ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά θέματα

Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω λέγοντας πως αν τα όσα ακούσαμε την προηγούμενη ώρα από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν πράγματι γίνει τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια από τον ένα και τους προηγούμενους οχτώ μήνες από τον κ. πρωθυπουργό, δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα εδώ, όλα θα ήταν λυμένα, μια χαρά. Κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε.

Εντωμεταξύ, ευτυχώς φαίνεται μετά τα χρόνια των μνημονίων, ήρθε και ο κ. Τσίπρας και με ένα άρθρο και ένα νόμο τα κατήργησε όλα. Έχει μείνει αξέχαστο αυτό στον ελληνικό λαό. Δεν χρειάζεται δε καμιά άλλη βοήθεια η ΝΔ, πέρα από αυτή που της προσέφερε όλα αυτα τα χρόνια, γιατί άνοιξε το δρόμο για να επιστρέψει αυτή η γαλάζια λαίλαπα σε όλη την Ελλάδα, που σιγά σιγά ξεδιπλώνει τη συντηρητική της ατζέντα. 

Κύριε Πρωθυπουργέ, παρά τα όσα είπατε τα νούμερα είναι αφοπλιστικά. 

Υπάρχουν 3 στοιχεία που αποδεικνύουν την πραγματική κατάσταση για τους εργαζόμενους και τους άνεργους σήμερα. 

  1. 1 εκατομμύριο 130 χιλιάδες άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. 

Η ανεργία των νέων ανθρώπων ξεπερνά το 35%. Εφιαλτικό νούμερο  κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος.

Και μην μου πείτε ότι η ανεργία μειώνεται. 

Γιατί το 57% των νέων προσλήψεων είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτά ακριβώς που συνέβαιναν με την προηγούμενη κυβέρνηση και τα καταγγέλλαμε διαρκώς.

Μοιράζετε μια θέση εργασίας στα δύο. Και μην ξεχνάτε ότι ακόμη και το Δεκέμβριο οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις. 

  1. Είναι οι εργαζόμενοι-φτωχοί, το νέο πρόβλημα της κοινωνίας μας μαζί με την υψηλή ανεργία. 

700.000 εργαζόμενοι λαμβάνουν μικτό μηνιαίο μισθό κάτω των 700 ευρώ.

Το 40% των εργαζομένων περίπου. Και από αυτούς οι μισοί παίρνουν κάτω των 500 ευρώ. 

2 στους 3 πολίτες σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΕΒ, δεν έχουν χρήματα να βγάλουν τους επόμενους 3 μήνες. 

Να γιατί υπάρχουν οι απλήρωτοι λογαριασμοί και αυξάνονται συνεχώς οι οφειλές στις εφορίες. Με  αυτές τις συνθήκες συνεχίζεται το brain drain, η φυγή της νέας γενιάς. Κανένα σχέδιο ανάπτυξης δεν πρόκειται να επιτύχει χωρίς αυτό το ανθρώπινο δυναμικό. Δεν αντιμετωπίζεται με αστειότητες περί  επιδότησης 500 θέσεων εργασίας. 

  1. Ακόμη και οι πολυδιαφημισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις δεν αφορούν την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Αντίθετα ενισχύουν απλόχερα, όχι τις επιχειρήσεις, αλλά τα μερίσματα και τα κέρδη των επιχειρηματιών. Οριζόντια χωρίς καμία σύνδεση με επενδύσεις ή δημιουργία θέσεων εργασίας.

Και την ίδια στιγμή οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν μέσα στο 2020, 323 εκατ. Ευρώ παραπάνω σε φόρους και 726 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω για ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης. 

Αυτή είναι η κατάσταση κύριε Πρωθυπουργέ, 

Αναρωτιέμαι. Αυτή είναι για σας η επιστροφή στην κανονικότητα; Αυτό είχατε στο μυαλό σας;

Οι εργαζόμενοι να είναι φτωχοί, και οι άνεργοι να μην έχουν προοπτική;

Θα μας πείτε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι σημερινή, ότι φταίει η κρίση, ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα διεθνή προβλήματα κλπ.

Σαφώς έχει τεράστιες ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ που με τις τυχοδιωκτικές επιλογές της Κυβέρνησης του οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και σε νέες περιπέτειες τον λαό μας. Και δεν είδαμε να προσθέσω και καμία ουσιαστική αυτοκριτική γι’ αυτό. Όλα τα έχουνε καλώς καμωμένα. 

Όμως αυτά δεν μπορεί να αποτελούν το άλλοθι για τις δικές σας επιλογές. 

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση σας δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους και τους άνεργους. Φροντίζει μόνο για τους λίγους και ισχυρούς, αφήνοντας δήθεν την «Αγορά» να λύσει από μόνη της όλα τα προβλήματα. 

Κύριε Μητσοτάκη, μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην φθηνή και απαξιωμένη εργασία θα αποτύχει σίγουρα. 

Οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και τους άνεργους στην απόγνωση. 

Στο χρόνο που διαθέτω  αναφέρω επιγραμματικά τις 10 πληγές που η πολιτική σας συσσώρευσε στους εργαζόμενους και τους άνεργους:

1ον Καθηλώνετε τους μισθούς και ιδιαίτερα τον κατώτερο μισθό. 

Η οικονομία δεν θα πάρει μπροστά αν δεν βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων. 

Εκείνες οι Ευρωπαϊκές χώρες που αναπτύσσονται δυναμικά κύριε Μητσοτάκη, δεν στηρίζονται στην φθηνή εργασία, αλλά στο καταρτισμένο και με αξιοπρέπεια αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό. 

Και επειδή έγινε πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό στα χρόνια των μνημονίων. Ναι πράγματι ήτανε μνημονιακή υποχρέωση, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια το καθιέρωσε, το μονιμοποίησε. Και σήμερα ακούστε και οι δύο, σταματήστε αυτό το παζάρι “τρεις πάνω, τρεις κάτω” για τον κατώτερο μισθό. Μπορεί και πρέπει να αυξηθεί. Αλλά πώς; Μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων. Αυτοί γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές τους. Αυτοί μπορούν να αποφασίσουν. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής μονάχα αυτή την πρόταση νόμου είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε. Και σας υπενθυμίζω, ότι την έχουμε ήδη καταθέσει. Όχι λοιπόν άλλα μεγάλα λόγια, πράξεις τώρα αν θέλετε να περάσουμε πραγματικά σε μία κανονικότητα. 

Και η Κυβερνησή  σας ανακοινώνει ότι το 2023(!!)ο κατώτερος μισθός θα φθάσει τα 700 ευρώ, όταν πριν την κρίση ήταν 751. 

Και το επίδομα ανεργίας εφέτος θα «εκτιναχθεί», από τα 399 στα 409 ευρώ. Με λίγα λόγια,  μονιμοποίηση της φτώχειας. 

…………………………… . …………………………..

2ον Υπονομεύετε τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. 

Με τον νόμο που ψηφίσατε το εργατικό δίκαιο, από δίκαιο προστασίας του εργαζόμενου μεταλλάχθηκε σε δίκαιο διευκόλυνσης του κακόπιστου εργοδότη. Ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των εργοδοτών που σέβονται και τηρούν τα εργασιακά δικαιώματα. 

Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Αρνείστε να κηρύξετε υποχρεωτικές τις συλλογικές συμβάσεις στον επισιτισμό και τα τουριστικά καταστήματα, αφήνοντας στον αέρα 400.000 εργαζόμενους. Και μάλιστα όχι καλά αμειβόμενους αλλά κυρίως σερβιτόρους και ντελιβεράδες. 

…………………………… . …………………………..

3ον Ενισχύετε την εργοδοτική αυθαιρεσία εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Πληθαίνουν τα κρούσματα καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. 

Η αδήλωτη ή η υποδηλωμένη εργασία ανθεί. 

Μεγάλες επιχειρήσεις αφήνονται να λειτουργούν ασύδοτα, ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των Μικρομεσαίων. 

Το Υπουργείο Εργασίας κάνει πλάτες στα πρωτοφανή και ανεπίτρεπτα παιχνίδια του εργοδότη στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Συνεχίζει την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης σε αυτό και ας λέει μεγάλα λόγια τώρα ο κ. Τσίπρας. Επί ημερών του τα άφησε όλα αυτά να εξελίσσονται.

Οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων συνεχίζουν να εργάζονται με απαράδεκτες συνθήκες, χαμηλές αμοιβές, χωρίς άδειες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Είναι ώρα να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο δράμα που βιώνουν και στην ομηρία τους, με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου. 

…………………………… . …………………………..

4ον Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους. 

Ο ΟΑΕΔ παρουσιάζει «κέρδη», που μεταφέρονται στα πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης, σε ένα καλάθι χωρίς πάτο, ενώ δεν προκηρύσσονται σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα ενίσχυσης απασχόλησης και της εργασιακής εμπειρίας. Ακούσαμε σήμερα κάποιες εξαγγελίες, να δούμε πως θα υλοποιηθούν. Θέλω, όμως, εδώ να επισημάνω ότι έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα και σας πιέζουμε, δυστυχώς αρνείστε διαρκώς να ανανεώσετε αυτούς τους 5000 επιστήμονες, που έδωσαν πνοή στο δημόσιο και βοήθησαν να εκσυγχρονιστούν οι δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Και μάλιστα τη μείωση των εισφορών πάλι θα την πληρώσουν οι άνεργοι. 

…………………………… . …………………………..

5ον Καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων και την επιτυχή ανταπόκριση τους στις τεχνολογικές εξελίξεις. 

Όποιος επιβιώσει. Οι άλλοι σε μόνιμη ανεργία. Την ώρα που άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται για να αυξήσουν τις γνώσεις, την κατάρτιση, να επαναρρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις, συζητούν ακόμη και για μείωση του χρόνου εργασίας. Εδώ όλα στην τύχη τους, όποιος αντέξει.

…………………………… . …………………………..

6ον Ο Νόμος Κατρούγκαλου ζει και βασιλεύει  με το μακιγιάζ που του κάνατε.

Οι ίδιοι συντελεστές αναπλήρωσης, με μερεμέτια μόνο για την προσαρμογή στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Καμία μέριμνα για κανονική, πραγματική 13η Σύνταξη, για όλους τους συνταξιούχους όπως προτείνουμε εμείς για την επαναφορά του ΕΚΑΣ, για τις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας. Οι αδικίες συνεχίζονται. 

…………………………… . …………………………..

7ον  Οι κοινωνικές υποδομές υποβαθμίζονται. Ο σχεδιασμός για την παράδοση των Δημόσιων Νοσοκομείων στους ιδιώτες καλά κρατεί.  Γνωρίζετε όλοι τι γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία, πόσο ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. 

Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το κράτος συνεχώς μειώνεται. Η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία επιδεινώνεται, οι ελλείψεις διευρύνονται. 

Και το μόνο που απασχολεί τους αρμόδιους είναι το πώς θα μετατρέψουν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ, ανοίγοντας τον δρόμο για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. 

…………………………… . …………………………..

8ον Τα συνδικάτα αντιμετωπίζονται ως «εχθρός». 

Ο κοινωνικός διάλογος «στην κατάψυξη».  Ούτε καν για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Επιχείρηση κατασυκοφάντησης των κινητοποιήσεων από τους παπαγάλους της ΝΔ. 

Χρειάστηκαν οι δικές μας πιέσεις για να ασχοληθεί σοβαρά η Κυβέρνηση με το θέμα των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς. Σας έπιασε τώρα ο πόνος, αλλά εμείς τρέχαμε για να ανασταλούν. Όπως και  στην Cosmote. 

…………………………… . …………………………..

9ον Οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους, κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμούς. 

Ενώ ο αρμόδιος Υπουργός ανέλαβε να προετοιμάσει το έδαφος, για την ασύδοτη δράση των funds. Γιατί θα είναι εναντίον της αγοράς, η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Και

10ον Μια εμβληματική βιομηχανία η ΛΑΡΚΟ, τίθεται σε ειδική εκκαθάριση χωρίς καμία προετοιμασία για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της, χωρίς καμία εγγύηση για την απασχόληση των εργαζομένων. 

Και μάλιστα την ώρα που αναμένεται διεθνής αύξηση στις τιμές του Νικελίου. Θα επανέλθω στην δευτερολογία μου στην ΛΑΡΚΟ, γιατί κι εσείς αναφερθήκατε κύριε πρωθυπουργέ και αξίζει να δούμε πώς ξεκίνησαν τα προβλήματα.  

…………………………… . …………………………..

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αυτές είναι οι 10 «πληγές» και τα πλήγματα που η πολιτική σας επιφέρει στον κόσμο της εργασίας. 

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που τις  υφίστανται. Και γι’ αυτό όλο και πιο πολύ αντιδρούν και θα αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. 

Δεν περιμένουμε από εσάς και την παράταξη σας ουσιαστικές λύσεις. Δεν είστε με την δική τους πλευρά. 

Η παράταξη σας ήταν, είναι και θα είναι απέναντι στα συμφέροντά τους. 

Εμείς , η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είμαστε απέναντι στις επιλογές σας. Ο στόχος μας είναι να είμαστε το αποκούμπι των πιο αδύναμων. Εκφράζουμε τον κόσμο της εργασίας, που πάντα πορευθήκαμε μαζί τους. 

Και αυτό θα πράξουμε και τώρα. 

Στην πρώτη γραμμή. 

  • Με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων από αυτούς. 
  • Με τις εναλλακτικές μας προτάσεις για μια διαφορετική πορεία, με Ανάπτυξη για όλους και τον κόσμο της εργασίας στο προσκήνιο. 
  • Ώστε όλοι ανεξάρτητα ηλικίας, ανεξάρτητα της θέσης στην παραγωγή, να έχουν ασφάλεια, για το αύριο τους, να ζουν με Αξιοπρέπεια στη ζωή τους.