ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση της πανδημίας.

Mετά τη συνομιλία η Φώφη Γεννηματά έκανε την εξής δήλωση:                  

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας δοκιμάζονται ιδιαίτερα από την κρίση και τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων.

Πρέπει όμως να κρατηθούν ζωντανές με γενναία μέτρα της πολιτείας ώστε να αντέξουν στην κρίση και να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας σε αυτές.

Γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Και τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή, δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τις ανάγκες τους, όσο και τις δυνατότητες που προσφέρουν κυρίως οι αποφάσεις της ΕΚΤ για ρευστότητα, αλλά και το γεγονός ότι για το 2020 δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εξειδικεύουμε τις προτάσεις στήριξής τους:

1) Ρευστότητα

Να προχωρήσει άμεσα ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων και επιδοτήσεων από το κράτος και με βάση αυτό οι Τράπεζες να δώσουν κεφάλαια κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητά τους.


2) Δραστική μείωση προκαταβολών φόρου.

Δεν μπορεί να ζητείται η προκαταβολή του φόρου με βάση τα εισοδήματα του 2019, όταν για εφέτος θα είναι δραματικά μειωμένα. Η κυβερνητική επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αρκεί.

Ειδικά για εφέτος η προκαταβολή φόρου για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση, πρέπει να είναι μηδενική. Ο φόρος που αντιστοιχεί στα τυχόν πραγματικά έσοδα, θα πληρωθεί μετά την εκκαθάριση σε δόσεις.

3) Η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, πρέπει να δοθεί σε όλους τους εταίρους των ΟΕ και ΕΠΕ, όταν είναι περισσότεροι του ενός. Όχι μόνο στον ένα, όπως γίνεται τώρα.


4) Να προχωρήσει άμεσα η αναστολή των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας, όπως έχουμε προτείνει.

5) Να μειωθεί περισσότερο το ποσοστό του μισθώματος που πληρώνουν οι ΜΜΕ, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

6) Επιταγές
Πρέπει η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη της επιταγής, και οι Τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει. Εφόσον δεν έχει την δυνατότητα.

Έτσι ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία.

7) Τέλος με δεδομένο ότι πολλές ΜΜΕ δεν έχουν δικά τους λογιστήρια, πρέπει να δοθεί η αναγκαία παράταση για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στις σχετικές πλατφόρμες.

Επισημαίνουμε τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ στην ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα μας.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ενεργή συμβολή τους στο αναγκαίο πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής που θα πρέπει να συγκροτηθεί μετά την κρίση.

Η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα και τους πολίτες.