Το ρολόι της πολιτικής ζωής έχει σταματήσει στην εποχή του Γρυλλάκη και του Μαυρίκη. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ

Φημολογείται έντονα ότι και άλλες συνομιλίες του Σ. Μιωνή με παράγοντες της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν κρυφά καταγραφεί από τον ίδιο και ότι κάποια στιγμή θα δοθούν στη δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η γνωστή συνομιλία Μιωνή – Παππά  ήδη μας θέτει αντιμέτωπους με το εξής ερώτημα: Είναι θεμιτό ιδιωτικές συνομιλίες που αποτελούν προϊόν υποκλοπής, άρα ποινικά κολάσιμης πράξης, να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον της Βουλής (π.χ. Προανακριτική Επιτροπή) ή ποινικού δικαστηρίου;

Το Σύνταγμα στο άρθρο 19 προστατεύει “απολύτως” το απόρρητο κάθε ιδιωτικής συζήτησης και για τον λόγο αυτό απαγορεύει να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία συνομιλίες που έχουν καταγραφεί κρυφά από κάποιον τρίτο ή από τον ένα συνομιλητή εν αγνοία του άλλου. Είναι όμως “ιδιωτική” μια συνομιλία όταν ο ένας από τους συνομιλητές είναι υπουργός (Ν.Παππάς) και το περιεχόμενο της συζήτησης δεν αφορά ιδιωτικά ζητήματα αλλά δημόσιες υποθέσεις; Η απάντηση εδώ δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική. Όμως αυτό που το Σύνταγμα στην πραγματικότητα προστατεύει δεν είναι μόνον οι συνομιλίες που έχουν ως περιεχόμενο θέματα της ιδιωτικής ζωής και διεξάγονται μεταξύ ιδιωτών, αλλά κάθε εμπιστευτικού χαρακτήρα συνομιλία. Εκείνη δηλαδή που το περιεχόμενό της οι συνομιλούντες επιθυμούν να παραμείνει γνωστό μόνο στους ίδιους (υποκειμενικό κριτήριο) και η συνομιλία διεξάγεται σε συνθήκες που αντικειμενικά διασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα (π.χ. δεν φωνασκούν σε δημόσιο χώρο). Το αγαθό που στην πραγματικότητα προστατεύεται είναι η ελευθερία των συνομιλητών να εκφράσουν ανεμπόδιστα τους στοχασμούς τους· αμέριμνοι δηλαδή ότι τα λόγια τους δεν καταγράφονται και άρα ουδέποτε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους. Αμεριμνησία απαραίτητη όχι μόνο στους ιδιώτες ώστε να εκφράζονται ελεύθερα, αλλά και στους δημόσιους λειτουργούς, προκειμένου να ασκούν τα καθήκοντά τους απαλλαγμένοι από τον φόβο ότι ίσως κάποτε κληθούν να λογοδοτήσουν για κάποια εμπιστευτική συνομιλία που είχαν στο παρελθόν. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι απόρρητες οι συζητήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αν ο προβληματισμός για τη νομιμότητα της καταγραφής της συζήτησης εκ μέρους του Μιωνή κατέληγε εδώ, τότε το συμπέρασμα θα ήταν πως δεν είναι αποδεικτικά αξιοποιήσιμη η συνομιλία του με τον Παππά. Επίσης, θα έπρεπε να διωχθεί ποινικά ο ίδιος ο Μιωνής για παραβίαση του απορρήτου, αφού κατέγραψε τη συνομιλία εν αγνοία του συνομιλητή του (άρθρο 370 Α ΠΚ) και την έδωσε στη δημοσιότητα. Για τον λόγο αυτό ο Μιωνής, στις δηλώσεις του που συνοδεύουν τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας, αναφέρεται στην προηγηθείσα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Μαρτίου 2016, μεταξύ του ιδίου και των Παππά και Παπαγγελόπουλου, ισχυριζόμενος ότι ο τελευταίος είχε επιχειρήσει τότε να τον εκβιάσει προκειμένου να του αποσπάσει χρήματα. Εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Μιωνή περί εκβιασμού, η καταγραφή της συνομιλίας του με τον Παππά είναι νόμιμη, ως η μόνη αποτελεσματική δυνατότητα να αποδείξει έναν εκβιασμό και μάλιστα προερχόμενο από τον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης (αποδεικτική κατάσταση ανάγκης, άρθρο 25 ΠΚ). Αυτή κατά τη γνώμη μου είναι και η μόνη συνταγματικώς ανεκτή χρήση μιας κατά τα λοιπά παρανόμως υποκλαπείσας συνομιλίας.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η μέριμνα για την καταπολέμηση των σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων και της διαφθοράς έχει υπονομεύσει σε σημαντικό βαθμό την προστασία που προσφέρει στην εμπιστευτική επικοινωνία το άρθρο 19 του Συντάγματος. Τόσο ο Σύριζα όσο και η Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια έχουν καθιερώσει σοβαρές νομοθετικές εξαιρέσεις που αντιβαίνουν στη ρητή απαγόρευση του άρθρου 19 Σ.. Τις εισήγαγε πρώτος ο Σύριζα το 2015 με εμπνευστή τον κ. Παπαγγελόπουλο και τις κατήργησε στο τέλος της θητείας του, δηλαδή όταν γνώριζαν πλέον οι πάντες ότι υπήρχαν υποκλοπές που αποκάλυπταν το παραδικαστικό κύκλωμα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτή η αλληλουχία υπουργικών εγκλημάτων και υποκλοπών θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό. Προς το παρόν αυτά που μάθαμε από την πρώτη συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής: Υπουργός να εκβιάζει επιχειρηματία, ο οποίος με τη σειρά του υποκλέπτει συνομιλία με άλλον υπουργό. Ο τελευταίος διαβεβαιώνει τον επιχειρηματία ότι θα καλέσει την εισαγγελέα διαφθοράς για να της κάνει υποδείξεις και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο ίδιος επικοινωνεί με παράγοντες της δικαιοσύνης και αντλεί πληροφορίες για υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προδικασίας και άρα καλύπτονται από μυστικότητα. Όλα αυτά, μαζί με τον βόρβορο της υπόθεσης Novartis που έχει προηγηθεί, αποτελούν ένα ακόμα πλήγμα για τη δημοκρατία.

Σαν το ρολόι της πολιτικής ζωής να έχει σταματήσει στις αρχές της δεκαετίας ‘90. Την εποχή του Γρυλλάκη και του Μαυρίκη. Τότε που οι κασέτες των υποκλοπών έφτασαν να πωλούνται στην Ομόνοια και το περιεχόμενό τους, δημόσιες και ιδιωτικές στιγμές των πολιτικών, δημοσιευόταν καθημερινά στον τύπο. Από τότε η τεχνολογία έκανε άλματα και η κασέτα του μαγνητοφώνου είναι πλέον μουσειακό είδος. Όμως έρχονται στιγμές που η πολιτική ζωή της χώρας μοιάζει με ένα κάρο που το σέρνουν λίγα ξέπνοα άλογα προσπαθώντας απεγνωσμένα να το ξεκολλήσουν από τον βούρκο.

Δημοσίευση από “thecaller.gr”