Φώφη Γεννηματά (στην συζήτηση για την πανδημία στη Βουλή): «Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές»

Πρωτολογία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ένα χρόνο τώρα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τη μάχη να αντιμετωπίσουν την πανδημία, να περιορίσουν τις απώλειες, που όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αντίθετα, δείχνουν να είναι περισσότερες σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και στην πατρίδα μας η οποία θρηνεί μέσα σε λίγους μήνες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Και είναι τέτοιο το βάρος και οι ιστορικές ευθύνες όσων παίρνουν αποφάσεις, όσων Κυβερνούν, που το τελευταίο που θα περίμεναν οι πολίτες από εμάς, από τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, θα ήταν ο εύκολος και ανέξοδος λαϊκισμός.

Κύριε πρωθυπουργέ, αν θέλετε προσπαθήστε να ακούσετε τις φωνές της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον μέσα στο κοινοβούλιο. Γιατί πολλές φορές, σας έχω ακούσει στις δευτερολογίες και τις τριτολογίες να λέτε άλλα πράγματα από αυτά που λέμε από το βήμα.

Σήμερα επιτέλους θα ανταλλάξουμε επιχειρήματα έξω από τη φούσκα του μιντιακού μονόλογου που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Ώστε να ακουστεί και η άποψη των υπολοίπων κομμάτων, να φτάσει στα σπίτια και τα αυτιά κάθε πολίτη ότι υπάρχει και η άλλη άποψη.

Σήμερα έχω σκοπό να θυμίσω στους πολίτες ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν λέμε όλοι τα ίδια πράγματα

Δεν υπάρχει μια δήθεν πετυχημένη και υπεύθυνη Κυβέρνηση και μια δήθεν ανεύθυνη αντιπολίτευση.

Υπάρχουν στην αντιπολίτευση αυτοί που σας βολεύουν κ.Πρωθυπουργέ, με την δημαγωγία. Υπάρχουν και αυτοί που σας ξεβολεύουν με τις προτάσεις όπως το Κίνημα Αλλαγής που εκπέμπει από τη συχνότητα της υπευθυνότητας, της τεκμηριωμένης κριτικής και των προτάσεων.

Υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής που σε εβδομαδιαία βάση ρίχνει φως στα λάθη, στην αδιαφάνεια και τα ρουσφέτια σας.

Ρίχνουμε φως σε όλα όσα παγώνουν  την ελπίδα του κόσμου.

Όταν κάθε τηλεοπτική σας εμφάνιση, ακολουθεί ξανά η ανοργανωσιά και η προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όταν όλοι πια ξέρουμε ότι τα μέτρα δεν είναι για όλους, όπως ευθαρσώς παραδέχονται δήθεν θεοσεβούμενοι υπουργοί σας.

Όταν δεν ξέρουμε ποιον υπουργό σας να πιστέψουμε για τα εμβόλια, τα σχολεία, το άνοιγμα των καταστημάτων.

Ανάλογα τι σας  βολεύει πότε κρύβεστε πίσω από τους ειδικούς και τους λοιμοξιολόγους.

Πότε πίσω από τον «κατόπιν ενεργειών μου»  Πρωθυπουργό.

Όταν πίσω από κάθε νομοθέτημα ξετρυπώνουμε λαγούς με ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις, διαγωνισμούς-μαϊμού.

Όταν η πολυδιαφημισμένη αριστεία και αξιολόγηση για το Δημόσιο, καταλήγει σε ξήλωμα του ΑΣΕΠ και επαναφορά της αλησμόνητης “γαλάζιας συνέντευξης”.

Όταν βάζετε την Αστυνομία να λύσει τα προβλήματα των πανεπιστημίων, που πρέπει να λυθούν αλλά με τρόπο που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα και θα αποδειχθεί αναποτελεσματικός.

Με δυο λόγια κ. Πρωθυπουργέ, κάθε μέρα που περνά και ο ελληνικός λαός σφίγγει τα δόντια από την ανασφάλεια και τον θυμό που συσσωρεύει, τόσο πιο

επιρρεπής γίνεστε στις παραδοσιακές πρακτικές και νοοτροπίες της Δεξιάς.

Σε λίγο θα θέλετε κιάλια για να βλέπετε το Κέντρο, το πολυπόθητο για εσάς, Κέντρο.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα την χάσουμε όλοι μαζί.

