ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ 1 ΣΤΟΥΣ 2 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ανακοίνωση Τομέα Εργασίας Κινήματος Αλλαγής

Παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της κυβέρνησης τελικά, μόλις 1 στους 3 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και μόνο οι μισοί εξ όσων (υποτίθεται) σχεδίαζε το υπουργείο Εργασίας.

Εν μέσω πανδημίας αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε όλους όσοι έχουν πραγματική ανάγκη. Πριν 3 εβδομάδες είχε ανακοινώσει 1,7 εκ. εργαζομένους-δικαιούχους της ενίσχυσης των 800 ευρώ (από 2,6 εκ. απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα) και, τελικά, θα λάβουν το επίδομα λιγότεροι από 850.000 δικαιούχοι. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο εμπαιγμός αποδεικνύεται σκληρός!

Είχαμε εξ αρχής επισημάνει την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τους ανέργους (καθώς μόλις το 13% λαμβάνει το πενιχρό επίδομα των 400 ευρώ), κυρίως δε για τους 470.000 μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι δεν παίρνουν ούτε τα 200 ευρώ της ενίσχυσης. Γι’ αυτό και καλωσορίζουμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το επίδομα των 400 ευρώ. Ωστόσο, αυτή η μικρή ενίσχυση αφορά μόλις 155.000 άτομα, δηλαδή 1 στους 3 μακροχρόνια ανέργους.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικοί τομέα παραμένουν αβοήθητοι. Είναι οι ευκαιριακά απασχολούμενοι, εκείνοι που η εταιρεία δεν υπέβαλλε δήλωση, όσοι έχασαν τη εργασία τους και το σύστημα «Εργάνη» τους πετάει έξω λόγω μιας παροδικής απασχόλησης σε άλλη επιχείρηση εκτός των επιλεγμένων ΚΑΔ, οι απασχολούμενοι με «γκρίζες» σχέσεις εργασίας κ.α.

Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας

-Να επανεξετάσει τους ΚΑΔ και να εντάξει στα μέτρα όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται πραγματικά από την πανδημία.

-Να δώσει την ευχέρεια στους εργαζομένους που πλήττονται από την κρίση να καταθέσουν αυτόνομη αίτηση οικονομικής στήριξης (με βάσει τους ΚΑΔ δραστηριοποίησης της επιχείρησης) ανεξαρτήτως της στάσης (δήλωσης) των επιχειρήσεων που εργάζονται (γραφειοκρατία, απροθυμία δήλωσης των συμβάσεων σε αναστολή κ.λπ.) και να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση.

-Κυρίως δε, πρέπει να επεκταθεί η «ομπρέλα» προστασίας στο σύνολο των μισθωτών, ανεξαρτήτως (ψευδών) συμβάσεων και μορφών εργασίας, να καλυφτούν ΟΛΟΙ όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, οι οικοδόμοι κ.α. Η κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει ένα γενναίο σχέδιο ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον τουρισμό. Οι οποίοι επρόκειτο να αρχίσουν την απασχόλησή τους από τις αρχές Απριλίου (ή και νωρίτερα) και δεν προβλέπεται να αναλάβουν σύντομα εργασία.

Παράλληλα, επιμένουμε στη ΑΜΕΣΗ ανάγκη απόσυρσης του άρθρου 9 της ΠΝΠ με την οποία δίνεται η ευχέρεια στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους εργασίας σε (πρόσκαιρες) συμβάσεις ολίγων ημερών την εβδομάδα ή ολίγων ωρών την ημέρα. Πίσω από αυτό το αντεργατικό τρικ, το κόστος του lockdown, από την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις, μεταφέρεται στις οικογένειες των εργαζομένων.