Το παράδοξο και οι απαντήσεις. Του Χρήστου Πρωτόπαππα

Το παράδοξο που καιρό τώρα βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, εντείνεται.
1. Η εικόνα που καταγράφεται:

Όλο και περισσότεροι αποδοκιμάζουν την Κυβερνητική πολιτική στους πιο κρίσιμους για την ζωή των πολιτών τομείς. Στην υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την προστασία του εισοδήματος από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.

Όλο και περισσότεροι καταδικάζουν ευθέως την θρασύτατη Κυβερνητική συγκάλυψη στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών. Το Συμβούλιο της Επικράτειας ακυρώνει τα κυβερνητικά τερτίπια για άλλη μια απαράδεκτη καταστρατήγηση του κράτους δικαίου, αυτή των τηλεφωνικών υποκλοπών και της παράνομης παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη.

Η περίπτωση της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους ,αναδεικνύει περίτρανα την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στα θέματα της ασφαλείας των πολιτών που υποτίθεται ότι ήταν κεντρικός στόχος αυτής της Κυβέρνησης. Μια ακόμη αποτυχία με τραγικές συνέπειες.Σε όλες τις μετρήσεις κυριαρχούν η οργή των πολιτών, η απογοήτευση για τις προοπτικές του μέλλοντός τους, ενώ η ελπίδα για κάτι καλύτερο περιορίζεται στο 13%.

2. Ο κίνδυνος:

Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε φαινόμενα επανόδου του λαϊκισμού και ενίσχυσης της Ακροδεξιάς. Δεν μπορεί να μη βλέπουμε ότι ένα ακροδεξιό κόμμα που ο αρχηγός του -με τα όσα διακηρύσσει -προσβάλλει την νοημοσύνη του κάθε εχέφρονος ανθρώπου, να υπάρχει περίπτωση στις ευρωεκλογές που έρχονται να πάρει διψήφιο ποσοστό στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν μπορεί να μη βλέπουμε τις μεθοδεύσεις και τις απαράδεκτες επικοινωνιακές τακτικές τύπου Τραμπ, που υιοθετούνται δυστυχώς και από μεγαλύτερα κόμματα.

Κάποιος θα πει ότι ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται σε όλη την Ευρώπη .

Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία, δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Η Κυβερνητική πολιτική, η ένταση των ανισοτήτων δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για αυτές τις λογικές και στην Ελλάδα. Έχουμε όμως χρέος όλοι όσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί να σταθούμε ενεργά απέναντι τους.

Να ορθώσουμε ανάστημα, με πολιτικές, με νέες στρατηγικές, με πρωτοβουλίες που πείθουν τους πολίτες. Να μη μεταβληθούμε σε παρατηρητές επικίνδυνων για την δημοκρατία μας καταστάσεων,.

3. Το θεωρητικά παράδοξο:

Όμως, παρά τις έντονα αρνητικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στις μετρήσεις της κοινής γνώμης η ΝΔ συνεχίζει να έχει μεγάλο προβάδισμα. Παρά του ότι εμφανίζει πλέον διευρυνόμενα φαινόμενα φθοράς, η απόστασή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παραμένει πολύ μεγάλη.

Γιατί; Πιστεύω γιατί ο πολίτης ακόμη δεν έχει αποδεχθεί πλήρως την ανάγκη μιας μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής και μιας προοδευτικής πορείας για την χώρα. Ακόμη διστάζει, ερευνά, προβληματίζεται. Θέλει να νοιώσει ασφάλεια και προοπτική, για να προχωρήσει στην αλλαγή. Να εμπιστευτεί αυτόν που προσδοκά να πάρει το τιμόνι της χώρας. Δυσανασχετεί όλο και πιο έντονα για την ΝΔ, αλλά περιμένει απαντήσεις που τον πείθουν, για να ελπίζει και πάλι. Τέτοιες που τον έπεισαν και στον Δήμο Αθήνας και προχώρησε στην μεγάλη αλλαγή με την εκλογή του Χάρη Δούκα.

4. Η προοδευτική απάντηση:

Ιδού λοιπόν το πεδίο δόξης για τα προοδευτικά κόμματα και κυρίως για το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής. Δεν μας ταιριάζει η απορία “με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα μπάζω τι έχουν και ψοφάνε τα καημένα”. Να συνειδητοποιήσουμε αντίθετα ότι χρειάζονται όλο και πιο πολύ αποφασιστικές ιδεολογικές μάχες, με καθαρό περιεχόμενο, με συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Χωρίς ταλαντεύσεις που θολώνουν το μήνυμα.

Με αυτοπεποίθηση και χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους.

Με νέα ατζέντα που παράλληλα με τις βασικές αρχές και αξίες του προοδευτικού χώρου,-το κοινωνικό κράτος, τις ανισότητες, την δημοκρατία, την ισότητα , την ανοιχτή κοινωνία-εμπεριέχει πια και την βιώσιμη ανάπτυξη με οφέλη για όλους, τις απαντήσεις στα νέα προβλήματα της ψηφιακής εποχής και της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Με τολμηρές προτάσεις για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Να μην επενδύουμε μόνο στην οργή και στον θυμό των πολιτών. Αυτό δεν γεννά προοδευτικές λύσεις, γιατί εκεί επικεντρώνουν οι λαϊκιστές και οι ακροδεξιοί.

Ναι, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να κάνουμε ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά το κύριο βάρος πρέπει να αφορά την δημιουργική ατζέντα.

Στο ερώτημα των πολιτών ποιοι και με ποια πολιτική θα μας κυβερνήσουν, στο ζήτημα της Κυβερνησιμότητας θα κριθούν οι πολιτικές μάχες,

Με πρόκριμα τις ευρωεκλογές και τελική αναμέτρηση για την αλλαγή των συσχετισμών τις εθνικές εκλογές. Εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ έχει την δυνατότητα να αναδειχθεί ως η κυβερνητική προοπτική για την χώρα. Για αυτό και έχει φιλόδοξους στόχους για τις ευρωεκλογές που έρχονται.

5. Η ανάγκη για προγραμματικές συγκλίσεις:

Θέλω όμως να επισημάνω και μια άλλη αναγκαιότητα. Η κυβερνητική προοδευτική αλλαγή, μπορεί να έχει ως ατμομηχανή το ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να στηριχθεί και σε ευρύτερες δυνάμεις.

Μεταξύ των οποίων -και παράλληλα με την ανανεωτική αριστερά -οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και αυτούς του προοδευτικού χώρου που δεν έχουν εκχωρήσει την πολιτική τους ταυτότητα στον κ. Μητσοτάκη. Αυτούς που βλέπουν την Κυβέρνηση να εγκαταλείπει την γνήσια μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες που ενώνουν και στρατεύουν δυνάμεις και πρόσωπα που μπορούν να προσφέρουν. Νέα, αλλά και έμπειρα.

Παράλληλα με την κομματική μας προσπάθεια, χρειάζεται να δημιουργήσουμε και να εμπιστευτούμε ένα πλατύ ρεύμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα φέρει την αλλαγή.

Ναι, δεν υπάρχουν συνθήκες για να γίνει μια εκ των άνω ένωση των πολιτικών κομμάτων του προοδευτικού χώρου, όπως βιαστικά προτείνουν ορισμένοι. Αυτό μπορεί να μη λειτουργήσει θετικά τώρα.

Υπάρχουν όμως συνθήκες για προγραμματικές συγκλίσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον πολίτη. Κυρίως μέσα στη Βουλή.

Η αρχή έγινε με την κοινή πρόταση δυσπιστίας μετά την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Χρειάζεται συνέχεια με πρωτοβουλίες και στα μεγάλα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των Ελληνίδων και την Ελλήνων.

Έτσι θα εμπεδωθεί περισσότερο όχι μόνο ένα κλίμα ουσιαστικής συνεργασίας, αλλά και η συνείδηση στην κοινωνία ότι θα υπάρχουν αύριο συσχετισμοί για την νέα διακυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο έγινε ήδη στις εκλογές της ΚΕΔΕ, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Ας μη μείνουμε μόνο σε αυτές.

Να μην πέσουμε στην παγίδα του διαίρει και βασίλευε, που θέλει ο κ Μητσοτάκης.

Είμαστε διαφορετικά κόμματα στον προοδευτικό χώρο, έχουμε την πολιτική μας αυτονομία και αντιπαραθέσεις θα υπάρξουν .Ας αποφύγουμε όμως να τις κάνουμε κυρίαρχες. Δεν είναι δυνατόν την ημέρα που βγαίνει στην δημοσιότητα η απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές, να γίνεται παντελώς λανθασμένη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αντί να επικεντρωθούμε όλοι κατά της ΝΔ.

Μη δώσουμε την ευκαιρία στη ΝΔ και στα φερέφωνά της να τρώνε ευτυχείς ποπ κορν, παρακολουθώντας ένα ρινγκ όπου αναμετρώνται τα προοδευτικά κόμματα.

Είναι ώρα για αποφάσεις προοπτικής που υπερβαίνουν τα κομματικά μικροσυμφεροντα. Ώρα ευθύνης για όλους μας.

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.dnews.gr