Τομέας Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:”H Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια”

Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών για τον πληθωρισμό

Δυστυχώς, η εκτίναξη του ετήσιου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά το μήνα Μάιο στο 11,3%, όχι μόνο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας για τα δύσκολα που είναι μπροστά μας, αλλά αποδεικνύει περίτρανα την αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών ημίμετρων.

Η συνεχής ανοδική πορεία του πληθωρισμού, που ξεκίνησε πριν τον πόλεμο και το διευρυνόμενο διαρκώς άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δείκτη, αποδεικνύει ότι τα κυβερνητικά άλλοθι έχουν καταρρεύσει.

Όπως δε επισήμανε και ο ΟΟΑΣΑ με τη χθεσινή του ανακοίνωση, που προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% για το 2022, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί να πανηγυρίζει για το 7,7% του Α΄ τριμήνου, αλλά πρέπει μεταξύ άλλων, να συνειδητοποιήσει την επίπτωση του πληθωρισμού στην ανάπτυξη.

Μόνιμα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, είναι οι καταναλωτές και ειδικά οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι, που θα έχουν μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης, καθώς οι αυξήσεις στα τρόφιμα και την ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερες έως και πολλαπλάσιες του μεσοσταθμικού 11,3%.

Χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι η Κυβέρνηση θα ανατρέψει το στρεβλό και σε σαθρά θεμέλια «αναπτυξιακό» της μοντέλο, στο οποίο έχει εγκλωβίσει τη χώρα και που γεννά συνεχώς περισσότερες ανισότητες και αδικίες, την καλούμε για μία ακόμα φορά να πάρει αποτελεσματικά μέτρα κατά της ακρίβειας για την προστασία των πιο αδύναμων.

Επαναλαμβάνουμε, για άλλη μία φορά, τις προτάσεις μας:

  • Πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος
  • Μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ στα καύσιμα
  • Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.