Κοινωνία, κράτος και πολιτικό σύστημα είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και ο εχθρός είναι κοινός και απέναντι μας.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν επενδύουμε πολιτικά στην «καταστροφή» και στα «ερείπια».

Είμαστε και ήμασταν πάντοτε δύναμη κοινωνικής ενότητας, δύναμη κοινωνικής ευαισθησίας, δύναμη πολιτικής ευθύνης. 

Για να είμαστε χρήσιμοι όμως τούτες τις ώρες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Καμιά συγκάλυψη, καμιά αποσιώπηση, όλα στο φως.

Γιατί  κάθε  λάθος, κάθε παράλειψη, κάθε μέρα καθυστέρησης, κάθε ένα από τα πολλά μπρος-πίσω που έγιναν , κόστισαν και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση θυμόταν τις επεξεργασμένες προτάσεις μας όταν φθάναμε στο μη περαιτέρω. 

Συνήθως με σημαντική καθυστέρηση και ανεπάρκειες στην εφαρμογή τους.

Κύριε Μητσοτάκη η αυτοκριτική και η αναγνώριση των λαθών σημαίνει γενναιότητα. Αλλά σημαίνει και σύνεση και απόφαση ώστε να μην επαναληφθούν.

Εσείς δεν έχετε το θάρρος να αναγνωρίσετε αυτά που βλέπει ο Ελληνικός λαός. Με δυσκολία πριν λίγους μήνες στην τριτολογία σας εδώ στη Βουλή, αναγκαστήκατε να ψελλίσετε δικαιολογίες.

Αλλά σας διαψεύδουν οι ίδιοι οι Υπουργοί σας.

Είναι πρόσφατες οι δηλώσεις τους για το πως φθάσαμε στις δραματικές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα από το Μάιο και μετά, κινηθήκατε χωρίς σχέδιο, χωρίς σοβαρές επεξεργασίες, μόνο στη λογική του «βλέποντας  και κάνοντας». Μπορεί να μη σας ακούγεται ωραίο, μπορεί να σας ενοχλεί που το επαναλαμβάνω. Σχεδόν με επιβεβαιώσατε σήμερα, μιλώντας για «τις στροφές, τα φρένα, τα γκάζια που πατάτε κατά περίπτωση». Αφήστε, που υπάρχει και ο κίνδυνος να μην τα πατήσετε σωστά και να κάνετε κανένα λάθος από ότι έχουμε δει σε αυτή την πορεία μέχρι σήμερα. Με αποτέλεσμα να βρεθούμε χωρίς προετοιμασία μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Δεν αξιοποιήσατε στο ελάχιστο την θετική μας στάση.

Νομίζατε ότι αρκούν οι παρεμβάσεις τύπου λίσταs Πέτσα και ζητωκραυγές  ορισμένων ΜΜΕ, για να πείσετε τους πολίτες.

Κάνετε λάθος και θα το καταλάβετε για  άλλη μια φορά αργά.

Οι πολίτες έχουν και γνώση και μνήμη και βγάζουν τα συμπεράσματα τους.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έχουμε σήμερα μπροστά μας δύο μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε.

Η πρώτη αφορά το «ασφαλές άνοιγμα». Την επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με διασφάλιση αποφυγής ενός τρίτου χειρότερου κύματος της πανδημίας.

Η δεύτερη το θέμα του έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού με όρουs διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Και γι’ αυτά τα ζητήματα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στη συνέχεια τις προτάσεις μας.

Θέλω όμως να προχωρήσω πρώτα σε μια αποτίμηση για τα κρίσιμα σημεία της περασμένης περιόδου, που επηρέασαν σημαντικά τις εξελίξεις.

Κύριε Μητσοτάκη:

 • Στις 22 Μαρτίου πρότεινα την ανάπτυξη ενός δικτύου «Πρώτης Γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που με κινητά συνεργεία θα είχαν την δυνατότητα-με συγκεκριμένα πρωτόκολλα-επισκέψεων στο σπίτι, αλλά και ραντεβού στις δομές της ΠΦΥ, ώστε να προλάβουμε την εξέλιξη  της ασθένειας και να αποσυμφορήσουμε τα Νοσοκομεία.

Στα λόγια την υιοθετήσατε. Στην πράξη πέρασαν μήνες και ακόμη το σύστημα δεν έχει λειτουργήσει όπως πρέπει.

 • Από τις αρχές Απριλίου (6/04) επιμείναμε στην διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ώστε να ανιχνεύεται το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Με την αξιοποίηση Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Προτείναμε τη συνταγογράφηση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ και την διατίμηση τους για να μην αισχροκερδούν τα ιδιωτικά εργαστήρια. 

Η Κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε. Και υποχρεώθηκε από τις εξελίξεις  να αποδεχθεί την πρόταση μας μετά από 6 μήνες, χωρίς ακόμα να προχωρήσει στην πιστοποίηση των εργαστηρίων για τα τεστ,  αφού για όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες αναγκάστηκαν είτε να επιβαρυνθούν υπέρμετρα, είτε να μην κάνουν προληπτικά Τεστ.

 • Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε την ανάγκη της αύξησης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την έγκαιρη στελέχωση τους με ειδικευμένο προσωπικό.

Η Κυβέρνηση έμεινε στα κενά και ανέξοδα λόγια περί «νέου ΕΣΥ». Το οποίο βέβαια ποτέ δεν είδαμε. Και δεν θα μπορούσε άλλωστε γιατί δεν το πιστεύει.

Ευτυχώς που η Βουλή δέχθηκε την πρόταση μας και χρηματοδότησε τις 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία.

Μόλις τον Νοέμβριο καταλάβατε το τι γίνεται και σπεύσατε με νυκτερινές τροπολογίες να προκηρύξετε τη στελέχωση των νέων ΜΕΘ.

Αφού στο μεταξύ αποδυναμώνατε με αποσπάσεις, άλλες κρίσιμες δραστηριότητες των Δημόσιων Νοσοκομείων. Όλα τα άλλα για χιλιάδες προσλήψεις είναι λόγια του αέρα. Σας ζητήσαμε να μας πείτε εδώ που πήγαν όλες αυτές οι χιλιάδες προσλήψεις που κάνατε. Ποτέ δεν μας παρουσιάσατε. Κάποιοι ίσως να δουλεύουν από τα γραφεία σας ή από τα σπίτια σας. Ακόμα περιμένουμε τα στοιχεία.

 • Από την πρώτη στιγμή σας προτείναμε να εντάξετε και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας στον σχεδιασμό. Δεν το πράξατε, αφήνοντας το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του να αντιμετωπίζουν καταστάσεις πέρα από τα όρια.

Αναγκαστήκατε και αυτό να το εξαγγείλετε πριν λίγες εβδομάδες, χωρίς βέβαια  να το κάνετε πράξη.

 •  Από τις αρχές Μαΐου τονίσαμε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για ένα ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού.

Εσείς περιοριστήκατε στο σόου της Σαντορίνης χωρίς καμία προετοιμασία χωρίς συγκεκριμένα πρωτόκολλα έγκαιρα, χωρίς ελέγχους στους οδικούς άξονες στη Β. Ελλάδα, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Και  μετά κουνούσατε το δάκτυλο προς τους νέους ανθρώπους, μεταθέτοντας τις ευθύνες σας.

 • Από τις 6 Μαΐου προτείναμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα πλοία.

Στα λόγια υποσχεθήκατε τα πάντα αλλά στην πράξη μόλις τον Νοέμβριο προχωρήσατε στις προκηρύξεις για προσλήψεις νέου προσωπικού και αύξηση των οχημάτων στα μέσα μεταφοράς.

 • Από τις 10 Ιουνίου προειδοποιήσαμε σε ειδική εκδήλωση μας παρουσία και του Ηλία Μόσιαλου, για το δεύτερο κύμα  που ερχόταν.

Όχι μόνο δεν μας ακούσατε, αλλά όπως οι ίδιοι οι Υπουργοί σας αποκάλυψαν πιστεύατε απαράδεκτα λανθασμένα ,ότι αυτό θα ερχόταν πολύ αργότερα και αδιαφορήσατε. Θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία.

