ΤΟΜΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΤΟ ΝΟΝΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ανακοίνωση Τομέα Αυτοδιοίκησης Κινήματος Αλλαγής

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», που ψηφίζεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί ένα μνημείο ατάκτως ερριμμένων διατάξεων και ad hoc παρεμβάσεων, ένα αχανές νομοσχέδιο, που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το φιλόδοξο μεν αλλά παραπλανητικό του τίτλο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, ενώ το Νοέμβριο του 2019 είχαν αναρτηθεί 29 άρθρα, το νομοσχέδιο έφτασε με «μαγικό τρόπο» τα 94 άρθρα, που περιλαμβάνουν πλήθος διαφορετικών μεταξύ τους ρυθμίσεων.

Η Κυβέρνηση, μέσα από το νομοσχέδιο αυτό δεν επιφέρει καμία μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, καμία αναπτυξιακή δυναμική και εν τέλει καμία προοπτική για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα, είναι ένα ατελές και αποσπασματικό νομοσχέδιο, δίχως αξιοσημείωτο πολιτικό και θεσμικό αποτύπωμα για την Αυτοδιοίκηση. Στην πραγματικότητα επιχειρεί μέσα από μικροδιευθετήσεις, παροχές και διευκολύνσεις να προσφέρει το «τυράκι» στους ΟΤΑ, θεωρώντας ότι ουδείς θα δει τη «φάκα» της θεσμικά και διαχειριστικά πατερναλιστικής λογικής που ξεκάθαρα έχει το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Αυτοδιοίκηση.

Τούτο αναδεικνύεται με μια σειρά διατάξεων, με κορυφαίες τις νεφελώδεις ρυθμίσεις για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, τη σχέση τους με τις υφιστάμενες Αναπτυξιακές Εταιρείες, τις αδιαφανείς διαδικασίες παρέκκλισης του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη του προσωπικού, την αντίληψη της Αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφερειών, ως διεκδικητή μέρους των αναπτυξιακών πόρων και όχι θεσμικών εταίρων ενός Εθνικού Αναπτυξιακού σχεδιασμού. Με πρόσχημα τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Στρατηγικός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός των ΟΤΑ…» ανοίγεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας δομής παράλληλης μέσα στους ΟΤΑ, με συμμετοχή ιδιωτών και αδιευκρίνιστη λειτουργία.

Επίσης, περιλαμβάνονται και σειρά προβληματικών ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία των ΟΤΑ, διατάξεις που δημιουργούν σύγχυση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ (άρθρο 17) αλλά και «άσχετες» πλην όμως απολύτως φωτογραφικές διατάξεις, όπως αυτή του άρθρου 12 παρ. 9, με την οποία δίνεται η δυνατότητα εκτός κάθε πολεοδομικής και τεχνικής προϋπόθεσης, να δημιουργούνται γωνιές ανακύκλωσης, με ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρία.

Σε κάθε περίπτωση το Σχέδιο Νόμου με το βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», αποκαλύπτει την αντίληψη του συγκεντρωτισμού και της χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης, την ίδια στιγμή που ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει στην ανασυγκρότηση είναι ο δρόμος της πολυεπίπεδης δημοκρατικής διακυβέρνησης όχι όμως ως σύνθημα αλλά ως σχέδιο πραγματικής μεταρρύθμισης.

Αποκαλύπτει όμως και κάτι ακόμα. Την αναντιστοιχία των προεκλογικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης του. Ακόμα θυμόμαστε τις «εντυπωσιακές» ανακοινώσεις περί άμεσης μεταφοράς του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου φανερώνει και προδιαθέτει ότι η πολυδιαφημισμένη δήθεν ριζική μεταρρύθμιση στις αρμοδιότητες (και όχι μόνο) των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κεντρικού Κράτους, έτσι όπως επανειλημμένα η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως γνήσιος εκφραστής της Μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης, θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα μιας πραγματικής Μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση. Όπως πραγματικά μεγάλες μεταρρυθμίσεις ήταν οι Νόμοι «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», μετατρέποντας τους ΟΤΑ από χώρους έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων σε πραγματικούς Οργανισμούς άσκησης πολιτικής προς όφελος του πολίτη. Και το επόμενο βήμα προϋποθέτει αν όχι απαιτεί να προχωρήσουμε την Αποκέντρωση με πλήρη εμπιστοσύνη στην Αυτοδιοίκηση.