ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (στη βουλή) “ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΟΣΩΝ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ”

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και στην εργασία οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης».

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Η εικόνα που θέλετε να παρουσιάσετε δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική ζωή, έξω από αυτήν αίθουσα. Είναι πλαστή. Υπάρχει κρίση στην οικονομία, στην κοινωνία.

Ζήτησα να έρθετε σήμερα στη Βουλή για να δώσετε απαντήσεις, όχι σε μένα και στην παράταξή μας, αλλά στον Ελληνικό λαό που αγωνιά και περνά ήδη δύσκολα. 

Σας προλαβαίνω, δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχουν λεφτόδενδρα. 

Υπεύθυνα και εγκαίρως, προτείναμε το ενδιάμεσο πρόγραμμα, στοχευμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο. Για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Δεν μας ακούσατε. 

Το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπετε τα προβλήματα. 

Τα βρήκα παντού. Στη Ρόδο, στο Καστελόριζο, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα στη Καστοριά, στη Φλώρινα. Μου τα μεταφέρουν καθημερινά δεκάδες εκπρόσωποι εργαζομένων και παραγωγικών φορέων. Γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ. Για να ακουστεί η φωνή τους. 

κ. Μητσοτάκη, ακολουθείτε λάθος δρόμο. 

Δέσμιοι των συντηρητικών πολιτικών σας. 

Δέσμιοι των δογματικών αγκυλώσεων σας για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σαρώνετε και ότι άντεξε στα 10 χρόνια της κρίσης και τα μνημόνια.

Δέσμιοι της ανικανότητας των Υπουργών σας. 

Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ερείπια, σε κατάρρευση της παραγωγικής βάσης, σε λουκέτα, σε ύφεση, σε ανεργία.

Οι ίδιοι οι Υπουργοί σας προβλέπουν ύφεση 16% για το Β’ Τρίμηνο του 2020 και 8% για το σύνολο της χρονιάς. 

Εφιαλτικά νούμερα. Με άμεσες επιπτώσεις στην Κοινωνία. 

Κατά 259.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας το Α’ 5μηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Γνωρίζω ότι θα μιλήσετε για τις συνέπειες της πανδημίας. 

Αναμφίβολα αυτή επιβάρυνε την κατάσταση. 

Όμως κύριε Μητσοτάκη οι Κυβερνήσεις φαίνονται στα δύσκολα.

Δεν είναι για να παρατηρούν και να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τις δυσκολίες. 

Τα μέτρα που έχετε πάρει είναι ανεπαρκή. Τα πήρατε με μεγάλη καθυστέρηση και υλοποιούνται με ακόμα μεγαλύτερη.

Με αποτέλεσμα: 

1ον Ο Τουρισμός να δοκιμάζεται σκληρά. 

Προχωράτε με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι στηρίζεται πάνω του η οικονομία και το τελικό ύψος της ύφεσης και της ανεργίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού. 

Παρά τα ωραία λόγια μόνο το 30%-35% περίπου των εποχιακών ξενοδοχείων έχει ως τώρα ανοίξει. Και δεκάδες χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι θα ζήσουν μέσα σε συνθήκες φτώχειας. 

Τι έπρεπε να κάνετε; Σας προτείναμε.

– Να δώσετε ισχυρά κίνητρα για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να δουλέψουν οι εργαζόμενοι σε αυτά. 

Να κάνετε ελκυστικό, ανταγωνιστικό το Ελληνικό προϊόν. 

Σας είπαμε πως. 

Μειώστε τον ΦΠΑ στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή. 

– Κάντε μηδενική την προκαταβολή φόρου για το 2020. Είναι θηλειά στο λαιμό των επιχειρήσεων. Πως μπορείτε να συγκρίνετε το 20 με τα δεδομένα του 2019;

– Αυξήστε την επιστρεπτέα προκαταβολή στα 3 δις ευρώ τουλάχιστον. 

– Κάντε τώρα μεγάλο και ουσιαστικό Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. 

– Ενισχύστε τις υγειονομικές μονάδες, τα κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία. 