 • Από τα μέσα Αυγούστου σας προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο του συνωστισμού στα σχολεία και σας προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του. Με 15 μαθητές στην τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, αναζήτηση πρόσθετων  δημοτικών χώρων και εκ περιτροπής διδασκαλία. Βλέπω τώρα ότι όλες οι προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί, υιοθετούνται στο δημόσιο διάλογο από όλο και περισσότερα κόμματα. Θετικό είναι αυτό, αλλά τουλάχιστον ας υιοθετηθούν από την κυβέρνηση, μπας και δούμε καλύτερες ημέρες.

Αφήσατε τις τάξεις να λειτουργούν με 25-30 μαθητές και οι εξαγγελίες σας για δωρεάν μάσκες εξελίχθηκαν στο φιάσκο με τις μάσκες γίγαντες.

Έγκαιρα στις αρχές Οκτωβρίου επισημάναμε τους κινδύνους για την εξέλιξη της πανδημίας στην Βόρειο Ελλάδα. Εσείς όπως αποκαλύφθηκε και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, προτιμήσατε να μην παρέμβετε στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των Νοσοκομείων, για την πρόσληψη νέου προσωπικού, την μονιμοποίηση των επικουρικών, για την αποφυγή του συνωστισμού στους πανεπιστημιακούς χώρους και στις εκκλησίες.

 • Σας έχουμε προτείνει την έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα και της προσφοράς των ανθρώπων του ΕΣΥ με την ένταξη τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και την χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων. Γιατί καλό είναι το χειροκρότημα στους υγειονομικούς, αλλά όταν αμέσως μετά τους ξεχνάμε, μόνο ως υποκριτικό μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Δεν χρειάζονται άλλα παραδείγματα. Όλοι καταλαβαίνουν.

Και σε τελική ανάλυση δεν περιμένω κύριε Μητσοτάκη να αναγνωρίσετε την προσπάθεια μας. Ούτε και είναι αυτό το ζήτημα μας εξ’ άλλου.

Περιμένω όμως-και επιμένω σε αυτό-να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη. Να μην οδηγούν τα λάθη σας σε νέους κινδύνους για τους πολίτες.

Μη συνεχίσετε στη λογική ότι «δεν φταίω εγώ, φταίνε όλοι οι άλλοι».

Δεν φταίνε οι γιατροί όπως επιχείρησε να πει ο Υπουργός σας, γιατί έφθαναν καθυστερημένα οι ασθενείς σε ένα Σύστημα Υγείας που δεν είχε προετοιμαστεί, δεν είχε ενισχυθεί και ασφυκτιούσε παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών.

Δεν φταίνε οι άνθρωποι του ΕΣΥ, γιατί αφήσατε τα Νοσοκομεία υποστελεχωμένα, το προσωπικό αβοήθητο, με μεγάλες ελλείψεις αυτή την ώρα της κρίσης σε φάρμακα και οξυγόνο. Αυτά που έγιναν στα Νοσοκομεία της Δράμας και του Κιλκίς δεν μπορεί να επαναληφθούν.

Ζητάμε και απαιτούμε να ειπωθεί η αλήθεια στους πολίτες και μια καθαρή δέσμευση ότι τουλάχιστον στα θέματα της υγείας δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Είμαι η τελευταία που θα ενδιαφερθώ για τις δηλώσεις των Κυβερνητικών στελεχών που «αδειάζουν» ο ένας τον άλλο.

Θα έλεγα απλά «πρόβλημά σας» όμως τα ζητήματα της υγείας και της ενημέρωσης των πολιτών για την πανδημία δεν επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα.

Η πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» έχει αυτές τις παρενέργειες.

Όταν δεν έχεις σχέδιο εκτίθεσαι.

Εκτίθεσαι όταν παίρνεις αποφάσεις ακόμη και αγνοώντας τις προτάσεις των ειδικών, επειδή δεν «βολεύουν» τις σκοπιμότητες ή τις κομματικές ανάγκες.

Οι παλινωδίες , τα μπρος πίσω , οι δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν είναι πολλές.

Να σας θυμίσω τι λέγατε και τι έγινε:

 • Στις 4 Νοεμβρίου ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευδε ότι θα γίνει lockdown στην Αττική.

Έπεσε απόλυτα μέσα! Το νέο lockdown αποφασίστηκε αμέσως μετά στις 7 Νοεμβρίου.

.         Στις 10 Νοεμβρίου ο κ. Πιερακάκης άδειασε τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο που δήλωσε ότι έστειλαν οι πολίτες 1.000.000 SMS για άθληση, λέγοντας ότι δεν κοιτάμε τις κατηγορίες των μηνυμάτων και δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα.

 • Στις 24 Νοεμβρίου ο κ. Πέτσας άδειασε τον Υπουργό Ανάπτυξης λέγοντας «κανένας πανηγυρισμός για τους για τους νεκρούς». 
 • Στις 27 Νοεμβρίου η κ. Κεραμέως δήλωνε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. Το πόσο δικαιώθηκε το γνωρίζουμε…
 • Στις 15 Δεκεμβρίου οι λοιμωξιολόγοι  αδειάζουν τον κ. Πέτσα για τις δηλώσειs του περί 9 ατόμων στα γιορτινά τραπέζια.
 • Στις 31/12 δημιουργείται αλαλούμ με το show των Κυβερνητικών στελεχών που εμβολιάζονται και η αναπληρωτής εκπρόσωπος αδειάζει τον εκπρόσωπο, λέγοντας πως ο «συμβολισμός» έλαβε τέλος με τον εμβολιασμό των πολιτικών αρχηγών. Και τώρα τι τους κάνατε αυτούς που βγάλατε από την κυβέρνηση; Θα πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση. Και σας έμειναν και οι καινούργιοι ακάλυπτοι. Ούτε σε αυτό δεν υπήρξε σχεδιασμός.
 • Στις 2η Ιανουαρίου ο  κ. Πέτσας ανακοινώνει μόνος του πότε θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να έχει ληφθεί η απόφαση που θα ελάμβαναν οι ειδικοί κανονικά στις 4 Ιανουαρίου.
 • Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις του κ. Πέτσα, ο κ. Γεωργιάδης έλεγε ότι θα είναι ανοιχτή η αγορά με click in shop. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε το τέλος και του click away και ο κ.Γεωργιάδης έλεγε μετά το ξέραμε αλλά δεν μπορούσαμε να το πούμε. 
 • Στις 4η Ιανουαρίου ο κ.Πέτσας λέει πως όποιος γυρίζει από το Ντουμπάι μπαίνει σε καραντίνα αλλά οι ταξιδιώτες τον διαψεύδουν

Δεν είναι αυτή η εικόνα μιας στοιχειωδώς σοβαρής Κυβέρνησης.

 Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έρχομαι τώρα στα θέματα που αφορούν τα επόμενα βήματα.

Επαναφέρω ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του Ελληνικού λαού τις προτάσεις που ήδη έχουμε καταθέσει.

Πρώτον: Για το Ασφαλές άνοιγμα.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία, και εντείνουν τα αδιέξοδα.

Υπάρχει πάντα η απειλή του τρίτου κύματος.

Μπορούμε να την προλάβουμε και να την περιορίσουμε δραστικά.

Αλλά πρέπει να υπάρξει σχέδιο, προοπτική, με συγκεκριμένα βήματα και οργάνωση των μηχανισμών που θα το υλοποιήσουν.

Ως τώρα βλέπουμε και πάλι ράβε-ξήλωνε, αόριστες υποσχέσεις, αναβολές, πιέσεις και τον κίνδυνο ενός lock down-ακορντεόν που θα είναι καταστροφικό.

Επιμένουμε λοιπόν στο σταδιακό άνοιγμα.

Με γενναία μέτρα για να στηριχθούν το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την κρίση.

Υπάρχουν περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Μπορούν να ανοίξουν πρώτες. Με πολλά και επαναλαμβανόμενα τεστ για να παρακολουθείται η εξέλιξη της πανδημίας.

Και οι μετακινήσεις από άλλες περιοχές θα επιτρέπονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Όμως πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπισθεί ο συνωστισμός στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στις εκκλησίες που δεν μπορεί να εξαιρούνται από τα όποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί.

Δυστυχώς οι πρόσφατες επιλογές σας τόσο τα Φώτα, όσο και με το άνοιγμα των σχολείων δείχνουν ότι συνεχίζετε με την ίδια λογική.

 Τρεις ακόμη αναγκαίες παρεμβάσεις.

