ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ: “ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΜΕ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΡΟΛΟ, ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝ”

Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Φίλες και φίλοι,

  1. Θεώρησα χρέος μου να έρθω σήμερα στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ για να τονίσω την σημασία που η παράταξή μας αποδίδει στον συνδικαλισμό. Συνδικάτα ισχυρά με λόγο και ρόλο, θεσμικοί συνομιλητές για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη στήριξη των εργαζομένων.  Με  το συνδικαλιστικό κίνημα να αναλαμβάνει το ίδιο την πρωτοβουλία προτάσεων και διαλόγου για τις αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές που απαιτούνται στην λειτουργία και την παρέμβαση του.

Έχουν στοιχίσει πολύ στους ίδιους τους εργαζόμενους τα προβλήματα της ΓΣΕΕ. Σήμερα πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Να αποτελέσει η κρίση παρελθόν.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχετε μπροστά σας ένα δύσκολο δρόμο στην σημερινή εποχή.

  • Σήμερα 1 εκατομμύριο 130 χιλιάδες άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους. Και η δήθεν μείωση της ανεργίας γίνεται με το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας στα δύο, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όπως και επί Σύριζα βέβαια,
  • Μετά την ανεργία , το πρόβλημα της εποχής είναι ο φτωχός εργαζόμενος. Το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας γίνεται πράξη. 700.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν μικτό μισθό κάτω των 700 ευρώ. Το 40% του συνόλου.
  • Την ίδια στιγμή, οι ένοικοι του Μαξίμου, αμφισβητούν δικαιώματα, υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις και θεωρούν τα συνδικάτα “εχθρούς”.

Η δική μας παράταξη, εκφράζει και στηρίζει τον κόσμο της εργασίας, αποτελεί το αποκούμπι των αδυνάτων.

Σήμερα εδώ ενώπιον σας ,με καθαρές κουβέντες, θέλω να αναφερθώ σε ορισμένες δεσμεύσεις μας. 

Δεσμεύσεις που έχουν πάρει την μορφή συγκεκριμένων διατάξεων Νόμου, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

Και θέλω ιδιαίτερα να σταθώ σε 7+1 από αυτές:

1ον 

Πρώτο βήμα ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους 

είναι αυτοί που ξέρουν και  πρέπει να αποφασίσουν.

2ον Ν’ ακυρώσουμε την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων. 400.000 εργαζόμενοι και κυρίως σερβιτόροι και ντελιβαράδες είναι στον αέρα. Το Υπουργείο Εργασίας συνειδητά κωλυσιεργεί.  

Εμμένουμε σταθερά στην υποχρεωτικότητα και στην καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

3ον Να καταργήσουμε το Νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση (μετά το μακιγιάζ της ΝΔ).

Κανονική 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους όπως έχουμε προτείνει. επαναφορά του ΕΚΑΣ και άρση των αδικιών. Διάλογος για ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό

4ον Ρήτρες απασχόλησης σε κάθε σύμβαση του Δημοσίου με ιδιώτες . Τα φορολογικά κίνητρα δεν μπορεί να αφορούν τα μερίσματα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους ανέργους.

5ον Να αντιμετωπίσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αναβαθμίζοντας τον ΣΕΠΕ για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των Νόμων και των Συμβάσεων, χωρίς εξαιρέσεις και συμβιβασμούς.

6ον Να προστατεύσουμε την Α’ κατοικία των ασθενέστερων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Έχω καταθέσει πρόταση στα κόμματα για τη διαμόρφωση νέου αποτελεσματικού πλαισίου.

7ον Κίνητρα  ώστε με τους Κοινωνικούς Εταίρους να συγκροτήσουμε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής που θα προετοιμάσει έγκαιρα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

7+1

Και τέλος είμαστε και θα είμαστε ενεργά παρόντες, μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, των Ναυπηγείων, των Λιπασμάτων, της αμυντικής βιομηχανίας, τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ και στις τράπεζες και σε όλους όσους δοκιμάζονται από τις πολιτικές της προηγούμενης και της σημερινής Κυβέρνησης.

Απλώνουμε το χέρι σε όλους.

Για να συγκροτήσουμε την νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που έχει ανάγκη η κοινωνία και η χώρα μας.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά στο Συνέδριό σας.