– Οργανώστε επιτέλους κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας με επισκέψεις σε σπίτια για να γίνεται έγκαιρη ιχνηλάτηση και αποτελεσματική παρακολούθηση. Η χώρα δεν αντέχει ούτε νέο γενικό ούτε τοπικό lockdown. 

Εσείς δεν το κάνατε:

– Μειώσατε τον ΦΠΑ στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. 

Ούτε καν στο κρασί, για να στηρίξετε την Ελληνική παραγωγή.

– Προχωρήσατε σε ένα Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αποδείχθηκε «αέρας κοπανιστός». Από τα 49.200 καταλύματα που επισήμως διαθέτει η χώρα, συμμετοχή δήλωσε μόνο το 4%, μόνο τα 1955.

Γιατί έγινε αυτό; Γιατί προφανώς οι όροι του προγράμματος δεν προσφέρουν το κίνητρο να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. 

– Τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθυστέρησαν πολύ. Ξεκινήσατε να μιλάτε για υγειονομικές ζώνες, καταδικάζοντας τα νησιά μας και ευτυχώς μετά την κατακραυγή το πήρατε πίσω. 

Μετά μιλήσατε για δωμάτια καραντίνας και αφού δεν βρέθηκε άκρη, τώρα αναζητούνται ξενοδοχεία καραντίνας. Τραγική εικόνα σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα.

– Και τέλος η καθυστερημένη -μια ανάσα πριν το «άνοιγμα των αεροδρομίων» ανακοίνωση της υποχρέωσης συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Οδήγησε σε σωρεία ακυρώσεων και δυσφήμηση του τουρισμού μας στο εξωτερικό. Τώρα τρέχετε να τα μπαλώσετε. 

– Και βέβαια αφού δεν καταφέρατε να οργανώστε τα κινητά συνεργεία, οδηγηθήκατε στο στράτευμα. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι το καλύτερο να είσαι τουρίστας και να σε υποδέχεται ο στρατός.

2ον Το δεύτερο αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι ότι δεν υπάρχει Ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Τι έπρεπε να κάνετε; 

Μετά τα μέτρα ρευστότητας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οφείλατε να εξασφαλίσετε γενναία προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και κυρίως για τις μικρομεσαίες. Με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητά τους. 

Και εσείς τι κάνετε;

Αφήσατε ασύδοτες τις Τράπεζες να κάνουν «κουμάντο» και να βάζουν εμπόδια.

Το Πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ II ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Από τις 100.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για συνολικό δανεισμό ύψους 10 δις ευρώ, εγκρίθηκαν οι 10.700 αιτήσεις , δηλαδή (1 στις 10), με τελικό ποσό 1,29 δις ευρώ. Το πρόγραμμα αποδεικνύεται πολύ κατώτερο των αναγκών. 

Στο Πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας (δάνεια εγγυημένα κατά 80% από το Δημόσιο), έχουν υποβληθεί αιτήσεις συνολικού ύψους 16,5 δις ευρώ και στην πρώτη φάση του προγράμματος θα διατεθούν 3,5 δις ευρώ ΜΟΝΟ. 

Και το χειρότερο. Με τα κριτήρια που θέτουν και τα εμπόδια που εγείρουν οι Τράπεζες η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μένουν εκτός ρευστότητας. Καταδικάζονται σε λουκέτο. 

Ουσιαστικά οι Τράπεζες ενδιαφέρονται μόνο για τους λεγόμενους «καλούς πελάτες» τους. Στηρίζονται μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί.

Ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί και μιλάτε μόνο για προσωρινή ανακούφιση με επιδότηση των δανείων. Έχουμε προτείνει οριστική, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση ιδίως για τους ασθενέστερους δανειολήπτες και την αρνείστε.

Μένετε απλοί θεατές κ. Μητσοτάκη στη σφαγή των μικρομεσαίων.

Δεν είναι ρητορικό αυτό που λέω. Μπείτε στον κόπο να διαβάσετε την πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕ. 

– 8 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, και η 1 στις 3 εκφράζει φόβο για ενδεχόμενο λουκέτο. 

– 2 στις 10, δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές απολύσεις το επόμενο διάστημα. 

– 4 στις 10 δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Και προσέξτε 

– 6 στις 10 θεωρούν ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη τους. 

Αλλάξτε ρότα τώρα. 

– Αυξήστε τα ποσά της ενίσχυσης. Ανταποκριθείτε στις ανάγκες. 

– Δώστε στις Τράπεζες να καταλάβουν ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν, τρεις φορές με χρήματα του Ελληνικού λαού και τώρα είναι η ώρα να βάλουν γερά πλάτη για να μην οδηγηθούμε σε αφελληνισμό της οικονομίας. Εκτός αν αυτό δεν σας ανησυχεί.


3ον Καμία στήριξη των αγροτών και της παραγωγής. 

Τι έπρεπε να κάνετε; Τι είχαμε προτείνει:

– Να δώσετε προκαταβολικά το 50% των ενισχύσεων, ύψους 850 εκ. ευρώ. 

– Να ενεργοποιήσετε τον μηχανισμό de minimis για να αποζημιώσετε τους κλάδους που επλήγησαν. 

– Να αγοράσει το κράτος προϊόντα , απευθείας από τους παραγωγούς και να τα διαθέσει στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

– Να καλύψει το κράτος, το 40% του μισθού (η ημερομισθίου) και του εργόσημου, στις αγροτικές επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ.

– Να καταργηθεί για τους αγρότες και τους μικρομεσσαίους το τέλος επιτηδεύματος.

Και τι κάνατε;

Ουσιαστικά τίποτε απολύτως. Οι αγρότες μένουν ακάλυπτοι. 

Καμία ενέργεια για την στήριξη των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων, των αλιέων, των ελαιοπαραγωγών, της αμπελουργίας, των εντατικών καλλιεργειών, των αγροτικών επιχειρήσεων. 

Για την νέα ΚΑΠ ούτε κουβέντα, ενώ καμία προετοιμασία δεν γίνεται για την αναγκαία αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για διεύρυνση των καλύψεων λόγω της κλιματικής Αλλαγής. 

Οι Υπουργοί εξαγγέλλουν κοινοτικές ενισχύσεις.

Τώρα όμως έρχεται και η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου και αποκαλύπτεται ότι από τα κονδύλια που προβλέπει θα ωφεληθούν 13-14.000 αγρότες μόνο. Από τους 650.000. Σκέτη κοροϊδία.


4ον Άφησα για το τέλος τα μεγάλα θύματα της πολιτικής σας, τους εργαζόμενους. 

Κύριε Μητσοτάκη, εδώ δεν θα ξεκινήσω από το τι έπρεπε να κάνετε και τι είχαμε προτείνει. 

Γιατί απέναντι στον κόσμο της εργασίας η Κυβέρνηση δεν επέδειξε απλώς ανεπάρκεια ή ανικανότητα. 

Συνειδητά εκμεταλλεύεστε την κρίση ως ευκαιρία, για να εξαπολύσετε μια άνευ προηγουμένου επίθεση απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα. 

Προτιμάτε αντί του Προγράμματος Επιδότησης Εργασίας που είχαμε προτείνει, να δώσετε ένα επίδομα φτώχειας διατηρώντας τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας. 

Και επί πλέον για όσους δουλεύουν επιχειρείτε να εφαρμόσετε το δόγμα «μισός μισθός με μισή δουλειά», μέσω του Προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Που οδηγεί στην γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της μείωσης του μισθού των εργαζομένων κατά 20%. 

Διαμορφώνετε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

– Επιμένετε να επιδοτείτε με το «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» μόνο την μερική απασχόληση. Πάρτε το απόφαση το Πρόγραμμα σας απέτυχε. Μόλις το 6% των εργαζομένων που προέβλεπε έχουν ενταχθεί σε αυτό. 

– Αρνείστε να κηρύξετε ως υποχρεωτική τη Σύμβαση του Επισιτισμού. 400.000 εργαζόμενοι σερβιτόροι και ντελιβεράδες είναι στον αέρα. Και εσείς προτιμάτε να στηρίξετε τους κακόπιστους και ασύδοτους εργοδότες, αυτούς που θέλουν να ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω της ισοπέδωσης αμοιβών και δικαιωμάτων. 

– Αφήνετε πολλούς ξενοδόχους να εκβιάζουν τους εργαζόμενους τους, αναγκάζοντάς τους να υπογράψουν χαρτί ότι δεν θα επαναπροσληφθούν (όπως προβλέπει ο νόμος) για το 2021. Και αφήνετε ακάλυπτους ακόμη και από το επίδομα, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό με ελαστικές συμβάσεις εργασίας.

– 300.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ εξακολουθούν να μένουν έξω από κάθε κάλυψη, παρά τα προβλήματα της κρίσης, που τους στερούν την δυνατότητα να βρουν δουλειά. 

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Ο δρόμος που ακολουθείτε, εγκαταλείπει τους πολλούς, στηρίζει μόνο τους λίγους και ισχυρούς. 

Έχετε την ευθύνη ως Κυβέρνηση για ότι επακολουθήσει. 

Και θα κριθείτε για αυτό. Μη επαναπαύεστε από το ωσαννά των προσωρινών δημοσκοπήσεων, ούτε από την ανεπάρκεια και την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Υπάρχουν δύο δρόμοι ο νέο- συντηρητικός της δήθεν «επιστροφής στην κανονικότητα» των λίγων που έχετε επιλέξει και ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, ο δρόμος της Νέας Αλλαγής.

Διαμορφώνουμε μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες το νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Ένα ολοκληρωμένο, εναλλακτικό, προοδευτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και των Ελλήνων. 

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ασπίδα για τη Δημοκρατία και στήριγμα για την κοινωνία.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΕ ΝΕΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΔΗΓΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ».

Κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να πω ότι δεν αφήνετε άνθρωπο ν’ αγιάσει. Είπα να έρθουμε εδώ να κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση, αλλά όταν σας ακούω να μου κάνετε εμένα και στο κόμμα μας κριτική για αντιπολίτευση με μαγκάλια και συσσίτια, δεν μπορώ να το αφήσω αναπάντητο κ. Μητσοτάκη. Γιατί, εσείς ξεκινήσατε το αντιμνημόνιο, σας θυμάμαι στην πρώτη γραμμή στα Ζάππεια. Τα δικά σας στελέχη ήταν στις πλατείες των αγανακτισμένων. Κάποτε σ’ αυτή την αίθουσα πρέπει να λέγονται αλήθειες για την ιστορία και πώς φτάσαμε ως εδώ.

Κι επειδή μιλάτε για επιστροφή στην κανονικότητα του Κοινοβουλίου, να σας θυμίσω πόσες υπουργικές τροπολογίες έχουν έρθει, άσχετες με τα νομοσχέδια που συζητούνται, την τελευταία στιγμή, χωρίς καμία διαβούλευση και συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Αυτό εγώ δεν το λέω κανονικότητα. Αλλά μάλλον ο όρος αυτός έχει κάποια ειδική σχέση με το κόμμα σας.

Εμείς καταρχήν δεν πήραμε προβλέψεις από το πουθενά για την ύφεση. Αυτά τα λένε οι δικοί σας υπουργοί. Τις απαντήσεις λοιπόν για τις προβλέψεις να τις δώσετε στους υπουργούς σας και όχι σ’ εμένα. Δεν περιγράψαμε καμία κατάσταση, σας είπαμε τι έπρεπε να έχετε κάνει. Εμείς δεν μείναμε στις διαπιστώσεις.

Σας παρουσιάσαμε ολόκληρο πρόγραμμα για το τι έπρεπε να κάνουμε. Τι να το κάνω να φυλάτε τα πυρομαχικά, ενώ γύρω μας υπάρχουν μόνο ερείπια. Που θα τα ρίξετε αυτά, όταν θα είναι πια αργά. Ή δεν σας ενδιαφέρει; Ή τελικά προτεραιότητά σας είναι να στηριχθούν μόνο οι λίγοι και ισχυροί; Να αλλάξει η παραγωγική βάση της οικονομίας; Αυτό που δεν πέτυχαν ούτε οι δανειστές που το ζητούσαν, με τον αφελληνισμό της παραγωγικής βάσης, όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων.

Κι έρχεστε και μου λέτε για το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας και μου κάνετε μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας; Νόμιζα μέχρι σήμερα ότι αυτή τη μάσκα τη φορά μόνο ο κ. Τσίπρας. Πολλοί τη ζηλεύουν τώρα που φαίνεται ότι είναι μοναδική πολιτική που δίνει λύσεις. Αλλά, η πραγματική σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής παρουσίασε ένα πρόγραμμα επιδότησης εργασίας που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις και δυσμενείς αλλαγές στους όρους σύμβασης των εργαζομένων. Αυτό λέει η αυθεντική σοσιαλδημοκρατία. Και πώς το πετυχαίνει αυτό; Το πετυχαίνει γιατί ταυτόχρονα έχει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί εκεί είναι οι πολλές θέσεις εργασίας.

Εσάς δεν σας αφορούν ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε οι εργαζόμενοι. Κάνετε αλχημείες με το πρόγραμμα επιδότησης στην εργασία. Ξέρετε ότι δεν έχει πετύχει. Και να τα πούμε τα πράγματα καθαρά με το όνομά τους. Για έναν εργαζόμενο των 1000 ευρώ, θα πληρώνει ο εργοδότης τα 500, το μισό μισθό. Το κράτος θα δίνει τα 300. Ο εργαζόμενος θα χάσει σε πρώτη φάση τα 200. Μέχρι πότε θα γίνει αυτό; Μέχρι το Σεπτέμβριο. Γιατί τότε λήγει η στήριξή σας. Και τότε τι θα μείνει; Θα μείνει ο μισός μισθός.

Θα μείνουν τα 500 και η μερική απασχόληση. Αυτή είναι η αλήθεια που κρύβεται από το ελληνικό λαό και για αυτό ήμαστε σήμερα εδώ. Και θα πούμε όλες τις αλήθειες.

Όλα στο φως κ. Μητσοτάκη. Και αρκετά, είναι φανερό από τις απαντήσεις που μας δίνετε ότι ήσαστε αποφασισμένοι  να  συνεχίσετε την ίδια πολιτική που θα οδηγήσει σε αδιέξοδα τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Λουκέτα, μισή δουλειά, μισός μισθό.

Αυτή θα είναι η καθημερινότητα των Ελλήνων  πολιτών για τους επόμενους μήνες.  και βέβαια κάτω από την μεγάλη μας πίεση αναγκαστήκατε να ανακοινώσετε επιπλέον μέτρα αλλά τι λέει αυτό στην πραγματικότητα όταν έρχεστε στις 3 Ιουλίου να ανακοινώσετε αυτά που σας λέμε από τον Μάϊο. Σημαίνει ότι αναγνωρίζετε ο ίδιος ότι αυτά που έχετε εξαγγείλει είναι ανεπαρκή και βέβαια τώρα που έρχεστε να μας τα πείτε αυτά είναι ήδη πολύ αργά, καθυστερημένα.

Μου λέτε ότι σας κάνουμε κριτική για κάτι που έχετε εξαγγείλει, βγήκατε και κάνατε διάγγελμα και είπατε ότι συζητάτε την μηδενική προκαταβολή φόρου αλλά θα την εξειδικεύσετε τον Ιούλιο.

Εγώ σας ρωτώ ποιος σοβαρός επιχειρηματίας κ. Μητσοτάκη αποφασίζει τον Ιούνιο να ανοίξει την επιχείρηση του χωρίς  ξέρει ποια θα είναι τα δεδομένα για την επιχείρηση του; Όταν  ουσιαστικά θα τα μάθει  ένα μήνα μετά.

Ξέρετε κανέναν που παίρνει αυτό το ρίσκο, κάτω από αυτές τις συνθήκες; Και μου λέτε εμένα ότι σας κάνω κριτική; Θα σας κάνω και θα συνεχίσουμε να σας κάνουμε. Δυναμικά και μέσα και έξω από τη Βουλή.