1)    Στήριξη του ΕΣΥ. Η πίεση συνεχίζεται, ευτυχώς σε μικρότερο βαθμό, αλλά οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Άμεσα να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί και  να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό.

Και ετοιμότητα για πραγματική ένταξη και του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό, όποτε και όπου αυτό απαιτείται.

Τέλος θεωρώ αδιανόητη την συνεχιζόμενη άρνηση της Κυβέρνησης για την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, ιδιαίτερα όταν η σχετική Επιτροπή ειδικών έχει γνωμοδοτήσει θετικά.

2)Μέριμνα για την αποκατάσταση όσων ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία τους. Και είναι πολλοί. Δημιουργείται μια νέα κρίση μέσα στην κρίση.

Απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο και δομές αποκατάστασης σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με διεπιστημονική Ομάδα και επιμόρφωση στην ΠΦΥ, για να καθοδηγούνται οι ασθενείς που έχουν μετά covid συμπτωματολογία.

3) Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα.

Επιτέλους είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Υπάρχουν καταγγελίες από την πολύπαθη Κοζάνη που είναι από τον Οκτώβριο σε lockdown  ότι δηλώνονται κρούσματα με 15 και 20 ημέρες καθυστέρηση, κρούσματα που προέρχονται από ιδιωτικά κέντρα και δεν ήταν στα στοιχεία που είχαν ο ΕΟΔΥ και οι τοπικές αρχές.

Αυτό σημαίνει  ότι τα κρούσματα αυτά δεν είχαν τις σωστές οδηγίες και δεν έγινε η σωστή ιχνηλάτηση των επαφών τους και ότι οι αποφάσεις που παίρνονται σήμερα στην Κοζάνη παίρνονται με πλασματικά στοιχεία, για περιορισμούς που έχουν οδυνηρές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία με στοιχεία που ήταν του προηγούμενου εικοσαήμερου. Ποιος έχει την ευθύνη για αυτό κ. Πρωθυπουργέ; Οι πολίτες, η αυτοδιοίκηση, η αντιπολίτευση ή η κυβέρνησή σας; Θα αναλάβετε επιτέλους κάποτε τις ευθύνες σας;

Αντίστοιχα μπαίνει η Αργολίδα σε σκληρό lockdown και στη σελίδα του ΕΟΔΥ η Αργολίδα φαίνεται να έχει τρία ή τέσσερα κρούσματα.

Είναι βέβαιο πως έχουν άλλα στοιχεία στα χέρια τους που τους οδηγούν να πάρουν αυτές τις αποφάσεις, τα οποία δεν γνωρίζει κανένας άλλος.

Ο ΕΟΔΥ προφανώς δεν τα έχει, αν τα είχε θα τα είχε αναρτήσει. Η Πολιτική Προστασία τα έχει, ποιος τελικά τα έχει; 

Εκτιμώ ότι ούτε τα μέλη της επιτροπής (λοιμωξιολόγων) έχουν αυτή την πληροφορία, ούτε τη δυνατότητα να πουν πού να γίνουν τεστ.

Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον Ελληνικό λαό, όχι εμάς ότι υπάρχει αξιόπιστο ενιαίο μητρώο προσβάσιμο στο σύνολο των επιστημόνων;

Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού.

Καθαρές κουβέντες. Ο στόχος πρέπει να είναι ένας και μοναδικός.

Γρήγορος, διαφανής, αποτελεσματικός εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού, ώστε  να δημιουργηθεί η απαραίτητη ανοσία και να αποκατασταθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή.

Εμείς λέμε ΝΑΙ στον εμβολιασμό.

Ναι και στο πιστοποιητικό που απαιτείται μετά την διεξαγωγή του και μάλιστα και στην Αγγλική γλώσσα για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις.

Χαίρομαι που υιοθετήσατε εγκαίρως αυτή μας την πρόταση, που σας καταθέσαμε στις 8 Ιανουαρίου και μάλιστα φαίνεται ότι η χώρα μας πρωτοπορεί.

Είναι σταθερή θέση μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει ενωμένη με κοινές πολιτικές να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις συνέπειες της.

Ιδέες περί διμερούς διαπραγμάτευσης και διάρρηξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι οι πλέον συντηρητικές και οπισθοδρομικές που μπορούν να ακουστούν.

