ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: “ΑΝΕΠΑΡΚΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ”

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Μέτρα καθυστερημένα, ανεπαρκή και συντηρητικά

Δυστυχώς η Κυβέρνηση έρχεται με μέτρα καθυστερημένα, ανεπαρκή και συντηρητικά. Έχουμε μιλήσει για το πως πρέπει να στηριχθεί ο τουρισμός και οι σημαντικότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας για να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγική βάση της χώρας,. Γιατί αν τώρα καταρρεύσουν, το κόστος της ανόρθωσης θα είναι πολύ δύσκολο, θα είναι πολύ βαρύ. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο εύκολο να μαζέψουμε ότι μπορούμε, να το σταθεροποιήσουμε τώρα παρά να χτίζουμε μετά σε ερείπια. Να επισημάνω πριν μπούμε σε λεπτομέρειες ότι η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, που είναι σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία. 

Το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη και απολύτως κοστολογημένη πρόταση για την εργασία. Τι κάνει τώρα η Κυβέρνηση; Το πρόγραμμά της έχει πολύ μεγάλη διαφορά από αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί. Η επιδότηση εργασίας έτσι όπως την προτείνει η Κυβέρνηση συνοδεύεται από μείωση αποδοχών για τους εργαζομένους κατά 20% και συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτό είναι σε βάρος των εργαζομένων και έρχεται να καθιερώσει μέσα στην πανδημία τη μερική απασχόληση. Στην πραγματικότητα το κόστος της κρίσης μεταβιβάζεται στους εργαζόμενους με διπλό τρόπο. 

Το SURE είναι κοινοτικό πρόγραμμα, αλλά δεν παύει να είναι δάνειο. Που σημαίνει ότι επιβαρύνεται η χώρα από αυτό το δάνειο. Άρα στο τέλος της ημέρας επιβαρύνεται και ο εργαζόμενος. Δεν είναι δυνατόν να δίνει η κυβέρνηση κίνητρα για την μερική απασχόληση. Θα έπρεπε να διασφαλίσουμε, όπως λέει το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής όχι μόνο να μην υπάρξουν απολύσεις στις επιχειρήσεις που επιδοτούνται αλλά και να μην υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στους όρους των συμβάσεων των εργαζομένων. 

Δεν φτάνει η μείωση του ΦΠΑ που εξαντλείται στους καφέδες και τις πορτοκαλάδες. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται πιο γενναία μέτρα για τον τουρισμό και την εστίαση . Μείωση για τη διαμονή και την εστίαση στο 6% για να γίνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ύψος της ύφεσης εξαρτάται από το τι θα σώσουμε στον τουρισμό. Δεν επαρκούν οι εξαγγελίες τις Κυβέρνησης, δεν δίνουν κίνητρα για να ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να υπάρχουν έσοδα. Επίσης στην μείωση της προκαταβολής φόρου, πρέπει να είναι μηδενική η προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε τη θέση της και παραπέμπεται για τον Ιούλιο η απόφασή. Δεν είναι δυνατόν να μιλάει ο Πρωθυπουργός και να μην ξέρουν οι επιχειρηματίες -και μετά το διάγγελμα- ποιο θα είναι το πλαίσιο που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα γιατί μόνο έτσι ένας επιχειρηματίας θα πάρει σοβαρές αποφάσεις για τη δουλειά του. 

Άλλο θέμα για το οποίο φωνάζουμε εδώ και καιρό είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είχα στείλει επιτολή στο Σοσιαλιστικό κόμμα για ένα ενιαίο υγειονομικό πρωτόκολλο στην Ευρώπη. Αφού δεν έχουμε ενιαίες κατευθύνσεις, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να διευκολύνει επιχειρηματίες να εφαρμόσουν υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός και έτσι πρέπει να παραμείνει, αλλά πως θα παραμείνει αν δεν πει πως θα λειτουργήσουν με ενιαίο τρόπο οι επιχειρήσεις για να νιώσουν όλοι ασφάλεια και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις και όσοι πρόκειται να μας επισκεφτούν. Για τις μικρές επιχειρήσεις μπορεί να δώσει οξυγόνο ο κοινωνικός τουρισμός. Είναι μικρό το πακέτο, λίγο μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος όμως είναι άλλες οι ανάγκες στήριξης για τις επιχειρήσεις και τις μετακινήσεις ,τις μεταφορές αλλά και την ελληνική οικογένεια. Είμαστε σε ειδικές έκτακτες συνθήκες να αντιδράσουμε διαφορετικά με μη συμβατικές λύσεις. 

Η Ευρώπη καθυστερεί και δεν παίρνει γενναίες αποφάσεις

Δυστυχώς όπως είπε η κα Λαγκάρντ και αργά και λίγα. Δείτε την Αμερική τι κάνει, τι ποσά δίνει για να στηρίξει την οικονομία της. Είναι ένα βήμα το ταμείο ανασυγκρότησης, αλλά έχει γίνει ένα τεράστιος συμβιβασμός σε σχέση με το ποσό, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Θα ήθελα να δω την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί πιο δυναμικά, να βγει μπροστά σε αυτή τη μάχη. Εμείς θέτουμε με πίεση και δυναμικά σε όλες τις συνεδριάσεις του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος. Δεν μου αρκεί ότι υπέγραψε μία φορά ο Πρωθυπουργός μαζί με άλλους οκτώ Προέδρους και Πρωθυπουργούς την επιστολή. Θέλω να τον ακούσω να θέτει τα θέματα και να διεκδικεί. Το σύμφωνο σταθερότητας πρέπει να ανασταλεί μέχρι και το 2022. Είναι δυνατόν την επόμενη χρονιά η Ελλάδα να έχει τη θηλιά στο λαιμό; Το πρόγραμμα SURE είναι σημαντικό βήμα, αλλά δεν φτάνει. Υπάρχουν όμως και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα που θέλουν προσοχή. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσμοθετήσει ρήτρα που θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που στηρίζονται να δείξουν κοινωνική ευθύνη και να μην μπορούν να προχωρούν σε δυσμενείς αλλαγές στις συμβάσεις των όρων εργασίας αλλά και την μη ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν έδρα στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Μεγάλες επιχειρήσεις που ενισχύονται κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης με κρατικές ενισχύσεις από τις χώρες τους που έχουν δυνατότητα να διαθέσουν τεράστια ποσά για να τις στηρίξουν, να δεσμεύονται ότι δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν, αντί πινακίου φακής μάλιστα, αντίστοιχες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις άλλων χωρών, στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Να μην μπορεί π.χ η Lufthansa να πάρει μια τεράστια κρατική ενίσχυση από τη Γερμανία και στη συνέχεια να έλθει να εξαγοράσει την AEGEAN στην Ελλάδα. Να είναι επίσης ξεκάθαρο ότι σε μεγάλες επιχειρήσεις που δίνεται ενίσχυση από τα κράτη θα έπρεπε να γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το κράτος, δηλαδή ο λαός, θα πάρει πίσω τα χρήματα όταν η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Δεν ακούω τίποτα για τα θέματα αυτά από την κυβέρνηση, ούτε ο Πρωθυπουργός τα αναδεικνύει στην Ευρώπη. Εγώ κάθε μέρα θα αναδεικνύω τι πρέπει να κάνει και δεν το κάνει .Στην πρώτη φάση δείξαμε κατανόηση, στηρίξαμε τη χώρα και την κοινωνία να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Σήμερα πρέπει να παλέψουμε πως θα ζήσουν οι άνθρωποι κάτω από αυτές τις νέες συνθήκες, όχι να μείνουμε αμίλητοι θεατές. 

Οι παπαγάλοι που στοχοποιούν το Κίνημα Αλλαγής και εμέναπροσωπικά, αποκτούν από σήμερα ονοματεπώνυμο.

Είναι φανερό πριν ακόμα από τις τελευταίες εκλογές ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει στοχοποιηθεί. Γιατί ενοχλούμε και φαίνεται πως ενοχλούμε πολύ. Ίσως επειδή λειτουργεί ως ένα ανάχωμα στην πόλωση και στο διχασμό. Στοχοποιείται η παράταξη μας και στο πλαίσιο αυτό βάλλομαι και εγώ προσωπικά. Έχω μιλήσει στο προηγούμενο διάστημα για παπαγάλους. Φαίνεται ότι αυτοί οι παπαγάλοι αποκτούν από σήμερα ονοματεπώνυμο. Φαίνεται ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που δίνουν την εντύπωση ότι εκτελούν κάποιο συμβόλαιο εις βάρος του Κινήματος Αλλαγής και μένα. Αναφέρομαι στα απολύτως αντιδεοντολογικά σχόλια που έκανε σήμερα ο κ. Πρετεντέρης σε βάρος μου και σε βάρος του Κινήματος Αλλαγής. Πρέπει να σας πω ότι ξεπέρασαν κάθε όριο ευπρέπειας και δεοντολογίας και μάλιστα πρέπει να πω ότι ήταν σχόλια απολύτως φτηνά και σεξιστικά. .Αναρωτιέμαι τι εννοούσε ο κ. Πρετεντέρης όταν έλεγε ότι η κα Γεννηματά ίσως δεν πήγε στη Βουλή γιατί έπρεπε να πάει στο κομμωτήριο. Όλα αυτά τα 20 χρόνια στην πολιτική έχω ακούσει πολλά απαξιωτικά και σεξιστικά σχόλια. Δεν το βάζω κάτω γιατί θεωρώ ότι αυτό γίνεται σε βάρος και πολλών άλλων γυναικών στην Ελλάδα και όχι μόνο στην πολιτική αλλά στις επιχειρήσεις , στους χώρους δουλειάς. Δεν θα κουραστώ, λοιπόν, να αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μας γιατί οι γυναίκες μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στους χώρους που βρισκόμαστε και στην πολιτική ζωή πρέπει όλοι να αποδεχθούν επιτέλους ότι μπορεί να υπάρξει γυναίκα πρόεδρος, η οποία μάλιστα έχει εκλεγεί απολύτως δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος της. Και φαντάζομαι ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν και τα άλλα κόμματα της Βουλής και η ΕΣΗΕΑ γι’ αυτού του είδους τις τοποθετήσεις, τις δημόσιες τοποθετήσεις. Και πρέπει να πω ότι δεν πήγα στη Βουλή γιατί ήμουν στο εξωτερικό, σε προσωπική, σοβαρή υποχρέωση και 14 ημέρες καραντίνα. Το γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία. Όσο για τη θέση μου και τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ήταν απόλυτα ξεκάθαρη με δημόσιες τοποθετήσεις και δικές μου και του Κινήματος και προσωπική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, όλων όσων δεν ήμασταν εκείνη την ώρα στην ψηφοφορία. Αλλά προφανώς δεν ήταν εκεί το θέμα.