Φώφη Γεννηματά: Το ΕΣΥ δεν χρειάζεται λόγια που γίνονται μόνο για το χειροκρότημα και τα μπαλκόνια

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Οι απέναντι» με τους δημοσιογράφους Αλφόνσο Βιτάλη και Μαρία Γεωργίου.

• Το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη για μια συνολική αναγέννηση με πρόσβαση για όλους τους πολίτες

Δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα που να μην αναγνωρίζει ότι το ΕΣΥ είναι το μεγάλο μας όπλο απέναντι στον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το μεγάλο όπλο έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Είναι μία από τις μεγάλες  θεσμικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ με διαχρονική, ιστορική αξία. Καλωσορίζω τον Πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία στην αναγνώριση της αξίας του ΕΣΥ με πολλές δεκαετίες καθυστέρηση. Θυμάμαι εποχές σε προεκλογικές εκστρατείες της Νέας Δημοκρατίας, που το σύνθημά τους ήταν ότι τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ θα γίνουν χοιροστάσια. Στην πράξη το εγκατέλειψαν χωρίς προσλήψεις, με δυσθεώρητα χρέη, 6,9 δις ευρώ το 2009. Τώρα έχουμε πλεόνασμα δηλώσεων για το ΕΣΥ αλλά έλλειμμα πράξεων από την κυβέρνηση. Το λέω γιατί εδώ και ένα μήνα φωνάζουμε και τρεις φορές καταθέσαμε σχετική τροπολογία για τους νοσηλευτές του ΕΣΥ να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά όπως οι συνάδελφοι τους του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να αρθεί η αδικία. Ο Πρωθυπουργός το αρνείται, μιλάει για τα πάντα, εκτός από αυτό.  Το ΕΣΥ  δεν χρειάζεται λόγια που γίνονται μόνο για το χειροκρότημα, μόνο για τα μπαλκόνια αλλά έργο. Εμείς θα είμαστε εδώ θα το παρακολουθούμε και θα το ελέγχουμε.  Ήμασταν οι τελευταίοι που κρατήσαμε όρθιο το ΕΣΥ, που πληρώσαμε τα χρέη του, έχω προσωπική εμπειρία από το χώρο. Οι τελευταίες πραγματικές προσλήψεις έγιναν από το ΠΑΣΟΚ. Στο ΕΣΥ  επί ΣΥΡΙΖΑ ακούγαμε συνεχώς για χιλιάδες προσλήψεις που ήταν μόνο στα λόγια και δεν έγιναν  ποτέ. Στην πράξη ακολούθησαν την πεπατημένη της ΝΔ, έκλειναν το μάτι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τους άνοιγαν την όρεξη να τεμαχίζουν το ΕΣΥ. Τώρα λοιπόν που όλοι έρχονται στα λόγια μας θα δούμε πόσο θα έλθουν κοντά και στις πράξεις  μας  για το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη για μια συνολική αναγέννηση με πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Με  στελέχωση, χρηματοδότηση, τεχνολογικό εξοπλισμό. Με ειδικό σχεδιασμό για τις απομακρυσμένες, νησιώτικες  περιοχές και για τους χρόνια πάσχοντες, με έμφαση στην πρόληψη και σε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας με σημαντικό ρόλο της αυτοδιοίκησης.  

• Δίνουν 400 ευρώ σε κάθε μακροχρόνια άνεργο και 488 ευρώ ανά άτομο στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για διαμεσολάβηση.

Για τους μακροχρόνια άνεργους εδώ και ένα μήνα φωνάζουμε ότι είναι χιλιάδες άνθρωποι ακάλυπτοι και μόνοι τους αβοήθητοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μέσα στην κρίση. Χαίρομαι που έστω με καθυστέρηση ανταποκρίνεται και καλύπτει τους μακροχρόνια ανέργους. Βέβαια δίνει 400 ευρώ σε κάθε  μακροχρόνια άνεργο  και 488 ευρώ ανά άτομο στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για διαμεσολάβηση . Ο καθένας μπορεί  να βγάλει τα συμπεράσματά του.  Εξακολουθούν να υπάρχουν άνεργοι που δεν παίρνουν επίδομά, εργαζόμενοι στον τουρισμό με ελαστικές μορφές εργασίας ,συνταξιούχοι, που δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σύνταξή τους και όλοι αυτοί δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης. Έχουμε κάνει 150 παρεμβάσεις όλο αυτό το μήνα με προτεραιότητα βέβαια την προστασία της ανθρώπινης ζωής ,αλλά  εντοπίζοντας αυτές τις εξαιρέσεις και τις αδικίες ώστε να μην μείνει κανένας άνθρωπος μόνος του και αβοήθητος αυτές στις δύσκολες ώρες.

• Εκκλησία και Πολιτεία να κάνουν ό,τι απαιτείται για να μην ξαναεμφανιστούν τα μεμονωμένα φαινόμενα που είδαμε σε εκκλησίες.

Τα φαινόμενα που είδαμε σε εκκλησίες μέχρι τώρα είναι μεμονωμένα. Εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε μία καθαρή θέση. Κανένας, ούτε η εκκλησία δεν εξαιρείται από τα μέτρα και τις αποφάσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή την ιδιαίτερη για την ορθοδοξία μας εβδομάδα αλλά και κρίσιμη για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης,  πρέπει όλοι να επιδείξουμε αυξημένη προσοχή. Η εκκλησία έχει την  δική της ευθύνη τούτη την ώρα να περιορίσει τα μεμονωμένα φαινόμενα και να μην επιτρέψει να ξαναεμφανιστούν, αλλά και η Πολιτεία να είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί. Είναι κρίσιμο να μην χαλαρώσουμε. Είναι κρίμα να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε όλοι μαζί όλες αυτές τις εβδομάδες.