Το μείγμα του φθινοπωρινού εκρηκτικού κοκτέιλ. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Το φετινό φθινόπωρο δεν μοιάζει με κανένα.

Δεν θεωρείται δεδομένο-στοιχειώδες αγαθό η θέρμανση εν όψει χειμώνα (δεν αποκλείονται διακοπές ρεύματος), δεν υπάρχει επάρκεια χρημάτων στα κρατικά ταμεία και αναζητείται μια σχετική πολιτική σταθερότητα. (Το πιστοποιητικό «θανάτου» της δημόσιας Υγείας έχει εκδοθεί προ διετίας με αφορμή τον covid).

  • Η χώρα είναι εκτός αγορών και σίγουρα αδυνατεί να (συνεχίζει) δίνει 2 ή 2,5 δις κάθε μήνα στους παρόχους ώστε να λειτουργεί υπό (κάποια) τάση το δίκτυο του ρεύματος (ενώ οι λογαριασμοί είναι απλησίαστοι).
  • Μετά και τη νέα αύξηση των επιτοκίων τις επόμενες εβδομάδες από Fed και ΕΚΤ η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περί ενεργοποίησης του μηχανισμού παρέμβασης ώστε να επανέλθουν τα επιτόκια κρατικού δανεισμού σε κάπως αποδεκτά, πλην ακριβά, επίπεδα. Να περιοριστούν δηλαδή τα spreads. (Ίσως αυτό να σας θυμίζει τον ευρω-Μηχανισμό στήριξης, το «πιστόλι πάνω στο τραπέζι» τον Μάρτιο του 2010. Δεν απέχει…) Και, ως γνωστόν, τα αίτημα χρηματοδοτικής παρέμβασης συνοδεύονται πάντα από όρους. Οι οποίοι είναι προαιρετικοί για ους δανειστές και υποχρεωτικοί για τους δανειολήπτες…
  • Ο κ.Μητσοτάκης δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα, σύμφωνα με την αγόρευση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, παρά μόνο τους… εκτελεστικούς αυτού νόμους. (Νόμους που μπορεί να υλοποιήσει μια απλή πλειοψηφία 151 εδρών…)

Αναμφίβολα δεν υπάρχει χειρότερη συγκυρία για τη χώρα.

Όχι μόνο μας παρακολουθούν μέσα από ένα συγκεντρωτικό πρωθυπουργικό μηχανισμό με έναν/μια ενσωματωμένο/η στην ΕΥΠ εισαγγελέα, και όταν αποκαλυφθούν δηλώνουν άγνοια, αλλά έχουν χάσει και κάθε έλεγχο επί της οικονομίας. Ενώ, την ίδια στιγμή, το πρωθυπουργικό γραφείο/«επιτελείο» του Μαξίμου, ένας ανέλεγκτος και ασύστολος «προεδρικός»-μονοπρόσωπος μηχανισμός άσκησης της εξουσίας, έχει διαρραγεί (παραίτηση Δημητριάδη).

Οι επιλογές Μητσοτάκη

Σε μια περίοδο που χρειάζεται να δανειστούμε, προκειμένου να στηριχτεί η κοινωνία, ακριβαίνει η ενέργεια, καλπάζουν τα επιτόκια, είμαστε εκτός αγορών και, ταυτόχρονα, εισήλθαμε σε πρόωρη πολιτική αστάθεια.

Ο κ.Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές:

α/είτε να επιχειρήσει να ελέγξει τις εξελίξεις (πολιτικές και οικονομικές), μέσα από πρόωρες εκλογές, ποντάροντας στις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν (ακόμη) πρώτο (κάνοντας χρήση του δικού του μπόνους εδρών στις επαναληπτικές εκλογές),

β/είτε θα αφήσει το χρόνο να κυλήσει στοιχηματίζοντας στην κούραση των πολιτών (και αντιπάλων) με τον κίνδυνο να απολέσει τον έλεγχο ακόμη και εντός της ΝΔ.

Η κατάσταση μοιάζει με κινούμενη πολιτική άμμο.

1.Οι ψηφοφόροι αναμένουν ενισχύσεις (επιταγή ακρίβειας, οικονομική στήριξη κ.α.) κάτι που δεν «βγαίνει» λόγω της αλόγιστης επιδότησης των παρόχων σαν αποτέλεσμα ενός παλαβού συστήματος τιμολόγησης του ρεύματος.

2.Αν δεν «δώσει» στη ΔΕΘ, δεν μπορεί να «ρεφάρει» από τις υποκλοπές… δικαιώνοντας τον Α.Γεωργιάδη ο οποίος κυνικότητα υποστηρίζει ότι το πόπολο θέλει (μόνο) άρτο…

3.Αν ενδώσει και… «δώσει» τον περιμένουν οι αγορές και οι Βρυξέλλες (άρθρο Hugo Dixon-Reuters). Άρα θα πρέπει ευθύς αμέσως να πάει σε εκλογές (και μετά γαία πυρὶ μιχθήτω …)

4.Αν «δώσει» και δεν πάει σε εκλογές έχει ετοιμαστεί το τέλειο κοκτέιλ της έκρηξης φέτος το χειμώνα. Και όχι μόνο δεν θα μπορεί να ξαναβρεί (πόρους) για να… ξαναδώσει την άνοιξη (για να πάει σε εκλογές), αλλά θα έχουμε δραματικές εξελίξεις (επιτόκια, ελλείψεις σε βασικά αγαθά…) Χώρια που μπορεί να διαμορφωθεί αξιόπιστη εναλλακτική (κυβερνητική) λύση και ο κ.Μητσοτάκης να περάσει δεύτερος…

Άρα, με τις οικογένειες σε αδιέξοδο, τα δημόσια οικονομικά υπό κατάρρευση και τα διεθνή σινιάλα (NYT, Politico, Reuters) να αποδομούν την κυβέρνηση, εισερχόμαστε σε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα: Οικονομική και πολιτική.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά το παραδέχεται… ψευδόμενος: Δεν ήξερα για τις παρακολουθήσεις (Ανδρουλάκη), δεν ευθύνομαι για τους (εξωγενείς) παράγοντες που επηρεάζουν την Οικονομία.

Άρα, για να πάρουμε την ήπια εκδοχή, ως ανεύθυνος («δεν γνώριζα-δεν ευθύνομαι) δηλώνει ασυνείδητα επικίνδυνος, άρα περιττός εξ αβελτηρίας και αδρανείας…

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”