Χ. ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ (στην «ananeotikiaristera.gr») : «ΧΑΘΗΚΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ»

Του Κώστα Πανδή

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Ιατρός Χρήστος Γκαρμπούνης μιλά στην  «ananeotikiaristera.gr»  και αναφέρεται στη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τους τελευταίος 2 μήνες σε όλο τον κόσμο, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση διασωληνομένων και θανάτων, με την πρωτιά να καταγράφεται στις ΗΠΑ. Συμφωνεί με τον λοιμωξιολόγο κ. Χ. Γώγο για τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της πανδημίας που μιλάνε είτε για ένα μεγάλο δεύτερο κύμα και εξασθένηση του ιού είτε για συνεχόμενα μικρά κύματα.

Θεωρεί ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ενίσχυση των κυρίων μετώπων που προέκυψαν από την πανδημία  (ΕΣΥ, ΜΜΜ, σχολεία). Προτείνει καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους  χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς , υποχρεωτική χρήση rapid test σε δομές με ευάλωτες ομάδες, αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ, ενίσχυση της τηλεργασίας – όπου το είδος της δουλειάς το επιτρέπει.

Η συνέντευξη

Πως εκτιμάτε την εξέλιξη της πανδημίας;

Είναι φανερό ότι εδώ και 2  μήνες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Με αποτέλεσμα αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Οι ΗΠΑ έχουν την πρωτιά σε καταγεγραμμένα κρούσματα και ακολουθούν η Βραζιλία και η Ινδία.

Οι θάνατοι από τον κορονοϊό παγκοσμίως, πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο, ενώ πάνω απο 22.250.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί ότι η διάρκεια της πανδημίας θα είναι πολύ μακρά και η επιστημονική κοινότητα καλεί τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα προστασίας από τον ιό.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει τον χειμώνα αλλά υπάρχουν τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του  ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Χ. Γώγος: Πρώτο, να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα μπορεί και μεγαλύτερο από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρης εξασθένηση του ιού. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρχουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο, που θα τελειώσουν μέχρι το 2021.

Πως βλέπετε τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα και τι θα προτείνατε επιπλέον?

Η έξαρση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, έδειξε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην ενίσχυση των υποδομών στο Ε.Σ.Υ.(κλίνες Μ.Ε.Θ., προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού), στην ενίσχυση των Μ.Μ.Μ., αλλά και στα σχολεία(ανεπάρκεια αιθουσών, πρόσβαση μαθητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθυστέρηση στην πρόσληψη εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας).

Επιπλέον θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά rapid tests σε μετανάστες και αστέγους και  υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία αναφοράς των θετικών στον Covid-19.

Αύξηση των δρομολογίων σε Μ.Μ.Μ., και μείωση των επιβατών ανά συρμό/λεωφορείο.(π.χ. με ενοικίαση τουριστικών λεωφορείων).

Υποχρεωτική τηλεργασία στο 100% των περιπτώσεων που το είδος δουλειάς το επιτρέπει.

Καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Κάλυψη του εισοδήματος σε εργαζόμενους σε περίπτωση θετικού τεστ για το 15ήμερο που θα ακολουθήσει την διάγνωση για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού για λόγους οικονομικούς.

Και επειδή μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι έτσι το κόστος θα είναι μεγάλο ας συγκρίνουμε το κόστος νοσηλείας, τις απώλειες σε μέρες εργασίας και παραγωγικότητας και το κόστος εκατοντάδων ακόμη θανάτων, με τη μη λήψη επιπλέον μέτρων.

Γιατί η μη λήψη επιπλέον μέτρων δεν σημαίνει απουσία κόστους.