ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: “ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ”

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτικής Προστασίας Κινήματος Αλλαγής

Προκαλούν οργή και αποτροπιασμό όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με πιέσεις, εκβιασμούς και σωρεία παράνομων ενεργειών που ασκήθηκαν από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος στον πραγματογνώμονα που διερευνούσε την φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.

Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της δικαιοσύνης να επιληφθεί του θέματος και να απονείμει τις ευθύνες εκεί που πρέπει. Οι θύλακες στην δικαιοσύνη και στην δημόσια διοίκηση που παρεμπόδισαν το έργο των ανακριτικών αρχών, εκτελώντας εντολές και «συμβόλαια» με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, πρέπει να διαλυθούν και οι πρωταίτιοι τους να αποκαλυφθούν. Το οφείλουμε στους 102 νεκρούς που τόσο άδικα χάθηκαν στην κόλαση της πυρκαγιάς.

Το υποκείμενο πρόβλημα που αναδείχνεται, όμως, από την τραγωδία στο Μάτι είναι η ακαταλληλότητα της ηγεσίας του Σώματος. Ο καθόλα προβληματικός τρόπος με τον οποίο αναδεικνύεται η ηγεσία και η ανώτατη ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει αλλάξει ουσιωδώς έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ, 

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επισημάνει τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν το σύστημα αξιολόγησης και επιλογής της ηγεσίας του Σώματος. Η εξέλιξη και η ανάδειξη των ικανότερων αξιωματικών στην ηγεσία του Σώματος πρέπει να είναι περιγεγραμμένη ως ένα σχέδιο σταδιοδρομίας, γνωστό και προσπελάσιμο σε όλους τους πυροσβέστες. Δεν πρέπει να αποτελεί ούτε δώρο ούτε αντάλλαγμα για πελατειακές χάρες και εξυπηρετήσεις. Τα κριτήρια και η διαδικασία εξέλιξης και ανέλιξης στην ιεραρχία πρέπει να είναι διαφανή, σταθερά και ελέγξιμα. Οι επιχειρησιακές ικανότητες πρέπει να τεκμαίρονται με αδιαμφισβήτητο τρόπο και να συνδυάζονται με την κατάρτιση και την κατάλληλη προσωπικότητα που θα επιτρέπει την επιτυχή διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση των καταστροφών. 

Το Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται να παρουσιάσει, άμεσα, σχετική τροπολογία με την οποία θα μπει τέλος στο έλλειμμα αξιοκρατίας και ανεξαρτησίας που ταλανίζει το Σώμα και για το οποίο η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φέρει ακέραιη την ευθύνη.