ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: “ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ 2021”

Ανακοίνωση του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της ηγεσίας του S&D με εκπροσώπους εθνικών κοινοβουλίων παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι


Συνάντηση εργασίας διοργάνωσε χθες η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) με εκπροσώπους εθνικών Κοινοβουλίων με θέμα συζήτησης το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το ταμείο ανάκαμψης και τους «ιδίους πόρους» της ΕΕ.

Το Κίνημα Αλλαγής εκπροσωπήθηκε από τον Φίλιππο Σαχινίδη, μέλος του ΕΠΣ, ο οποίος μέσα από την παρέμβαση του προς τον Επίτροπο Τζεντιλονι έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις: :

“Η απόφαση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντική αλλά η συνεισφορά του στην ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ θα περιορίζεται από την οπισθοβαρή εκταμίευση των επιχορηγήσεων. Με δεδομένη την ασύμμετρη επίπτωση της κρίσης στις επιμέρους οικονομίες της ευρωζώνης που έχει ως συνέπεια οικονομίες όπως η ελληνική να έχουν πιο αργή ανάκαμψη είναι αναγκαίο να παραταθεί η αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο 2021.

Τέλος επεσήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ έτσι ώστε μελλοντικά, για όσο διάστημα δεν υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δημοσιονομικός σταθεροποιητικός μηχανισμός, να διευκολύνονται οι κυβερνήσεις σε κρίσεις όπως η κρίση πανδημίας να χρησιμοποιούν τους εθνικούς προϋπολογισμούς για να σταθεροποιούν τις εθνικές οικονομίες.”

Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι απάντησε στον κ. Σαχινίδη ότι η κρίση είχε ως αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα σε πολλές χώρες να έχει υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ. Ενώ το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ. Η ανάκαμψη είναι αργή και για αυτό το λόγο η αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα επεκταθεί και στο 2021. Τέλος είπε ότι η πρωτοβουλία για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων θα ξεκινήσει την Άνοιξη του 2021. Στόχος να γίνουν πιο απλοί και να διευκολύνουν την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων.