Τ.ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΗΝ «ananeotikiaristera.gr»: «ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ, ΠΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ»
Του Κώστα Πανδή
Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Τάσος Παππάς μιλά στην «ananeotikiaristera.gr» και αναφέρεται αρχικά στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας υγείας. Θεωρεί ότι ο πατριωτισμός των γιατρών, νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού μπόρεσε και κράτησε την δημόσια υγεία στο ύψος των περιστάσεων αν και ο χώρος ήταν αποδυναμωμένος από την περίοδο των μνημονίων. Τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε όσα απαιτούνταν για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις που πήρε κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και που άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ίδιας ιδεολογικής κατεύθυνσης έπραξαν στις χώρες τους. Θεωρεί ότι η στάση της κυβέρνησης μοιάζει να μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων υγείας υπενθυμίζοντας και την αρνητική άποψή της που είχε πάντα για το ΕΣΥ.
Ως δεύτερο μεγάλο θέμα που αναδείχθηκε την περίοδο αυτή αναφέρει το δομικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας να θεωρεί τον τουρισμό ως την βαριά της βιομηχανία και να κινδυνεύει να διαλυθεί κάτω από εξωτερικές πιέσεις όπως οικονομικές κρίσεις, γεωπολιτικές εντάσεις και πανδημίες, όπως αυτές που ζούμε στις μέρες μας.
Υποστηρίζει ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. κέρδισαν σε ουσία και εντυπώσεις οι χώρες του Βορρά με την αλλαγή συσχετισμών δανείων και επιχορηγήσεων αλλά και τη σύνδεση εκταμίευσης των ποσών με μνημόνια. Δηλώνει καθόλου αισιόδοξος από το κείμενο Πισσαρίδη διαπιστώνοντας αρχικά ότι όλα τα μέλη της επιτροπής προέρχονται από την ίδια σχολή οικονομικής σκέψης , ότι μοιάζει να αναφέρονται σε άλλη χώρα αγνοώντας τα χαρακτηριστικά της χώρας μας, και φοβάται για την εφαρμογή ενός μοντέλου «δημιουργικής καταστροφής» προκαλώντας στην πράξη μαζική ανεργία, χιλιάδες λουκέτα και κακά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ελπίζει οι δυνάμεις της αριστεράς να δώσουν μια σοβαρή, πειστική και ελκυστική απάντηση στο προγραμματικό και πολιτικό πεδίο.
Η συνέντευξη
Ποια είναι τα μείζονα οικονομικά προβλήματα που αναδείχθηκαν στη χώρα μας στην εποχή της πανδημίας;
-Το βασικότερο είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας. Ο τομέας αποδυναμωμένος από τη λεηλασία που υπέστη την περίοδο των μνημονίων μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων χάρη στον πατριωτισμό των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού. Δυστυχώς η κυβέρνηση και σ’ αυτήν τη φάση, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που έλαβε δημοσίως-προφανώς για να καθησυχάσει τους πολίτες- δεν έπραξε όσα απαιτούνταν για να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και ήταν προκλητικά μεροληπτική υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Υγείας. Έκανε πολύ λιγότερα απ’ αυτά που έκαναν άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη της ίδιας ιδεολογικής κατεύθυνσης. Παρά τις εκκλήσεις των εμπλεκομένων για περισσότερα χρήματα, προσλήψεις και ενίσχυση των υποδομών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστερεί εκκωφαντικά. Τόσο που σε πολλούς δημιουργεί την εντύπωση ότι επιδιώκει τον απορφανισμό του δημόσιου τομέα υγείας και την πριμοδότηση των ιδιωτών. Άλλωστε ποτέ δεν χώνεψε το ΕΣΥ. Συστηματικά κατηγορούσε τις αντίπαλες κυβερνήσεις ότι ρίχνουν νερό σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο, ότι ευνοούν την σπατάλη και υποκύπτουν στις απαιτήσεις των συντεχνιών. Το δεύτερο μεγάλο θέμα που αναδείχθηκε με την πανδημία δεν εξέπληξε κανέναν. Το ξέραμε, το έχουν επισημάνει οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, το είχαν ξορκίσει όλες οι κυβερνήσεις και είχαν προαναγγείλει δημόσιες συζητήσεις για την αντιμετώπιση του, χωρίς όμως να πάρουν τις πρωτοβουλίες. Μιλάω για τη δομή της ελληνικής οικονομίας. Όταν θεωρείς ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία σου και βολεύεσαι και το κυριότερο δεν κάνεις τίποτα για να επινοήσεις και να εφαρμόσεις εναλλακτικές πηγές ανάπτυξης που δεν θα είναι τόσο ευάλωτες σε αστάθμητους παράγοντες, πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι θα είσαι στο διηνεκές όμηρος των οικονομικών κρίσεων, των γεωπολιτικών εντάσεων και των πανδημιών. Τα γυάλινα πόδια της οικονομίας θα κινδυνεύσουν να διαλυθούν κάτω από τις εξωτερικές πιέσεις. Το ζούμε στις μέρες μας. Ο τουρισμός κατέρρευσε και μαζί του συμπαρέσυρε στην καταστροφή την εστίαση, τις μεταφορές, την απασχόληση στους κλάδους αυτούς και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Οι προοπτικές της χώρας μας μετά την απόφαση της Ε.Ε για το ταμείο ανάκαμψης.
-Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει μικρότερα ποσά απ’ αυτά που είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν. Κέρδισαν τις μάχες και ουσίας και εντυπώσεων οι χώρες του Βορρά. Κατάφεραν χωρίς μεγάλο κόπο να αλλάξουν υπέρ των δανείων τον συσχετισμό ανάμεσα στα δάνεια και τις επιχορηγήσεις και πέτυχαν να συνδέσουν την εκταμίευση των ποσών με μνημόνια (ήπια μεν, αλλά πάντως μνημόνια) και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στα απλά ελληνικά σημαίνουν λιτότητα, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, γενικευμένη μερική απασχόληση, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Σχετικά με τις προοπτικές της χώρας: Αν θεωρήσουμε ότι για την κυβέρνηση το αύριο της ελληνικής οικονομίας θα σχεδιαστεί με μπούσουλα την έκθεση ιδεών που κατέθεσε η ομάδα Πισσαρίδη πρέπει να πω ότι δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Διαβάζοντας το πρωτόλειο κείμενο μένεις με την αίσθηση ότι τα μέλη της επιτροπής (όλα ανήκουν στην ίδια οικονομική σχολή σκέψης) μελέτησαν άλλη χώρα και όχι την Ελλάδα. Διαπίστωσαν και δεν τους αρέσει καθόλου ότι είναι εκτεταμένος ο χώρος της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας. Διαπίστωσαν και δεν τους αρέσει καθόλου ότι είναι πολυπληθής η κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων. Απορροφούν, λένε, πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν αλλού, δεν διακρίνονται για την εξωστρέφεια τους, δεν καθοδηγούνται από καινοτόμες αντιλήψεις. Ανακάλυψαν την πυρίτιδα δηλαδή!!! Αυτή είναι η ελληνική οικονομία και με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα οφείλει μια κυβέρνηση να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές. Εκτός αν υιοθετήσουμε μια εκδοχή του μοντέλου της δημιουργικής καταστροφής-κλασικός νόμος του τούρμπο-καπιταλισμού- και αφήσουμε στο έλεος των νόμων της αγοράς όσους, κατά την ομάδα Πισσαρίδη, βάζουν φρένο στην ανάπτυξη. Στην πράξη αυτό θα προκαλέσει μαζική ανεργία, χιλιάδες λουκέτα, κακά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και πληβειοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Ελπίζω οι δυνάμεις της Αριστεράς να δώσουν μια σοβαρή, πειστική και κυρίως ελκυστική απάντηση. Και στο προγραμματικό και στο πολιτικό πεδίο. Διαφορετικά…