ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: “Η ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΜΠΟΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ”

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Περάσαμε το πρώτο κύμα της δοκιμασίας με τον κορωνοϊό. Γλυτώσαμε το μεγάλο κακό.

Σταθήκαμε πειθαρχημένοι στα δύσκολα για να προστατέψουμε την υγεία μας, τη δημόσια υγεία.

Ενάμιση μήνα τώρα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποδεικνύουμε καθημερινά ότι όταν είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Ξέρουμε να  βάζουμε μεγάλους εθνικούς στόχους, το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν.

Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών, στηρίξαμε ανεπιφύλακτα το «μένουμε σπίτι».

Ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ σε όλους όσους έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Από τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα των επιστημόνων, τους μαχητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέχρι τους εργαζόμενους στα super market,στα φαρμακεία, τους αστυνομικούς, τα στελέχη της πολιτικής προστασίας,  των ενόπλων δυνάμεων, τους διανομείς, τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υποδομές και την καθαριότητα.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Τώρα, έρχεται η ώρα να ξαναπιάσουμε σιγά σιγά το νήμα της ζωής μας από εκεί που το αφήσαμε τώρα όμως πρέπει να συμβιώσουμε με τον κορωνοϊό.

Η  ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά Κυβερνητικό σχέδιο.

Η εφαρμογή του με βήματα, ασφαλώς εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά κυρίως από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Εκεί είναι το κλειδί, όπως και στην επιστημονική τεκμηρίωση του κάθε βήματος. 

Να μην καταργήσει στην πράξη , η γραφειοκρατία της Κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή.

Δεν θα σταθώ στο γιατί θεωρούσαν πριν από λίγους μήνες ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα ή γιατί μας έλεγαν ότι δεν χρειάζονται μάσκες -ίσως έκαναν και κακό-, αλλά τώρα επιβάλλονται. Καταλαβαίνω ότι στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας προχωράμε λίγο με το βλέποντας και κάνοντας και τίποτα δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων. Να το δεχτώ αυτό.

Όμως, χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής, χωρίς περισσότερα τεστ και κινητές ομάδες πρωτοβάθμιας, για τα οποία έχουμε εισηγηθεί εδώ και μήνες συγκεκριμένη πρόταση που έγινε αποδεκτή αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, η άρση των μέτρων γίνεται επικίνδυνη άσκηση και είναι αδιανόητο να αλλάξουμε στην πράξη τώρα στρατηγική. Και να υιοθετήσουμε  λογικές τύπου Τζόνσον περί «ανοσίας της αγέλης».

Ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων.

Τουλάχιστον φροντίστε να δοθούν χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να παρέχουν σε επάρκεια μάσκες, απολυμαντικά, γάντια. Για να μην  γίνουν πειραματισμοί με τα παιδιά.

Όσο αφορά τις μάσκες, από τη στιγμή που γίνονται υποχρεωτικές, πρέπει να υπάρξει αυστηρή διατίμηση για να μην υπάρξει αισχροκέρδεια και να παρέχονται δωρεάν σε δημόσιες υπηρεσίες , στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα super market.

Το βάρος είναι μεγάλο για μια τετραμελή οικογένεια εργαζόμενου και είναι υποχρέωση της πολιτείας να συμβάλει.

Τίποτα δεν θα είναι όπως χθες στην οικονομία και στην απασχόληση.

Έχουμε μπροστά μας ανηφόρα. Ζητάτε σήμερα τα ρέστα για την ύφεση και την ανεργία στη χώρα και δεν ξεκινάμε καλά. 35 δισ. έλλειμμα παραδώσατε, ζητήστε καλύτερα μια συγνώμη. Γιατί η εμπιστοσύνη χτίζεται στην ειλικρίνεια.

Η καμπάνα κτύπησε ήδη στη χώρα μας.

42.000 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις τον Μάρτιο. Στο μισό μήνα κρίσης. Ο Τουρισμός, οι μικρομεσαίοι, οι Αγρότες είναι σε κίνδυνο.  

Στόχος μας στο Κίνημα Αλλαγής είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία.

Αν καταρρεύσει τώρα η παραγωγική βάση της χώρας το κόστος της κρίσης θα είναι πολλαπλάσιο και η ανόρθωση πολύ πιο δύσκολη.

Δεν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε ερείπια. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας θέση και για αυτό αγωνιζόμαστε με υπευθυνότητα και  με προτάσεις . Είπατε μόνος σας ότι τώρα δανειζόμαστε με την βοήθεια της ΕΚΤ. Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα. Και το μέρος αυτό από το μαξιλάρι που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών. Αν δεν το κάνουμε τώρα ο κίνδυνος των μνημονίων θα είναι μπροστά.

Χρειάζεται να παρέμβουμε τώρα με ενδιάμεσο πρόγραμμα για να ενισχύσουμε την άμυνα μας και να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση με ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας.

Εμείς μιλάμε για Πρόγραμμα ΝΕΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Θέλω σε αυτό το σημείο να κάνω ορισμένες επισημάνσεις για τις επιλογές της Κυβέρνησης που διαμορφώνουν  μια δυσμενή πραγματικότητα.

Πρώτον

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για το τώρα και το μετά.

Προχωρούν σε αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, με αόριστες κατά περίπτωση εξαγγελίες.Τώραμιλούν για πακέτο μέτρων 24 δις ευρώ. Αθροίζοντας  μέτρα,  αναβολές πληρωμών, δάνεια που θα επιστραφούν και εγγυήσεις. Μέτρα που εξυπηρετούν συνήθως  τους λίγους και ισχυρούς. Θα επανέλθω σε αυτό.

Κυριαρχεί η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας. Η μονοπώληση της ενημέρωσης και το λιβάνισμα της Κυβέρνησης με δημόσιο χρήμα.

Ο Πρωθυπουργός είναι δέσμιος της επικοινωνίας και της πελατειακής λογικής.

Στήνεται κομματικό κράτος της δεξιάς με την καθοδήγησή του. Αν δεν είναι έτσι ας μας απαντήσει.

Η αδιαφάνεια καλά κρατεί.

Το σκάνδαλο με τα voucher έχει πρώτο υπεύθυνο τον κ.Μητσοτάκη.

Παντού αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες και πλυντήριο τις  ΠΝΠ.

Προγράμματα διαφήμισης συνολικά 20 εκ.  ευρώ, ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες.

Προβλήματα έχουν ανακύψει και στις διαδικασίες προσλήψεων στο ΕΣΥ.

Επιπλέον ανακύπτουν θέματα Δημοκρατίας.

Οι θεσμοί επιβάλλεται να βγουν από την καραντίνα. 

Η κανονική λειτουργία της Βουλής, ο κοινωνικός διάλογος, η πολυφωνία στην ενημέρωση είναι αναγκαία συστατικά της Δημοκρατίας μας και προϋπόθεση αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Είναι αδιανόητο να έρχονται σημαντικά νομοσχέδια, χωρίς να συζητηθούν διεξοδικά και να εκφραστούν και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Δεν χωρούν  διαδικασίες fast track στο Κοινοβούλιο.

Δεύτερο

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι  αφήνονται στο περιθώριο.

Στον τομέα της εργασίας ,δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, εφαρμόζουν συγκεκριμένο σχέδιο.

Η ευθύνη ανήκει στον Πρωθυπουργό.

Το Υπουργείο Εργασίας εκτεθειμένο ήδη από την τηλεκατάρτιση μαϊμού, αδυνατεί να  σχεδιάσει μέτρα   για να αποτρέψει τον  κίνδυνο μαζικής ανεργίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών, κάτω από την πίεση μας και την απήχηση της πρότασής μας,  διαρρέει τώρα σχέδιο για «επιδότηση εργασίας». Σχέδιο  που συνδέεται όμως με διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, με δυσμενείς αλλαγές στους όρους και τις συμβάσεις των εργαζομένων. Καταλαβαίνετε.

Τρίτο

Οι Τράπεζες  συνεχίζουν το βιολί τους.

Εφαρμόζουν τα κλασσικά τραπεζικά κριτήρια που στερούν κυρίως μικρομεσαίους που έχουν ανάγκη τη ρευστότητα και τα  δάνεια. Το χρήμα διοχετεύεται πάλι στους έχοντες.

Επανεκκίνηση της μικρομεσαίας επιχείρησης με αυτές τις κατανομές κονδυλίων και τα τραπεζικά κριτήρια δεν πρόκειται να γίνει. Μένει ακάλυπτη η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. 

Ανοίγει η Κυβέρνηση τα τμήματα των δικαστηρίων που έχουν σχέση με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Μόνοι κερδισμένοι οι Τράπεζες για άλλη μια φορά.

Μένουν απροστάτευτοι οι πολίτες στις υπερβολικές χρεώσεις των Τραπεζών, την ώρα μάλιστα που διευρύνονται οι αυτόματες συναλλαγές.

Τέταρτο

Οι  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπαίζονται, αφήνονται στην τύχη τους.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μαζί με τους αυτοαπασχολουμένους είναι πάνω από 700.000 και οι 250.000 που είναι παράλληλα και εργοδότες απασχολούν 1.600.000 εργαζομένους.

Είναι η ραχοκοκαλιά της πραγματικής  οικονομίας.

Στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για αυτή την κατηγορία φέρεται να έχουν εξασφαλιστεί δάνεια επανεκκίνησης 500 εκ ευρώ ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα 7 δις ευρώ. Η κατανομή δεν είναι απλά ετεροβαρής είναι προκλητικά άδικη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τους οδηγεί στην εξαφάνιση και αυτή είναι μια απόφαση συνειδητή που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Δεν έχετε το δικαίωμα κύριε Μητσοτάκη ούτε φυσικά και τη λαϊκή εντολή να οδηγήσετε στη δραματική συρρίκνωση της μεσαίας τάξης.  Όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι το lock down έπληξε τη μικρομεσαία επιχείρηση όσο κανένα άλλο κλάδο της οικονομίας και εσείς στερείτε από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες το δικαίωμα στην επανεκκίνηση.

Πέμπτο

Τους αγρότες να εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Στα Κυβερνητικά μέτρα οι αγρότες παραμένουν οι φτωχοί συγγενείς.  Και μάλιστα την ώρα που οι κτηνοτρόφοι έβλεπαν τις τιμές των αμνοεριφίων να καταρρέουν, οι καταναλωτές τα αγόραζαν τρεις φορές επάνω. Κανένας έλεγχος για να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Και στη νέα φάση που περνάμε, ο πόλεμος έχει δύο μέτωπα, το υγειονομικό και την οικονομία. Γι αυτό και καταθέτω σήμερα ορισμένες από τις  προτάσεις του Ενδιάμεσου Προγράμματος μας.  Προτάσεις άμεσης εφαρμογής,  συγκεκριμένες , στοχευμένες και ρεαλιστικές.

Στο Υγειονομικό μέτωπο στήριξη  του ΕΣΥ.

Μου αρέσει αυτό,  όλοι σφάζονται στην ποδιά του ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ αποδείχθηκε το μεγάλο μας όπλο απέναντι στην πανδημία. Και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Το ΠΑΣΟΚ έχει την σφραγίδα του σε αυτό. Ότι και αν λέτε δεν θα ξαναγράψετε την ιστορία. Τελεία και παύλα.

Άμεσα χρειαζόμαστε περισσότερα ΤΕΣΤ για να ξέρουμε που βαδίζουμε, για υγειονομική ασφάλεια. Υπάρχει εξ αρχής έλλειμμα και πρέπει τώρα να καλυφθεί.

Λειτουργία επιτέλους των κινητών συνεργείων, του δικτύου Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επισκέψεις στα σπίτια.

Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ και ενίσχυση των Νοσοκομείων, όχι μόνο στα λόγια και επαναφορά τους σε πλήρη λειτουργία.

Οργάνωση κέντρων COVID εκτός Νοσοκομείων και ενίσχυση στο Βοήθεια στο σπίτι.

Να γίνει ορθολογική διαχείριση των δωρεών , με χαρά άκουσα ότι θα μας ενημερώσει ο Υπουργός Υγείας,  από Ανεξάρτητη αρχή με λογοδοσία στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.

Να γίνει ειδικό σχέδιο για την παρακολούθηση και προστασία ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε ευάλωτες δομές. 

Να ληφθούν μέτρα για τα νησιά το καλοκαίρι. Με νέες προσλήψεις όπου χρειάζονται.

Και βέβαια επί τέλους ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Αυτά είναι επείγοντα μέτρα άμεσης ανάγκης.

Φυσικά η ανάγκη αναγέννησης  του ΕΣΥ προβάλλει σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.

Στο δεύτερο μέτωπο της οικονομίας  καταθέτω  6 συγκεκριμένες προτάσεις.

  1. Πρόγραμμα επιδότησης Εργασίας.

