Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να προχωρήσει μπροστά

Άρθρο του Κώστα Πανδή

Πριν τέσσερα χρόνια το ΠΑΣΟΚ που επί 35 χρόνια πρωταγωνιστούσε στην πολιτική ζωή της χώρας έβλεπε τα ποσοστά του να διολισθαίνουν σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η κρίση το είχε μετατρέψει από κόμμα εξουσίας σε κόμμα που θα πάλευε πλέον να εισέλθει στην βουλή. Παράλληλα, υπήρχε ένα κομμάτι της ανανεωτικής αριστεράς που είχε αρνηθεί να ενδώσει στις σειρήνες του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας να σταθεί απέναντι στον αριστεροδεξιό λαϊκισμό των κ.κ Τσίπρα και Καμμένου. Όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δημιούργησαν το 2015 την Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έλειψαν αυτοί που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το εγχείρημα ως κίνηση απελπισίας με μοναδικό στόχο την πολιτική επιβίωση των δύο κομμάτων. Κάποιοι άλλοι όμως, ευτυχώς, είδαν την δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως μια μεγάλη ευκαιρία για το χτίσιμο ενός νέου, σύγχρονου και ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

  Η ιδέα δεν ήταν καινούργια. Σημαίνοντα στελέχη με σημαντική διαδρομή στους δύο χώρους ήδη από τις αρχές του 2000 είχαν επιχειρήσει για έναν μεγάλο συνασπισμό στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, δίχως όμως επιτυχία. Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν ο ακραίος ηγεμονισμός ορισμένων επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την μία και οι αναχρονιστικές αξιώσεις περί ιδεολογικής καθαρότητας που προέβαλαν τα στελέχη του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς από την άλλη. Σεβόμενοι και οι δύο χώροι την πολιτική τους ιστορία αλλά και τιμώντας το αξιακό και ιδεολογικό φορτίο που φέρνουν στις αποσκευές τους, κατάφεραν το 2015 να πραγματοποιήσουν μια δύσκολη αλλά εξαιρετικά σημαντική για τον κόσμο της σοσιαλδημοκρατίας συνύπαρξη, φτάνοντας μάλιστα το 2017 και στην εκλογή κοινού προέδρου από την βάση.

  Το κοινό εγχείρημα που αποτελείται απ’ το ΠΑΣΟΚ, την πλειοψηφία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, από αρκετά σημαντικά στελέχη του Ποταμιού, προσωπικότητες της ευρύτερης Αριστεράς και το ΚΙΔΗΣΟ και σήμερα ονομάζεται Κίνημα Αλλαγής, είναι ο καρπός επίπονων και επίμονων διεργασιών. Αποτελεί κατάκτηση και συνάμα προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και δεν μπορεί κανένας επιπόλαια να επιχειρεί ασκήσεις επί χάρτου για το μέλλον του. Φωνές που αναπολούν το παρελθόν και προπαγανδίζουν με ρομαντική διάθεση την επιστροφή σε μονοσήμαντους κομματικούς σχηματισμούς που εξέφρασαν τις ανάγκες παλαιότερων εποχών, πιθανότατα δεν έχουν καταφέρει να επεξεργαστούν και να ερμηνεύσουν γόνιμα τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας. Η σαγήνη του αριστερόστροφού λαϊκισμού από την μία και ο δογματισμός μιας αχαλίνωτης δεξιάς από την άλλη καθιστούν την πρωταγωνιστική παρουσία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος αναγκαία για την δημοκρατία. Ο κόσμος της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης θέλει να δει το ξεπέρασμα των παθογενειών του παρελθόντος μέσα από τον διάλογο, τις συνεργασίες, το άνοιγμα σε φρέσκιες ιδέες.  Τόσο οι ευρωεκλογές όσο και εθνικές εκλογές του 2019 αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την εκ νέου διασπορά και το ρίζωμα της σοσιαλδημοκρατίας στην ελληνική κοινωνία. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το Κίνημα Αλλαγής έχει πλέον να βαδίσει προς μία μόνο κατεύθυνση και αυτή είναι μπροστά.     

Κώστας Πανδής

Στέλεχος Κινήματος Αλλαγής,

Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

της Πολιτικής Κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά»

Leave a Reply

Your email address will not be published.