ΤΟΜΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: “ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΚΤΟ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”

Κοινή Ανακοίνωση Τομέων Προστασίας Πολίτη και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής 

Ο θάνατος ενός 27χρονου πολίτη στο Βόλο, λίγο χρονικό διάστημα μετά τη σύλληψή του από την ΕΛ.ΑΣ. και τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, θα έπρεπε αυτονόητα να εγείρει την απαίτηση από όλους, για σαφή και άμεση διερεύνηση όλων των σχετικών συνθηκών.

Με απόλυτη διαφάνεια, θα περίμενε κανείς, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώσει την εντολή του για πλήρη διαλεύκανση ενός τόσο σοβαρού θέματος. Την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου. Και να μας πείσει με τη σοβαρότητά του, ότι εγγυάται πλήρως την αντικειμενικότητα της διερεύνησης , εάν υπάρχει ευθύνη οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. Γιατί ο ρόλος του είναι να προστατεύει απόλυτα τα δικαιώματα των πολιτών και να περιφρουρεί το κύρος του Κράτους Δικαίου. 

Αντί γι’ αυτό, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε μια κομματική ανακοίνωση που προϊδεάζει το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που ακόμη δεν διενεργήθηκε . Δίνει κατεύθυνση, υπονοεί προκαταβολική κάλυψη των υπαιτίων αν προκύψουν, καταστρατηγεί βασικά δικαιώματα των πολιτών και αμαυρώνει συλλήβδην το ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. που την εντάσσει στην συσκότιση και την κάλυψη. Τα κόμματα με τις ανακοινώσεις τους αναλαμβάνουν την ευθύνη της όποιας διάψευσής τους. 

Η Πολιτεία όμως έχει την πλήρη ευθύνη να μην παρασύρεται σε μικροκομματικά παιχνίδια, ειδικά όταν αφορά ανθρώπινες ζωές, τις οποίες οφείλει από το Σύνταγμα να εγγυάται και να διερευνά κάθε επιβούλευσή τους. Από οποιονδήποτε και πολύ περισσότερο από κρατικά όργανα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να παριστάνει την ανίδεη. Το αρμόδιο Υπουργείο έχει διαπράξει τεράστιο ολίσθημα και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε καμία δημοκρατική Πολιτεία.