ΤΟΜΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: “Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ;”

Κοινή Ανακοίνωση Τομέων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ουγγαρία 

Η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ουγγαρία και ο «διάλογος» με την τοπική κυβέρνηση δεν υπηρετούν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ουδόλως εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.

Η πρόσφατη καμπάνια της ομάδας  των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου με τίτλο “No Democracy, No Money” είναι εύγλωττη. 

Η Ουγγαρία (και η Πολωνία) δεν θα πρέπει να πάρουν ούτε ένα ευρώ βοήθειας για τις συνέπειες του COVID -19 αν δεν σεβαστούν το κράτος δικαίου, αν δεν συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Η Ουγγαρία, ήδη,  βρίσκεται στο δρόμο για την παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ για ένα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος. Είναι το ένα από τα τρία κράτη μέλη που αρνήθηκαν την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Όρμπαν συνειδητά επιλέγει να βρίσκεται στο περιθώριο της ΕΕ.  Οι πολιτικές συμμαχίες της κυβέρνησης με το ευρωπαϊκό περιθώριο είναι ακατανόητες. Η νομιμοποίηση των πολιτικών Όρμπαν για τους πρόσφυγες είναι γενικά, αλλά και εθνικά, επικίνδυνη.

Η δήθεν συναντίληψη για το θέμα της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων είναι μια ξεκάθαρη απάτη. Η Ουγγαρία διαθέτει  αστυνομικές δυνάμεις για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, όχι στον Έβρο ή στο Αιγαίο αλλά στη Βόρεια Μακεδονία. Γιατί πολύ απλά, ο Όρμπαν, με επανειλλημένες δηλώσεις, θεωρεί τη δική του χώρα ως σύνορο της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της. Διεκδικεί την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τη χώρα μας; Διεκδικεί τον υποχρεωτικό αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ;  Ή έχει στόχο να καταστήσει τη χώρα μας την Ουγγαρία του Νότου;