Το ναυάγιο του προσφυγικού. Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Όταν παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης τον περασμένο Ιούλιο την κυβέρνησή του, έδωσε την εικόνα μιας καθ΄όλα έτοιμης ομάδας να κυβερνήσει τη χώρα.

Και πράγματι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε πως είχε έτοιμα σχέδια σε πάρα πολλούς τομείς, ξεκινώντας από την οικονομία, την ασφάλεια του πολίτη, αλλά και άλλους τομείς. Και μέχρι τώρα φαίνεται πως προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίησή τους..

Είχε σχέδιο και στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό… Μόνο που το σχέδιο αυτό φάνηκε πως απείχε από την πραγματικότητα. Στηριζόταν σε λογικές και νοοτροπίες ακραίες. Στηρίζονταν στην λογική πως το πρόβλημα ήταν κυρίως αστυνομικό, καταστολής και διευθέτησης από τις αρχές ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό καταργήθηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το όλο θέμα ανατέθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Και ύστερα ήρθαν οι θύελλες, οι παλινδρομήσεις, οι αυτοσχεδιασμοί, κάθε φορά που τα σχέδια- παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στου Μαξίμου- συγκρούονταν με την πραγματικότητα…

Πολλές φορές μάλιστα ακούστηκαν και ακούγονται σχέδια που προκαλούν…  γέλιο. Όπως η δημιουργία πλωτών φραγμάτων που θα εμποδίζουν τους πρόσφυγες να μπουν στη χώρα…. Σε ποια σημεία ακριβώς θα τοποθετηθούν τα φράγματα; Εντός ή εκτός των Ελληνικών χορικών υδάτων;…

Η αδυναμία της Κυβέρνησης στην διαχείριση του προσφυγικού, με τις συνεχείς παλινδρομήσεις, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές  που «βουλιάζουν» τα νησιά, πυροδοτεί τη βόμβα και καταφέρνει να εξεγείρει και τους πρόσφυγες/μετανάστες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Το έδαφος αυτό βρίσκουν γόνιμο πλέον, οι κάθε λογής λαϊκιστές, κυρίως ακροδεξιοί και φασίστες για να αναπτύξουν τη δράση τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις διαδηλώσεις αυτές πρωταγωνιστεί ο περιφερειάρχης, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου, κ. Μουτζούρης, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο  για «σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» το οποίο αποδίδει στον Σόρος και σε αυτούς που «θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία…  Η πατρίς κινδυνεύει…» και άλλα εθνικο- λαϊκίστικα που  μας ανατριχιάζουν, όταν μάλιστα ακούγονται από έναν πρώην πανεπιστημιακό δάσκαλο

Η διαπίστωση πως το θέμα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνον Ελληνικό, δεν αρκεί, τη στιγμή, μάλιστα που η Ελλάδα αποδέχθηκε τον ρόλο του ταπεινού αποθηκάριου ανθρώπων που έδωσε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας την άνοιξη του 2016 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. . Χρειάζεται ένα συνολικό ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά, τόσο την εσωτερική διαχείριση του προβλήματος, όσο και την πίεση προς την ΕΕ, αλλά και τον ΟΗΕ.

Όσον αφορά την εσωτερική διαχείριση του προβλήματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως για να πετύχει ένα σχέδιο για αυτό το τόσο δύσκολο εθνικών διαστάσεων πρόβλημα χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση, ξεκινώντας με τα κόμματα- τα μεγαλύτερα, τουλάχιστον, της Βουλής- και φυσικά την τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια βάση ρεαλιστική και αξιόπιστη. Όχι υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν και που θα έχουν ως συνέπεια την περεταίρω κρίση αξιοπιστίας.

Η συναίνεση μεταξύ των κομμάτων θα συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική πίεση προς τους εταίρους στην ΕΕ για να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Άλλος ένας λόγος που καθιστά αναγκαία τη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων  και στο προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι  τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Στις γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται στην γειτονιά μας, οι πρόσφυγες και μετανάστες εργαλειοποιούνται. Αποτελούν ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια του Ερντογάν, στις πιέσεις που ασκεί, κυρίως προς την Ευρώπη, όπως το διαπιστώσαμε πολλές φορές…

Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε!

Δημοσίευση από metarithmisi.gr