Και επιπλέον θέλω να σας πω και το άλλο. Φροντίστε τουλάχιστον, αυτά που εξαγγείλατε σήμερα, τα επιπλέον, τα καθυστερημένα να τα εφαρμόσετε. Γιατί έχουμε και αυτό το πρόβλημα. Δεν φτάνει που καθυστερείτε να τα πείτε, δεν τα εφαρμόζετε κιόλας. Πήγαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μπουν στην πλατφόρμα για τα 534 ευρώ, γιατί με αυτά καλούνται να ζήσουνε. Τους είχατε πει ότι θα ανοίξει μέχρι την 1η Ιουλίου, δεν μπήκε τίποτα. Και τώρα τους λέει ο αρμόδιος υπουργός ελάτε στις 7. Εδώ θα είμαστε να δούμε τι θα γίνει, αν επιτέλους θα πάρουν έστω αυτά τα ψίχουλα της φτώχειας.

Μας μιλήσατε για τα έργα που ξεκινούν και την ανάπτυξη που έρχεται.

Προς το παρόν μόνο κατεδαφίζετε.

Αλλά πέρα από την επικοινωνία μπορείτε να μας πείτε  την ουσία, έχει υπογραφεί τελικά η Σύμβαση με την εταιρεία που αναλαμβάνει την επένδυση στο Ελληνικό;

Αληθεύει ότι για τα επόμενα 3-3,5 χρόνια, τα μόνα που προβλέπεται να κτισθούν είναι το ΚΑΖΙΝΟ και το Εμπορικό Κέντρο; Γιατί αυτά αφορούν μεν τα κέρδη της εταιρείας, αλλά όχι την ανάπλαση της περιοχής και τον «πνεύμονα ζωής», που περιμένουν οι πολίτες στο Λεκανοπέδιο.

Έχετε περίεργη αντίληψη για την ανάπτυξη πρέπει να ομολογήσω. Αναφέρομαι στις ανακοινώσεις σας για τον ξαφνικό θάνατο της μοναδικής οικονομικής δραστηριότητας στην Δυτική Μακεδονία. Λιγνίτης τέλος ως το 2023. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τόση βιασύνη κ. Πρωθυπουργέ ενώ μπορούμε να πάμε μέχρι το 2030; Ενώ μπορεί να υπάρξει δίκαιη μετάβαση με βιώσιμο σχέδιο;

Γιατί δεν έχετε σχέδιο  ούτε  πόρους.  Και το κρίσιμο θέμα που προκύπτει είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Θα μπορούμε να μιλάμε για Εθνική κυριαρχία κ. Μητσοτάκη, όταν η χώρα αύριο στηρίζεται σε εισαγόμενα καύσιμα, γιατί εκεί οδηγείτε τα πράγματα.

Και μιας και μιλάμε για την αναπτυξιακή λογική σας, διευκολύνετε φορολογικά τις Εταιρείες τυχερών παιγνιδιών και την ίδια στιγμή φορολογείτε με τόκο 20% τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά που θα λάβουν με 3 χρόνια καθυστέρηση.

Ο ΕΦΚΑ έχει ελλείμματα που για το 2020 θα υπερβούν τα 2 δις ευρώ, ενώ ήδη ο οργανισμός έχει βάλει χέρι στα αποθεματικά του για να πληρώσει συντάξεις.

170.000 συνταξιούχοι περιμένουν για χρόνια να βγει η σύνταξή τους. Οι εκκρεμείς συντάξεις τον χρόνο που κυβερνάτε έχουν αυξηθεί κατά 27%.

Το δήθεν ψηφιακό σας κράτος δεν αναγνωρίζει τη λέξη συνταξιούχος.

Και  επειδή κάνατε αναφορά πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει ούτε η λεξη διαδήλωση. Ανοιχτό το κέντρο,  οδοφράγματα  για τις πορείες και τις διαδηλώσεις

Υπάρχουν όμως δικαιώματα και ελευθερίες στις Δημοκρατίες που  είναι αδιαπραγμάτευτα. 

Χρειάζεται  ρύθμιση στο θέμα των συγκεντρώσεων. Ώστε το συνταγματικό αυτό δικαίωμα να μην παρεμποδίζεται αλλά και να μην αποβαίνει σε βάρος του  δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και της επαγγελματικής δραστηριότητας των πολιτών.

Όμως άλλο «ρύθμιση και κανόνας» και άλλο κατάργηση. Γιατί αυτό κάνετε. 

Δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις.

Δεν είναι δυνατό να αποφασίζει τα πάντα μόνη της  η Αστυνομία.

Σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις θεσμικές εγγυήσεις και αλλαγές που απαιτούνται στο Σχέδιο Νόμου. Όπως είναι δεν ψηφίζεται.

Έχετε αλλεργία στις θεσμικές εγγυήσεις.

Θεσπίζετε κανόνες αλλά όχι για σας. Θα μας πείτε επιτέλους κ. Μητσοτάκη πόσα χρήματα και με ποια κριτήρια δόθηκαν σε κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης;  Δεν θα σταματήσουμε να ρωτάμε, αν δεν πάρουμε απαντήσεις. Πώς μοιράστηκαν τα 20 εκ. ευρώ; Κι επειδή μ’ αρέσουν οι καθαρές κουβέντες: Αν δεν μας πείτε, την άλλη Παρασκευή εδώ θα είμαστε πάλι και θα σας ξαναρωτήσω. Γιατί φαίνεται ότι πρέπει να σας ρωτάω συνέχεια για να έχουμε αποτελέσματα. Ίσως κάτι έτσι να μάθουν και οι πολίτες. Το σκέφτομαι σοβαρά ότι χρειάζεται μία ερώτηση σε εσάς κάθε εβδομάδα

Θεσμικές πρωτοβουλίες χρειάζονται και για να σπάσει το απόστημα με τους παρακρατικούς θύλακες που δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία. Δυστυχώς δεν παίρνετε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Περιορίζεστε στη μικροκομματική εκμετάλλευση των αποκαλύψεων για το παρακράτος Σύριζα που όμως μην ξεχνάτε ότι στηρίχτηκε σε δημιούργημα της παράταξής σας.

Είναι εντυπωσιακό πως πασχίζετε να κρατήσετε έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον κ. Τσίπρα ενώ είναι ολοφάνερο ότι τα γνώριζε. 

Σας εξυπηρετεί να έχετε μία αδύναμη και αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που δεν μπορεί να ασκήσει τον έλεγχο στην κυβέρνηση.

Χωρίς το ειδικό πολιτικό βάρος και τα ηθικά εχέγγυα να το κάνει.

Κάνετε όμως λάθος αν θεωρείτε  ότι θα  μείνετε ανενόχλητοι να προωθήσετε  την ατζέντα σας, σε βάρος των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, των πιο αδύναμων.

Είμαστε εδώ ανάχωμα στην συντηρητική πολιτική σας. Εμείς είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση. Με  προγραμματική, μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στα Ελληνοτουρκικά. Επιμένετε στην άρνηση σας να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Αρνείστε δηλαδή να διαμορφωθεί Εθνική Γραμμή, να χαραχθούν εθνικές γραμμές. Τώρα ιδιαίτερα που η Τουρκία  κλιμακώνει τις  προκλήσεις σε επιθετικές ενέργειες και παράνομες πράξεις. Αναλαμβάνετε αποκλειστικά την ευθύνη των χειρισμών. Δεν έχετε όμως λευκή επιταγή.

Η Κυβέρνησή σας ενεργεί εκ των υστέρων και αυτό κοστίζει. Δεν δράσατε προληπτικά για τις μετακινήσεις στον Έβρο, για το παράνομο Τουρκο – Λιβυκό σύμφωνο , για τις κινήσεις της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

Η Αγία  Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Δεν είναι μόνο Ελληνικό και Χριστιανικό ζήτημα.

Όσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, εμείς είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου, πρέπει να μας πείτε όμως κ. Μητσοτάκη γιατί επιλέγετε να τον ανοίξετε τώρα, με την Τουρκία να έχει βάλει το πιστόλι πάνω στο τραπέζι.