Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις στην κεντροαριστερά. Του Θόδωρου Μαργαρίτη

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών έχουν σαφή μηνύματα τα οποία τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να μελετήσουν χωρίς κομματική αυταρέσκεια.

1. Η αποχή είναι πολύ υψηλή και σηματοδοτεί την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Η αδιαφορία, η απόρριψη, η άρνηση για την συμμετοχή στις κάλπες είναι μήνυμα δυσφορίας για ολόκληρο το κομματικό σύστημα. Δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Η εικόνα που θυμίζει φοιτητικές εκλογές όπου όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις εμφανίζονται ως νικητές με βάση ένα μικρό κοινό ψηφοφόρων δεν μπορεί να είναι η εικόνα ενός σοβαρού πολιτικού συστήματος. Οι εκλογικές καταγραφές των 3 πρώτων κομμάτων δεν συγκροτούν ισχυρούς πολιτικούς πυλώνες. 

2. Η ΝΔ κινείται πτωτικά. Η σύγκριση δεν μπορεί παρά να γίνεται με τις εθνικές εκλογές που αποτελούν την πρόσφατη ετυμηγορία. Η κριτική στις ασκούμενες πολιτικές όλο και θα μεγαλώνει. Η αλαζονεία του 41% ηττήθηκε.  

3. Τα αποτελέσματα για τα κόμματα της Κεντροαριστεράς συνιστούν ένα είδος εκλογικής φτώχειας. Παραμένουν σε μεγάλη απόσταση από την ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά κυβερνητική εναλλακτική λύση. Είναι πια μικρομεσαίο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν πέτυχε τον στόχο του δεύτερου κόμματος -ειδικά μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ- ώστε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι δικαιολογίες για τα κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν βοηθούν σε έναν σοβαρό αναστοχασμό. Οι κομματικοί εγωισμοί δεν είναι λύση. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις έξω από κομματικά στερεότυπα και τις περιχαρακώσεις. Μία σοβαρή πολιτική συζήτηση και όχι μάχη εσωκομματικών μηχανισμών.

4. Η άνοδος της ακροδεξιάς διαμαρτυρίας σε όλη την  Ευρώπη είναι σοβαρό καμπανάκι κινδύνου. Αν οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού δεν κερδίσουν και πάλι την στήριξη των λαϊκών τάξεων και των υπό πίεση μεσαίων στρωμάτων η Δημοκρατία θα περάσει μεγάλες δυσκολίες. Η αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών ελίτ οδηγεί σε τυφλή αντίδραση. Είναι ευθύνη των Σοσιαλιστών να μην επιτρέψουν να γυρίσουμε σε καταστάσεις που θυμίζουν μεσοπόλεμο. Αρκεί να οργανώσουν μία μεγάλη προοδευτική αντεπίθεση.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών