάζονται καινοτόμες και τολμηρές προτάσεις, που θα δώσουν τα χαρακτηριστικά της Αλλαγής, των νέων πολιτικών, που έχουν στόχους, ρεαλισμό, αποτελεσματικότητα. Ενσωματώνοντας και όσες με αυτό το περιεχόμενο, έχουν ήδη ακουστεί ,ιδίως από το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής.

Καταθέτω ορισμένες σκέψεις σε αυτή την κατεύθυνση:

  • Όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 12%,οι προσωρινές επιδοματικές πολιτικές και τα κάθε είδους pass, εξανεμίζονται, δεν προσφέρουν ουσιαστικά. Θα ήταν προτιμότερο αντί αυτών, να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και σε βασικά τρόφιμα, πράγμα που θα είχε σταθερά αποτελέσματα στο εισόδημα των πολιτών, με θετικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Όπως έπραξαν πρόσφατα η Ισπανία και οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Όταν οι πολίτες, οι παραγωγοί ,η βιομηχανία, υφίστανται τις τραγικές συνέπειες των αυξήσεων στην ενέργεια, δεν μπορεί οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί να μένουν αλώβητοι και να μην συμμετέχουν στο κόστος. Όταν μάλιστα με προκλητικό τρόπο η Κυβέρνηση αναβάλει και τις δικές της δεσμεύσεις για την φορολόγηση των υπερκερδών. Όταν ως φαίνεται η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, δεν Θα αναστείλει -στην πράξη- τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Είναι πια επιβεβλημένο. Πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας, έκτακτη φορολόγηση των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και ουσιαστικοί έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά.
  • Όταν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ-έχουν χάσει ήδη λόγω της ακρίβειας το 18% του ετήσιου εισοδήματος τους, δεν είναι δυνατόν να επαίρεται η Κυβέρνηση για τις ως τώρα αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός πρέπει άμεσα να ανεβεί στα 751 ευρώ και εν συνέχεια να απελευθερωθεί από τον κρατικό παρεμβατισμό και να καθορίζεται από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
  • Όταν η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη και μάλιστα στους νέους φθάνει στο 36,8%,τα κυβερνητικά πανηγύρια για την μείωση της, είναι ατυχέστατο. Ιδιαίτερα όταν πολλές από τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμοιβόμενες και με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σήμερα 750.000 εργαζόμενοι -και κυρίως νέοι άνθρωποι- αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ.

Είναι απαραίτητο να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, για την πρόσληψη εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Για παράδειγμα για κάθε 1000 ευρώ κόστος στην επιχείρηση για προσλήψεις νέων με πλήρη απασχόληση, αυτή να φοροαπαλάσσεται για 1500.Επισημαίνω ότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους για το δημόσιο, θα επιστρέψει σε αυτό ,μια και οι νέοι μισθοί θα αυξήσουν την κατανάλωση και τον αποδιδόμενο ΦΠΑ.

  • Όταν τα νέα ζευγάρια δεν μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και τα ενοίκια γίνονται απαγορευτικά, οι αόριστες κυβερνητικές υποσχέσεις μόνο κοροϊδία αποτελούν. Είναι αναγκαίο επιτέλους να υπάρξει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία.
  • Όταν η ασυδοσία στην αγορά εργασίας εντείνεται, όταν ο νόμος Χατζηδακη επιτρέπει υπερβάσεις στο 8ωρο χωρίς πληρωμή και καταργεί την προστασία από καταχρηστικές απολύσεις ,η συνειδητή υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους.

Στα ξενοδοχεία σε πολλές τουριστικές περιοχές η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων κυριαρχεί και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απουσιάζουν.

Ακόμη και τα πανηγύρια του υπουργείου για την πιλοτική εφαρμογή της κάρτας εργασίας ένα χρόνο μετά την ψήφιση της (!!!) και σε μονοψήφιο ποσοστό των εργαζομένων ,μόνο ως προεκλογικές κινήσεις εκλαμβάνονται.

Είναι ώρα ο ΣΕΠΕ να αναβαθμιστεί και να επιστρέψει στον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας.

  • Όταν οι 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι δεν τα βγάζουν πέρα και οδηγούνται σε αδιέξοδο, δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται με κυβερνητικές υποσχέσεις για αυξήσεις στο άγνωστο μέλλον. Η θέσπιση ενός νέου ΕΚΑΣ-με σαφείς όρους και προϋποθέσεις-είναι όσο ποτέ επιβεβλημένη.

Θα μας πουν πάλι. Δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα. Ναι αλλά αυτά βρίσκονται όταν η Κυβέρνηση πιέζεται. Δυστυχώς και με παροχές χωρίς στόχευση ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Αλλά υπάρχει και τρόπος να βρεθούν πόροι για να δοθούν ελαφρύνσεις στην μισθωτή εργασία -που επιβαρύνεται υπέρμετρα-,στις συντάξεις, στους κοινωνικά ασθενέστερους.

Είναι απαράδεκτο και ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, να έχουμε ένα από τους ευνοϊκότερους συντελεστές στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α, για την φορολόγηση κερδών επιχειρήσεων και μερισμάτων. Δεν μπορεί τα μερίσματα να φορολογούνται με 5% και το εισόδημα ενός μεσαία αμοιβόμενου εργαζομένου με 28%.

Είναι ώρα αυτό να αλλάξει. Να αυξηθεί η φορολογία των μερισμάτων από τα κέρδη, ως ένα πρώτο βήμα για να φορολογηθεί ο πλούτος και να υπάρξουν έσοδα για στοχευμένες παρεμβάσεις προς τον κόσμο της εργασίας και τους κοινωνικά ασθενέστερους.

Ελπίζω πράγματι η επιβεβλημένη αντιπαράθεση, να επικεντρωθεί σε αυτά που πραγματικά χρειάζονται οι πολίτες. Σε μια περίοδο που το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει , έτσι ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να αφορούν όλους και η κοινωνική συνοχή να εξασφαλίζεται. Αυτό που παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και το επικοινωνιακό «σπρώξιμο», δεν αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ.

ΥΓ: Είναι βέβαια επιβεβλημένο να μας εξηγήσει ο κ Μητσοτάκης και τι ακριβώς έκανε στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ώστε να αποτρέψει τα αποτελέσματα των παζαριών και εκβιασμών του Ερντογάν. Γιατί τώρα το αναγκαίο ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, εγκαταλείπεται πλήρως και ανοίγει ο δρόμος για εξοπλισμούς της και από τις ΗΠΑ.

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”