Τρία μεγάλα θέματα που κρίνουν τις εξελίξεις. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Λίγοι μήνες μένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Είναι μια περίοδος που η κάθε πολιτική επιλογή, το κάθε γεγονός αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, θα επηρεάζει όλο και περισσότερο την κρίση των πολιτών.

Τρία ζητήματα εκτιμώ όμως ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Το πρώτο αφορά το μείζον θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και ιδιαίτερα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη.

Η μάχη για την αποκάλυψη της αλήθειας, πρέπει να συνεχισθεί. Το θέμα δεν κλείνει όπως επιθυμεί η ΝΔ, συνεπικουρούμενη από ορισμένα φιλικά της μέσα ενημέρωσης.

Είναι μάχη συνέπειας και ευθύνης για όλους όσους –ανεξάρτητα κομματικήs προτίμησηs -ενστερνίζονται τις αρχές της δημοκρατίας και απαιτούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Δυστυχώς το μέτωπο της συγκάλυψης, δεν επέτρεψε την ουσιαστική έρευνα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Τέως και νυν κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να οχυρωθούν υποκριτικά πίσω από ένα δήθεν απόρρητο, αποκρύπτοντας την αλήθεια, παίζοντας θέατρο στην πλάτη του ελληνικού λαού. Συνεπικουρούμενοι βέβαια από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Δεν αμφιβάλλω ότι το ίδιο θα επιχειρήσουν και στην εξεταστική επιτροπή. Την ίδια ώρα που στα λόγια θα λένε όλα στο φως, στην πράξη θα επιχειρούν να επιβάλλουν συσκότιση, να καλύψουν τις απαράδεκτες πράξεις τους. Ιδιαίτερα όταν πολλαπλασιάζονται οι υποψίες ότι αφορούν πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη και άλλους πολιτικούς ή παράγοντες του δημοσίου βίου.

Όμως η προσπάθεια για την αποκάλυψη της αλήθειας και την κάθαρση, πρέπει να γίνει. Μέχρι τέλους.

Όσα εμπόδια και αν εγείρουν, όσες επιθέσεις και αν κάνουν.

Γιατί δεν πάμε απλά παρακάτω, όταν έχουμε μια Κυβέρνηση που βαρύνεται με συνειδητές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και καταφεύγει σε ακραίες καθεστωτικές πρακτικές.

Οφείλουμε όμως να αναδείξουμε με τις δικές μας παρεμβάσεις και προτάσεις, τον διαφορετικό δρόμο. Ένα μοντέλο διακυβέρνησηs που στηρίζεται στη διαφάνεια, την λογοδοσία, την αξιοκρατία, που σέβεται και θωρακίζει τους θεσμούς και εγγυάται τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Που τολμά την αποκέντρωση ,την αποκομματικοποίηση του κράτους, την αποκοπή του ομφάλιου λώρου με τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα.

Με ουσιαστικό θεσμικό έλεγχο της λειτουργίας της ΕΥΠ, που δεν μπορεί να είναι Πρωθυπουργικό τσιφλίκι.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα αφορά τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα.

Ο πόλεμος συνεχίζεται, οι εκβιασμοί της Ρωσίας σκληραίνουν, οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ύψη, το πρόβλημα των ελλείψεων απειλεί οικονομίες και νοικοκυριά. Η κρίση και η ακρίβεια οδηγούν σε αδιέξοδο τους οικονομικά ασθενέστερους, πλήττουν την μεσαία τάξη.

Είναι ανεπίτρεπτο πια η Ευρωπαϊκή Ένωση να μένει παθητικός θεατής.

Είναι όσο ποτέ αναγκαίο να υπάρξει μια νέα, ενιαία, Ευρωπαϊκή πολιτική στο ενεργειακό.

Με από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, που ισχυροποιεί την διαπραγματευτική ισχύ της Ευρώπης.

Με ενιαίες παρεμβάσεις για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.

Με τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου της ΕΕ, που θα ενισχύει όσους παρέχουν ενέργεια στο κοινό αποθεματικό, θα αποζημιώνει ενεργειακές βιομηχανίες που αναγκάζονται να μειώνουν την παραγωγή τους και κυρίως θα στηρίζει το εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων στις χώρες μέλη της.

Με κοινές πολιτικές -κοινωνικά αποδεκτές-για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε αυτά τα ζητήματα απαιτούνται πρωτοβουλίες και άσκηση πίεσης. Δεν έχουν πια νόημα οι επιστολές και τα κούφια λόγια. Είναι ώρα αποφάσεων, από τις οποίες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα κριθούν.

