“Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών”. Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Συνέντευξη του Ανδρέα Παπαδόπουλου στη εφημερίδα “Στο Καρφί” και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια.

ΕΡ: Ας ξεκινήσουμε από την προσωπική σας εμπλοκή με τις εκλογές. Πώς αποφασίσατε να μεταπηδήσετε από την δημοσιογραφία στην κεντρική πολιτική σκηνή;

ΑΠ: Το μικρόβιο της πολιτικής υπάρχει από τα 15 μου χρόνια. Έχω κάνει μόνο πολιτικό ρεπορτάζ, οπότε η «τριβή» μου με την πολιτική είναι καθημερινή εδώ και δεκαετίες. Πέραν της δημοσιογραφίας, όμως, είχα εμπλακεί την προηγούμενη δεκαετία σε όλες τις διεργασίες της κεντροαριστεράς. Τους «58», τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΝΑΛ. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έπαιξε, ωστόσο, καταλυτικό ρόλο. Το ίδιο και η πίστη μου στην ανάγκη να υπάρχει μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική δύναμη, με ξεκάθαρα κοινωνικά, μεταρρυθμιστικά και ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

ΕΡ: Πως εξηγείτε την δημοσκοπική στασιμότητά του ΠΑΣΟΚ;  Έχουν γίνει λάθη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής; Αν ναι, μπορείτε να μου περιγράψετε κάποια;

ΑΠ: Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει αύξηση των ποσοστών του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές από 20% έως και 70%. Είμαι πεπεισμένος πως όλα όσα έχουν γίνει αυτόν τον έναν χρόνο θα αποτυπωθούν και στην κάλπη. Η τεράστια συμμετοχή στις εσωκομματικές διεργασίες και η παρουσία του κόσμου στις εκδηλώσεις που ξεπερνά κάθε προσδοκία, με οδηγεί στο συμπέρασμα πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Στην πολιτική η έννοια του λάθους έχει στιγμιαία χαρακτηριστικά. Οπότε κάποια μικρά λάθη μπορεί να έχουν γίνει. Είναι λογικό όταν αναλαμβάνει τα ηνία ένας τόσο νέος αρχηγός.  Δεν έχει γίνει όμως κανένα ουσιαστικό λάθος και πολύ περισσότερο κανένα λάθος σε επίπεδο κεντρικών-στρατηγικών επιλογών.


ΕΡ: Σας προβληματίζουν οι αποχωρήσεις στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και πώς κρίνετε την προσχώρησή τους στη ΝΔ;

ΑΠ: Κατηγορηματικά όχι. Ούτε θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω τις επιλογές των ανθρώπων που αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Όλοι μας κάνουμε τις επιλογές μας και κρινόμαστε για αυτές. Περισσότερο με ενοχλεί η στάση του κ. Μητσοτάκη, η οποία συμβάλει στην ευτέλεια της πολιτικής. Η πολιτική πρέπει να έχει και λίγο παιδευτικό χαρακτήρα. Οι επιλογές που έκανε ο πρωθυπουργός οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής και στην επικρότηση του αμοραλισμού. Ταυτόχρονα θα σταθώ στο γεγονός, όπως φάνηκε και από την μεγάλη συμμετοχή που είχε η συνδιάσκεψη της κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά» με επικεφαλής τον Θόδωρο Μαργαρίτη πως με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στρατεύονται πρόσωπα από την αριστερά, το Ποτάμι, την οικολογία, όπως ο Γιάννης Πανούσης, ο Νίκος Τσούκαλης, η Νίκη Φούντα και τόσοι άλλοι. Πρόσωπα που εκτιμώ και χαίρομαι που είμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο.


ΕΡ: O Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην πολιτική αλλαγή και στην ανάγκη σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Ποια είναι η δική σας οπτική;

ΑΠ: Κοιτάξτε, εγώ εκτός από τα λόγια, μου αρέσει να εξετάζω και τις πράξεις. Και οι πράξεις του κ. Τσιπρα όταν ήταν πρωθυπουργός κατέδειξαν ότι στα περισσότερα ζητήματα δεν έκανε προοδευτικές επιλογές. Εξαιρώ τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θεωρώ ότι έκανε σημαντικές προσπάθειες. Για παράδειγμα, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και η νομιμοποίηση που έδωσε στον κ. Καμμένο ήταν ότι πιο συντηρητικό και επικίνδυνο. Ο τρόπος που αντιμετώπισε το κράτος, τη δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές ήταν ότι πιο αντιθεσμικό. Οι απόψεις του για την παιδεία ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα.

ΕΡ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει ότι το ΠΑΣΟΚ θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Με ποιους και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Κατά την άποψή μου, κύριε Δρούζια, το σημαντικό δεν είναι με ποιους αλλά για πού. Δηλαδή τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε εμείς για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο. Από εκεί και πέρα, σεβόμενοι και τον εκλογικό νόμο-παρότι δεν τον ψηφίσαμε-λέμε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια για να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.  Σε ότι μας αφορά, όταν θα πάρουμε την εντολή, θα θέσουμε ένα πλαίσιο 5-10 βασικών θέσεων με τις οποίες θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης. Και όσο πιο ισχυρή θα είναι η εντολή που θα έχουμε λάβει από τους πολίτες, τόσο πιο δυνατή θα είναι η διαπραγματευτική ισχύ του κ. Ανδρουλάκη. Οι θέσεις αυτές σχετίζονται με τις βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, πρώτα από όλα ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και του εθνικού συστήματος υγείας, το ασφαλιστικό, τη δίκαιη φορολόγηση κλπ.

ΕΡ: Πως αξιολογείτε την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή;

ΑΠ: Βασικά σκέφτομαι τους φίλους μου τους σκιτσογράφους που χάνουν έναν αγαπημένο τους «πελάτη». Στα σοβαρά τώρα, ο κ. Καραμανλής είναι ένα μοιραίο πρόσωπο για τη χώρα. Η κυβέρνησή του μας χρεοκόπησε και γύρισε την Ελλάδα πολύ πίσω. Σκεφτείτε πως την παρέδωσε ο Κώστας Σημίτης και πώς ο Καραμανλής. Επίσης δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ουσιαστικά, όπως είχε πει και ο κ. Βενιζέλος. Ήταν η τρίτη συνιστώσα.


ΕΡ: Ποια θα λέγατε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της εκλογικής σας περιφέρειας που χρήζουν άμεσης επίλυσης και ποιο μήνυμα έχετε να στείλετε στους ψηφοφόρους του Βόρειου Τομέα της Β΄ Αθήνας.

ΑΠ: Οι 14 δήμοι του Βορείου Τομέα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Άλλες πχ είναι οι ανάγκες στην Κηφισιά και άλλες στην Νέα Ιωνία. Θα έλεγα ότι τα πιο σημαντικά προβλήματα σχετίζονται με το κυκλοφοριακό και τους ελεύθερους χώρους. Το μήνυμα που θέλω να στείλω, κύριε Δρούζια, είναι να εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Διότι είναι η πλέον υπεύθυνη και χρήσιμη δύναμη. Ένα σημαντικό επιχείρημα: Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τόπο είναι ταυτισμένες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Αναδημοσίευση από εφημερίδα “Στο Καρφί”