ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: “ΤΟ ΑΚΕΦΑΛΟ ΜΟΥΣΕΙΟ”

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού Κινήματος Αλλαγής

Ακέφαλο αρχαιοελληνικό άγαλμα θυμίζει το, εν πολλαίς ταλαιπωρίες πεσόν, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Παρά το εσπευσμένο «άνοιγμά» του λίγες εβδομάδες πριν το ξανακλείσιμό του λόγω πανδημίας, και για λόγους που κανείς δε γνωρίζει, πλην της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, παραμένει το μοναδικό Εθνικό μουσείο της Ευρώπης χωρίς διευθυντή. 

Σε μια εποχή που τα Εθνικά μουσεία συνδιαμορφώνουν πολιτιστική πολιτική στους τομείς δράσης τους, το δικό μας ΕΜΣΤ, σύμφωνα και με σχετικές πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού, μας κάνει «υπερήφανους» κυρίως για τους άπλετους και άνετους χώρους του, δηλαδή μέχρι στιγμής το βασικό του καύχημα είναι το κτήριό του!

Παράλληλα οι εργαζόμενοι του μουσείου παραμένουν σε μια ιδιότυπη ομηρεία καθώς:

  1. δεν υπάρχει διευθυντής ή άλλος αρμόδιος να διαπραγματευτεί μαζί τους τη συλλογική τους σύμβαση, που να διασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα.
  2. καθυστερεί αδικαιολόγητα η αναθεώρηση του εσωτερικού κανονισμού του Μουσείου.
  3. δεν υπάρχει κανείς που να δημιουργήσει το νέο σχεδιασμό διάρθρωσης του προσωπικού. 
  4. δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα πλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων προσωπικού του Μουσείου για την πλήρη του λειτουργία.
  5. υπάρχει ανισότητα στα δικαιώματα μεταξύ εργαζομένων στις ίδιες ειδικότητες του Μουσείου και του Υπουργείου.
  6. είναι ακάλυπτες ακόμα και οι εργαζόμενες μητέρες, καθώς η έλλειψη συλλογικής σύμβασης δεν κατοχυρώνει το επίδομα μητρότητας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση επαίρεται για την προστασία της οικογένειας.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα, καλούμε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να προκηρύξει άμεσα το διαγωνισμό για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα εξομάλυνσης των εργασιακών σχέσεων στον οργανισμό. 

Κυρία Υπουργέ αγαπάτε το σύγχρονο πολιτισμό, όπως διατείνεσθε; Απόδειξη!