Φυσικά υπάρχουν παράλληλα και οι εθνικές πολιτικές. Στη χώρα μας η Κυβέρνηση εμμένει στα αδιέξοδα pass κάθε μορφής και συνεχίζει οριζόντιες παρεμβάσεις που ευνοούν τους παραγωγούς ενέργειας. Οι οποίοι συνεχίζουν να μη συμμετέχουν ουσιαστικά στα βάρη της κρίσης. Αλλά ο πληθωρισμός την ίδια ώρα καλπάζει.

Η ΝΔ κάνει πως δεν βλέπει τα θεσμικά μέτρα που παίρνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να προστατεύσουν τους πολίτες τους, για να περιορίσουν την ακρίβεια.

Πριν λίγες ημέρες οι Γερμανοί, πριν μήνες οι Γάλλοι, πρόσφατα οι Ισπανοί μείωσαν δραστικά τους φόρους στην ενέργεια. Τα ποσά που δίνουν έχουν άμεση θεσμική επίπτωση στον πληθωρισμό. Στη χώρα μας οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν στην αύξηση του,
Η διεκδίκηση για την λήψη ουσιαστικών μέτρων, η ένταση της πίεσης προς την Κυβέρνηση είναι όσο ποτέ επιβεβλημένη. Για να μειωθούν οι φόροι, να επιβληθεί πλαφόν στην λιανική του ηλεκτρισμού, να φορολογηθούν τα κέρδη των μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών, να στηριχθούν οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι.

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα επίκαιρες.

Το τρίτο ζήτημα, που θα ανεβαίνει συνεχώς όσο πλησιάζουν οι εκλογές, είναι το ποιος θα πείσει ότι εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τον λαό μας. Μέσα πράγματι σε συνθήκες μεγάλων προκλήσεων στα εθνικά, στην οικονομία, στο περιβάλλον και φυσικά στην κοινωνία.

Σήμερα δήθεν κανονικότητα της συντηρητικής παράταξης χρεοκοπεί όλο και περισσότερο στην συνείδηση των πολιτών. Η ηγεσία της βαρύνεται από τις καθεστωτικές και αυταρχικές πρακτικές της, Η πολιτική της είναι προσανατολισμένη στην στήριξη μόνο των μεγάλων κσι ισχυρών, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια και η αδικία διευρύνονται, αφορούν όλο και πιο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί με την ψήφο του λαού. Όχι μόνο τα κεντρικά πρόσωπα που την εφαρμόζουν, αλλά η ουσία της πολιτικήs. Και ο φορέας της.

Να δείξει ο λαός μας την έξοδο από την εξουσία, όχι μόνο στον κ Μητσοτάκη, αλλά στην παράταξη της ΝΔ.

Όχι όμως για να γυρίσουμε σε πολιτικές και πρακτικές του παρελθόντος, αυτές που ζήσαμε με την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Όχι για να ζήσουμε πάλι διχαστικές πρακτικές και εργαλειοποίηση των θεσμών στην λογική του ελέγχου των αρμών της εξουσίας.
Είναι ώρα για πραγματικά προοδευτικές και σύγχρονες λύσεις.

Είναι η ώρα για μια νέα στρατηγική που αλλάζει την Ελλάδα, φέρνοντας στο προσκήνιο την νέα γενιά. Που περιέχει βαθιές μεταρρυθμίσεις, ανατροπές σε ότι την κρατά καθηλωμένη στο χθες.

Οι πολίτεs θα κρίνουν το ποιος μπορεί να οικοδομήσει την νέα ισχυρή Ελλάδα, να εγγυηθεί την ευημερία του λαού της, το ποιος θα κάνει πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη με πολιτικές αναδιανομής και ένα νέο τολμηρό φορολογικό σύστημα, το ποιος θα δημιουργήσει ίσες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους για γνώση, εργασία, δημιουργία, οικογένεια. Είναι αυτά που θα διαμορφώσουν τελικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Για το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής είναι η μεγάλη ώρα.

Ήδη στέκεται υπεύθυνα, δυναμικά, με καθαρό λόγο στα δυο πρώτα ζητήματα που αναφερόμαστε.

Είναι η ώρα να προχωρήσουμε και στο τρίτο. Να αποτελέσει το νέο, σύγχρονο, προοδευτικό πρόγραμμά μας το σημείο αναφοράς, το θέμα συζήτησης, το κίνητρο συμμετοχής στην τελική διαμόρφωσή του, για τον κάθε δημοκράτη κσι προοδευτικό πολίτη σε κάθε γωνία της χώρας. Με εκκίνηση από τις παρεμβάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στις 3 Σεπτέμβρη και στην ΔΕΘ.

Ώστε να δημιουργήσουμε το νέο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα πλειοψηφίας, που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και θα φέρει και πάλι την ελπίδα στον λαό μας.

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”