Προτείναμε ένα επεξεργασμένο, τολμηρό κοστολογημένο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες, με όρο την απαγόρευση απολύσεων για το διάστημα αυτό και τη μη δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων και των όρων εργασίας. Αντίθετα εσείς εκ των προτέρων καθιερώνετε τη μετατροπή των συμβάσεων και εξασφαλίζεται τη μετάβαση.

Μέτρο κοστολογημένο, ύψους 2 δις που μπορούν να καλυφθούν από το SURE (1,5 δις) και το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο(600 εκ).

  • Στήριξη των ανέργων.

Κανένας άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας για 6 μήνες.

Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας

  • Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επισημαίνουμε τον καθοριστικό ρόλο τους στην ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα μας αλλά και το γεγονός ότι πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα. Δεν μπορεί να ζητείται η προκαταβολή του φόρου με βάση τα εισοδήματα του 2019, όταν για εφέτος θα είναι δραματικά μειωμένα. Η κυβερνητική επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αρκεί.

Ειδικά για εφέτος η προκαταβολή φόρου για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση, πρέπει να είναι μηδενική και για τις υπόλοιπες 50%. Ο φόρος που αντιστοιχεί στα τυχόν πραγματικά έσοδα, θα πληρωθεί μετά την εκκαθάριση σε δόσεις. Παράλληλα μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 24% στο 20% εντός του 2020. Και βιώσιμη λύση στο θέμα των επιταγών, με την ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη της, με χορήγηση από τις Τράπεζες δανείου ισόποσου με όσα χρειάζεται για να πληρώσει.

  • Προστασία της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

Είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν τα funds να πετούν έξω από τα σπίτια τους οικογένειες που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Είναι απάνθρωπο. Άκουσα τις προτάσεις σας έρχεστε να κάνετε μια τρύπα στο νερό.

Η κατάσταση και λόγω της κρίσης θα γίνεται συνεχώς δυσχερέστερη.

Και νέα προβλήματα θα ανακύψουν.

Έχουμε καταθέσει τροπολογία για παράταση της προστασίας και σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, για την αναζήτηση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης ώστε να μην κρύβονται κακοπληρωτές πίσω από όσους έχουν ανάγκη.

Επιτέλους κάντε την αποδεκτή. Τι περιμένετε;

Θέλω ακόμα να επισημάνω ότι η κρίση της πανδημίας προκαλεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων. Από το 2016 καταθέσαμε δημόσια την πρόταση μας για τη δημιουργία bad bank . Τότε, έπεσαν να με φάνε. Με είπαν λαϊκίστρια.

Σήμερα η θέση μας για τη bad bank υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους, πρόσφατα και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

  • Ειδικά Προγράμματα για τους Αγρότες.

Η ανόρθωση της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από τον πρωτογενή τομέα ή αν θέλετε από τον αγροτοδιατροφικό τομέα για συμπεριλάβω και τη μεταποίηση.

Προτείνουμε άμεσα:

  • Προκαταβολή του 50% των ενισχύσεων μέσα στον Μάιο.
  • Ειδική εισοδηματική στήριξη κτηνοτρόφων και αλιέων με ενεργοποίηση του μηχανισμού deminimis.
  • Επιδότηση του μισθού και του εργόσημου, για να εργασθούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης.
  • Πρόγραμμα ενίσχυσης του Τουρισμού.

Η κρίση της πανδημίας πλήττει ιδιαίτερα τον Τουρισμό.  Με επιπτώσεις στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Χρειάζεται ένα ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ με αξιοποίηση του διεθνούς brand της Ελλάδας και ενίσχυσης  της ανταγωνιστικότητας του.
Στο Ειδικό Σχέδιο  προτείνουμε να περιληφθούν :

Μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων όπως:
Μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 και αναστολή πληρωμής οφειλών.
Μείωση ΦΠΑ για δυο χρόνια στην εστίαση και στη διαμονή στο 6% και στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες στο 13%.
Κατάργηση για δυο χρόνια του τέλους διανυκτέρευσης και του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Τόνωση της ρευστότητας για την επανεκκίνηση με κρατικές εγγυήσεις για δάνεια.
Στοχευμένη καμπάνια προβολής σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τους φορείς του χώρου.
Μεγάλο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για την μετακίνηση οικογενειών.

Η Ελλάδα ασφαλής χώρα. Πρωτόκολλο της Ε.Ε. για «πιστοποιητικά» και ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις. Αλλιώς δεν θα ξεπαγώσει ο τουρισμός για φέτος.

Με δεδομένο δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του μισού εκατομμυρίου των εποχικά απασχολούμενων κυρίως στον τουρισμό και τον επισιτισμό δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει το 2020 τις προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας, πρέπει να υπάρξουν δυο αλλαγές. Πιο ελαστικές προϋποθέσεις και επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης από το Ταμείο Ανεργίας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έχω μιλήσει επανειλημμένα για  Αλλαγή πορείας.

Αλλαγή πορείας που χρειάζεται για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με αυτή την Ευρώπη δεν πάμε μπροστά.

Κρίνεται πια το μέλλον της Ένωσης. 

Είναι ώρα για μια νέα Ευρωπαϊκή συνθήκη. Στόχος να προχωρήσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Στην Ευρώπη δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Χρειάζεται Νέο χρήμα. Καινοτόμα εργαλεία, μη συμβατικές λύσεις. Πρόγραμμα 1,5 τρις ευρώ για όλη την Ευρώπη, ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ.

Μεταβιβάσεις και όχι δάνεια στα κράτη, χωρίς νέα μνημόνια.

Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για 3 χρόνια.

Κ. Μητσοτάκη, βγείτε μπροστά, όχι πίσω από τις πλάτες του Μακρόν και του Σάντσεθ. Δώστε τη μάχη.

Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε αυτή την προοπτική μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εμείς δίνουμε καθημερινά την μάχη. Μια μάχη που δεν είναι εύκολή.  Κάνετε και εσείς βήματα στο λαϊκό κόμμα έχετε ευθύνη

 Επίλογος

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κάθε μεγάλη δοκιμασία, κάθε κρίση, μετράει το μπόι του καθενός μας.

Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε έναν δικό μας δρόμο. Της προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη η χώρα. Που στηρίζει όσα θετικά γίνονται, προτείνει όσα πρέπει να γίνουν, ασκεί κριτική σε αδικίες και αστοχίες, προστατεύει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, των εργαζομένων, των αδυνάμων. Δεν μπορεί να πληρώσουν πάλι το μάρμαρο.

Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA .

Η επιστροφή στην καθημερινότητα  μας φέρνει αντιμέτωπους με τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες αλλαγές που δημιούργησε η κρίση.

Το πως θα προσδιοριστούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά. 

Βιώνουμε ένα βίαιο τεχνολογικό μετασχηματισμό, που έχει οφέλη αλλά έχει και κόστη. Μεγαλώνει τις ανισότητες ακόμη και μέσα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Για τους συντηρητικούς , η απάντηση φαίνεται να είναι η ίδια. Επιστροφή στην κανονικότητα της λιτότητας με λατρεία της αγοράς.

Οι λαϊκιστές, σε αμηχανία και απόγνωση  θα καλλιεργήσουν τον απομονωτισμό, τον εθνικισμό.

Για μας τους Σοσιαλιστές είναι φανερό ότι μέσα από αυτή την κρίση, δικαιώνονται αρχές και αξίες και για αυτούς παρουσιάζονται διάφορες απομιμήσεις . Προσοχή λοιπόν στους μιμητές από συμφέρον που κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που φαίνεται όμως μέσα στις πολιτικές τους.

Αναβαθμίστηκε  ο ρόλος του κράτους, όλοι πια αναγνωρίζουν τη σημασία του να προστατεύσει τον πολίτη από τους κινδύνους, να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία. Δεν είναι πια το κράτος που δαιμονοποιείται για όλα τα δεινά, αλλά αυτό που καθοδηγεί τα βήματα των κοινωνιών στο τεντωμένο σχοινί ενός αβέβαιου μέλλοντος.

Αβέβαιο, έλεγε ο Γεώργιος Γεννηματάς, είναι το μέλλον γι’ αυτούς που δεν προσβλέπουν. Και εμείς και προσβλέπουμε και προβλέπουμε και δουλεύουμε γι’ αυτό το μέλλον.

Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα “θέλω” της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Να είστε βέβαιοι ότι η Παράταξη της Αλλαγής που έχει κάνει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες στηριζόμαστε και σήμερα  θα βγει δικαιωμένη και πιο ισχυρή. 

Για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, για να μη μείνει κανείς πίσω, για να γράψουμε μαζί ένα νέο συμβόλαιο με το λαό.