Το χρηματιστήριο των εκλογών. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Οι κάλπες θα στηθούν με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά οι εκλογές θα κριθούν με οικονομικά κριτήρια. Τι έγινε και, κυρίως, την εναλλακτική.

Οι ερωτώμενοι, στις τρέχουσες μετρήσεις κοινής γνώμης, δεν ξεχωρίζουν την «πρώτη» από την «δεύτερη» κάλπη. Συγχυσμένοι καθώς είναι απαντούν, στο περίπου, για τον κυβερνήτη…
Συνδυαζόμενα τα παραπάνω, ίσως οδηγούν τους δημοσκόπους σε… λάθος συμπεράσματα. Χειρότερα και από τις εικαζόμενες εταιρικές ιδιοτέλειες…

1.Όντως, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ονομαστικών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, δανειστές και επόπτες επιτρέπουν σε μια κυβέρνηση τα ελλείμματα. Ανεξαρτήτως των λόγων (πανδημία, πόλεμος, πληθωρισμός κ.α.). Και η ΝΔ δαπανά αφειδώς… Τεράστια δημοσιονομικά ανοίγματα χωρίς αναπτυξιακό υπόδειγμα, τα οποία, με τη σειρά τους, προκαλούν μεγάλη ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών.

-Κάνει προσλήψεις στα νοσοκομεία (επικουρικούς), σχολεία, ειδικούς φρουρούς, δασοπυροσβέστες, πανεπιστημιακή αστυνομία, δημιουργεί ρεκόρ μετακλητών κ.α., σπάνια με αντικειμενικά κριτήρια.

-Δίνει για τρίτη, συνεχόμενη, φορά φέτος (Χριστούγεννα 2021 η πρώτη και αμέσως μετά το Πάσχα που μας πέρασε), 250 ευρώ «επίδομα φτώχειας».

-Μοιράζει (μη επιστρεπτέες) προκαταβολές χωρίς κανένα κριτήριο απασχόλησης ή μόχλευσης στην οικονομία.

-Δαπανά για την πανδημία και την ακρίβεια περί τα 60 δισ. ευρώ. Σχεδόν 34% του ΑΕΠ, ενώ αντιστοίχως ο τέως-αυτοδύναμος πρωθυπουργός της ΝΔ είχε περιοριστεί… στο 15,5% του ΑΕΠ, αλλά σε μια χρονιά (2009)…

2.Πέραν των εγγενών αδυναμιών στα γκάλοπ, καθώς η δημοσκόπηση δεν είναι μια εδραία επιστήμη που υποχρεούται σε αποδείξεις, υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα: Οι δημοσκόποι (ισχυρίζονται ότι) ρωτούν για το σήμερα και οι πολίτες απαντούν για το «αύριο».

Όταν η κυβερνητική θητεία τείνει στην ολοκλήρωσή της, ο κόσμος αναζητά πού θα δώσει τη σκυτάλη. Οι ερωτώμενοι απαντούν για την κυβέρνηση που θα ήθελαν μετά τον πρώτο γύρο. Αν μεσολαβούν εκλογές-δημοσκόπηση ή, εν πάση περιπτώσει, μη καθοριστικής επιλογής (διαδικαστικές τις θεωρεί ακόμη και η κυβέρνηση), πρυτανεύουν πιο σύνθετα κριτήρια. Με την απλή αναλογική θα ξεχειλίσει η οργή.

«Διορθωτική» ψήφος

3.Υπό αυτά τα δεδομένα, στον α’ γύρο οι πολίτες μπορούν να μην πάνε να ψηφίσουν, κυρίως οι προερχόμενοι από την κυβερνητική παράταξη, ή να επιλέξουν ψήφο-«καμπανάκι» για τον κ. Μητσοτάκη.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επιλέξουν υποψηφίους που αξίζουν με βάση προσωπικά κριτήρια, να επιβεβαιωθούν πολίτες με χαρακτηριστικά κοινωνικής απήχησης, δράσης και προτάσεων. Εδώ ενδιαφέρον θα είχαν οι επιλογές προς το ΠΑΣΟΚ. Να μετακινηθούν προς το κέντρο ορισμένοι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ και προς την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μάλιστα όταν, ακολούθως, θα έχουν δικαίωμα σε διορθωτική ψήφο ώστε να επιλέξουν κυβέρνηση (β’ γύρος ενισχυμένης αναλογικής).

4.Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΝΔ αποκομίζει λάθος εντυπώσεις όταν βλέπει τα συγκεκριμένα ποσοστά (π.χ. 30%-33%) σαν απήχηση του α’ (αναλογικού) γύρου. Πιθανότατα είναι το ρεκόρ της ΝΔ μετά τον «εκβιασμό» της ακυβερνησίας. Στον οποίο λέει ότι θα προχωρήσει αναπόδραστα ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκοντας, σώνει και καλά, μονοκομματική κυβέρνηση.

5.Η αλήθεια είναι ότι πράγματι οι εκλογές θα κριθούν στην οικονομία. Αλλά οι πολίτες δεν είναι… χρηματιστές για να πουλήσουν εν όψει μιας, ακόμη χειρότερης, προοπτικής. «Αγοράζουν» ακόμη στα… περσινά αποτελέσματα (τουρισμός, ελλείμματα, επιδόματα, προσλήψεις, γενικευμένη χαλαρότης…).

Καίτοι:

-Ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός που δεσμεύει τη χώρα σε πλεονάσματα, όταν παντού στην Ευρώπη θα προχωρούν σε δημοσιονομικά ανοίγματα προκειμένου να παρέμβουν με ανακουφιστικές δράσεις.

-Θα έχουμε και το 2023 ένταση των κεφαλικών (ανά πολίτη) έμμεσων φόρων με παράλληλη ελάφρυνση των πιο πλουσίων οικογενειών δια του (συμπληρωματικού) ΕΝΦΙΑ, του φόρου μερισμάτων (5%), την αφορολόγητη μεταβίβαση περιουσιών (έως 4,8 εκ. ευρώ ανά τέκνο), την φορολογική κλίμακα κ.α.

-Η χώρα είναι εκτός αγορών και δεν μπορεί να δανειστεί τα 11 δισ. ευρώ που χάριν αστεϊσμού(;) εγγράφονται στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό. Όταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δανείζονται για να επιδοτήσουν την βιομηχανία (Γερμανία κ.α.)…

-Τα κρατικά έσοδα δεν επιτρέπουν συνέχιση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος…

-Φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα αυξηθούν εκ νέου πριν το τέλος του χειμώνα…

Συμπέρασμα: οι λάθος εντυπώσεις στις δημοσκοπήσεις από τις… προχωρημένες απαντήσεις των ερωτώμενων, που στοχεύουν απ ευθείας στο β’ γύρο, δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα επίσπευσης των εκλογών.

Κυρίως προ του κινδύνου να «σκάσουν» τα κακά οικονομικά νέα…

Μόνο που αν στον «α’ γύρο της οργής» δεν επιτευχθεί για την κυβερνητική παράταξη ένα σκορ… ασφαλείας (αποσυσπείρωση, αποχή), ο επαναληπτικός γύρος θα κρύβει εκπλήξεις…

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”