οφείλουμε να διεκδικήσουμε:

Την αποτροπή οποιαδήποτε προσπάθειας διμερούς διαπραγμάτευσης. Αν το επιτρέψουμε αυτό, τότε θα έχουμε αποδεχθεί την ανισότητα στην καρδιά της Ε.Ε., ομολογώντας ότι το κάθε κράτος μέλος είναι αφημένο στη μοίρα του και μόνο του απέναντι στους νόμους μιας ασύδοτης ελεύθερης αγοράς

Έχοντας διαπιστώσει την προσπάθεια σύναψης διμερών συμφωνιών της Γερμανίας με ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες, θέλω να καταστήσω σαφές ότι αυτό υπονομεύει τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης που οραματιζόμαστε. Κι εγώ αναρωτιέμαι γιατί δεν καταδικάσατε σήμερα, απερίφραστα τη στάση αυτή της Γερμανίας; Τι σημαίνουν οι νυχτερινές τροπολογίες, που εμείς δεν μείναμε να τις νομιμοποιήσουμε, γιατί δεν είναι δυνατόν τόσο σοβαρά θέματα να μην μπορούμε να τα συζητήσουμε ανοιχτά και έγκαιρα μέσα σε αυτή την αίθουσα.

Έχει εξασφαλίσει η Ε.Ε. τον αριθμό των εμβολίων που πρέπει και την έγκαιρη διάθεση τους στις χώρες – μέλη.

Δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και σκοπιμότητες.

Κύριε Μητσοτάκη αντί να μένετε παρατηρητής, ασκήστε την πίεση που πρέπει για να τελειώνει γρηγορότερα ο εφιάλτης.

Κρίσιμο ζήτημα που θα γίνει τελικά ο εμβολιασμός;

Δύο  μήνες τώρα η Κυβέρνηση διαφημίζει στα κανάλια ότι θα γίνουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Τα περισσότερα κέντρα γνώριζαν ποια θα είναι και είχαν ξεκινήσει και διαδικασίες να προετοιμαστούν, γινόντουσαν και έργα.

Βγήκε ο Πρωθυπουργός και μίλησε για 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα, μετά το ανέβασε στις 20.000 εμβολιασμούς και βγήκε χθες η επίσημη εγκύκλιος του Υπουργείου και είδαμε με έκπληξη ότι αποκλείεται από την διαδικασία η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Εργαζόμενοι των κέντρων υγείας που ορίστηκαν ως εμβολιαστικά κέντρα μετακινούνται και εμβολιάζονται σε νοσοκομεία.

Οι εμβολιασμοί οργανώνονται μόνο μέσα από τα νοσοκομεία και αυτό είναι λάθος.

Διότι περιορίζει τις δυνατότητες, διότι το προσωπικό θα ασχολείται μόνο με τον εμβολιασμό, ενώ θα πρέπει να ασχολείται και με τον COVID – 19 και με τις άλλες ασθένειες που δεν σταμάτησαν να υπάρχουν στην χώρα μας. Ή όλα τα άλλα περιστατικά θα πρέπει να διοχετεύονται από εδώ και πέρα μόνο στον ιδιωτικό τομέα;

Από την άλλη πλευρά δημιουργεί πρόβλημα ιδιαίτερα με τους υπερήλικες γιατί τα νοσοκομεία είναι πολύ μακριά από τα σπίτια τους.

 Έπρεπε να έχουν προετοιμάσει τα εμβολιαστικά κέντρα για τα οποία μιλούσαν, έπρεπε να  έχουν προσλάβει προσωπικό έτσι ώστε να μπορέσει ο εμβολιασμός να είναι αποτελεσματικός, γρήγορος, να προστατέψει την υγεία των πολιτών, χωρίς να τους ταλαιπωρεί. Αυτό δεν το είδαμε μέχρι σήμερα. Και βέβαια με διαφάνεια.

Χρειάζονται έργα. Δημιουργήστε εμβολιαστικά κέντρα αξιοποιώντας και την ΠΦΥ. Και αν δεν επαρκεί πάρτε έγκαιρα με σύμβαση ιδιώτες γιατρούς και νοσηλευτές. Δημιουργείστε παρατηρητήρια ο ΕΟΔΥ δεν έχει ακτίνες δικές του σε ολόκληρη τη χώρα, χρειάζεται λοιπόν να υπάρξουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας που θα δίνουν στοιχεία για τον εμβολιασμό και για όσους έχουν νοσήσει. Για να έχουμε την καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει σε κάθε περιφέρεια σε κάθε νομό. Και βεβαίως να γίνονται οι περίφημοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Έχουμε παραλάβει έως τώρα 245.000 εμβόλια, και κάναμε 70.698 εμβολιασμούς. Έως το τέλος του μήνα, θα παραλάβουμε ακόμα 180.000 από την Pfizer. Αυτή τη στιγμή έχουμε χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού, ο οποίος δρα εις βάρος της υγείας και της οικονομίας. Δεν κατανοώ γιατί.  Εμβόλια υπάρχουν, αυτά σε συνδυασμό με το ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές μπορούν να δώσουν ανάσες στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Γιατί δεν εμβολιάζετε με υψηλούς ρυθμούς;

Επιμένουμε τέλος ότι απαιτείται διαφάνεια στη «σειρά» εμβολιασμού.

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματος κατά κατηγορία και εμβολιαστικό κέντρο (με αριθμούς).

Και αναλυτική περιγραφή των «ευάλωτων» ομάδων του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας.

Αξιοποιήστε τες. Αλλά κυρίως  ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Με την πανδημία, η ιστορία δεν πάτησε φρένο. Άλλαξε ταχύτητα.

Ζούμε και θα ζήσουμε κοσμογονικές αλλαγές.

Που ήδη αλλάζουν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας.

Τίποτε δεν θα μείνει ίδιο.

Βρισκόμαστε στον κυκλώνα μιας σαρωτικής αλλαγής που αφορά σε όλο τον πλανήτη, σε κάθε χώρα, κάθε κοινωνία, κάθε κόμμα, κάθε συλλογικότητα, κάθε πολίτη.

Γι’ αυτό και χρειάζεται σχέδιο και δράσεις σε όλα τα επίπεδα.

Το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί.

Είναι το βαρύ πυροβολικό μας, αλλά το πεζικό, οι στρατιώτες είναι ένα οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα στην πρώτη γραμμή.

Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι το ΕΣΥ ως εγγυητή της δημόσιας υγείας.

Δεν μπορεί και δεν αντέχει να μείνει για πολύ ακόμη η κοινωνία μας κλειδωμένη μέσα στα σπίτια της.

Κάθε καθυστέρηση ή ολιγωρία κοστίζει.

Κάθε λοκντάουν φέρνει βαρύ λογαριασμό.

Κοστίζει σε χαμένες δουλειές, λουκέτα, περικοπές.

Κοστίζει σε απλήρωτους λογαριασμούς, σε υποχρεώσεις που μας περιμένουν όλες μαζί στη γωνία σε λίγους μήνες.

Κοστίζει στα δημόσια ταμεία, στη λειτουργία του δημοσίου, σε γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, σε απλήρωτες συντάξεις και χαμένες αποζημιώσεις για τους αγρότες. Κοστίζει στις ανθρώπινες σχέσεις, στα παιδιά, στις οικογένειες. Ενδοοικογενειακή βία.

Κοστίζει στη δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα όλων μας, αλλά ιδιαιτέρως των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων.

Γι’ αυτό και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να εγγυηθούμε με τον αγώνα μας, το αίτημα κάθε πολίτη να βγει όρθιος από αυτήν τη δοκιμασία. Χωρίς άλλες απώλειες.

Και να πάρει πίσω τη ζωή του με ασφάλεια.

Αυτός είναι ο λόγος τιμής, το συμβόλαιο του Κινήματος μας με την κοινωνία.

Να την ξανακάνουμε ισχυρή, να την σηκώσουμε ψηλότερα. Όχι να την πληγώσουμε, να την φοβίσουμε ή να την διαιρέσουμε.

Όχι να την κρατήσουμε όμηρο, αλλά να την απελευθερώσουμε.

Να της αποδώσουμε επιτέλους τις θυσίες της με δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η αποστολή της προοδευτικής διακυβέρνησης, αυτό είναι το αίτημα που σιγοβράζει μέσα στο μυαλό και τις καρδιές των πολιτών που αρχίζουν  να αναζητούν τη νέα αλλαγή. Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε.