Χάρης Δούκας: Η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος δε μπορεί να γίνει μόνο με funds και ενεργειακούς ομίλους

Δήλωση Χάρη Δούκα, Γραμματέα Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με στόχο 10 GW νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι το 2030.

Σήμερα διαβάζουμε στον Τύπο πως απομακρύνεται η επανέναρξη υποδοχής από τον ΔΕΔΔΗΕ αιτήσεων σύνδεσης  ανεξάρτητων μικρών παραγωγών. Για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, δηλαδή για μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά που θα πωλούν την παραγωγή τους στο δίκτυο, θα συνεχιστεί επ’ αόριστον το υφιστάμενο «πάγωμα» στο δίκτυο. 

Αυτό είναι το δεύτερο και τελειωτικό χτύπημα για την πράσινη μετάβαση στη χώρα μας με όρους ενεργειακής δημοκρατίας. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Ενέργειας είχε εκδώσει τον Αύγουστο απόφαση, με την οποία ουσιαστικά χάριζε τον ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο υψηλής τάσης σε μερικές μόνο μεγάλες εταιρείες. Φαίνεται ότι αυτό δεν του ήταν αρκετό, και έρχεται τώρα να ολοκληρώσει τον εξοβελισμό των μικρών από την αγορά των ΑΠΕ προς χάριν λίγων μεγάλων συμφερόντων. Χρησιμοποιεί μάλιστα ως φύλλο συκής την ανάγκη εξυπηρέτησης της αυτοπαραγωγής, αποκρύπτοντας όμως ότι τα έργα αυτοπαραγωγής δεν μπορούν να καλύψουν από μόνα τους τον στόχο του ΕΣΕΚ. Επομένως, χρειάζεται να γίνουν και επιχειρηματικά φωτοβολταϊκά. Ο υπουργός επιλέγει όλα αυτά να τα χαρίσει σε λίγους. Όμως, δεν μπορεί η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος να γίνει μόνο από fund και μεγάλους ομίλους. 

Πρέπει όλοι να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην πράσινη μετάβαση. Αλλιώς, είναι σίγουρο ότι αυτή θα αποτύχει.